Categories: Це цікаво

Експерт розповіла, як вибрати якісний плавлений сир, а якого уникати

В магазині можна знайти великий вибір плавленого сирка. Однак, замість плавленого сирка ви можете купити сирний продукт, тому варто знати, як їх розрізняти.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на Instagram-сторінку експерта з харчування Наталії Матішинець.

Як вибрати плавлений сир

За словами експерта, є плавлений сир, а є сирний продукт. За виглядом і смаком вони мало відрізняються. Важливо звернути увагу саме на склад.

Справжній плавлений сир містить: сир, сухе молоко, вершки або вершкове масло, солі-плавителі, консерванти та іноді добавки.

А сирний продукт виготовляється з використанням рослинних жирів і немолочних білків.

Якісний плавлений сир повинен бути рівномірно забарвлений. Чим жирніше сир, тим його забарвлення більш інтенсивне. Незначна кількість пустот в сиру допускається, а ось бульбашки небажані.

“Для того, щоб приготувати плавлений сир, використовують солі-плавильники та цитрати. Тому ось ці “єшки” Е341, Е450, Е451, Е452, Е331 і Е332 – це нормально”, – зазначає експерт.

Матішинець додала, що колір якісного сиру не дуже яскравий – від білого до злегка жовтуватого. Надто жовтий відтінок говорить про застосування фарбників.

Найбезпечніший фарбник – це каротин, який одержаний з моркви.

Також не дуже безпечний жовтий барвник Е 110, який заборонений в багатьох країнах світу (Фінляндії, Норвегії, США).

Ознаки зіпсованого плавленого сиру

Є кілька ознак, на які варто звернути увагу, щоб визначити, чи зіпсувався плавлений сир:

  • зміна кольору – якщо плавлений сир набув неприродного кольору або з’явилися плями іншого відтінку, це може бути ознакою псування
  • зміна текстури – зіпсований плавлений сир може стати занадто м’яким, липким або навіть сипким. Він може також набути зернистої або слизової текстури оболонки
  • неприємний запах – якщо плавлений сир набув запаху кислоти, плісняви або просто пахне неприємно, це може вказувати на псування
  • поява плісняви на поверхні плавленого сиру є явною ознакою його псування

Важливо, якщо ви помітили хоча б одну із цих ознак, то рекомендовано не вживати плавлений сир, щоб уникнути проблем зі здоров’ям.

Margaret

Recent Posts

На Дніпропетровщині чоловік з ножем поранив співробітника ТЦК

В Дніпропетровській області озброєний чоловік напав на співробітника ТЦК. Військовослужбовець в результаті отримав поранення. Про…

48 хв. ago

На Дніпропетровщині затримали наркоторговців

Криворізькі поліцейські затримали двох наркозбувачів. За місцем мешкання підозрюваних правоохоронці вилучили понад 40 пакетів з…

2 години ago

У Кам’янському відбувся легкоатлетичний пробіг

Про це розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся…

14 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

18 години ago

Посилення Дніпропетровської ТЦК: офіційний коментар

Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…

20 години ago

У Дніпрі затримали грабіжника

Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…

20 години ago