“Дюна”сьогодення: на Дніпропетровщині на місці старої копальні утворилося стометрове провалля

Чимало людей у кінотеатрах бачили картину “Дюна” від канадського режисера Дені Вільнева. 29 березня криворізький мандрівник Анатолій “Урбан” Новак побував в районі копальні Галковських у Кривому Розі. І зафільмував, що біля старого рудника утворилося величезне провалля. Діаметр цієї вирви сягає щонайменше сотню метрів.

Опубліковані блогером кадри дуже схожі на ті, які бачили глядачі у фільмі “Дюна”. Про це повідомляє Інформатор із посиланням на публікацію мандрівника.

У коментарях до допису написали, що колись на місці вирви знаходилася бурова камера, близько 100 метрів діаметром. Деякі користувачі в соцмережах, які побували на цьому місці, відзначали, що земля на цьому ніби “рухається”, і дуже нестійка.

Кадри з фільму “Дюна”

Хто такий Дмитро Галковський і що сталося з рудником?
Поміщик Дмитро Галковський жив у 19 столітті, був полковником у відставці. За свою сумлінну службу отримав 600 десятин землі у Кривому Розі. Вони були дуже багаті на родовища залізняку. У перший рік роботи в 1887 році у руднику вдалося здобути 500 тонн залізної руди.

Колишня електростанція рудника Галковського

В 1899 році видобули вже 75 тисяч тонн залізної руди. Першого року 20 століття на Галковському руднику було видобуто 600 тисяч тонн руди, а 1914 року – понад 400 тонн. Тоді на Галковському руднику працювало понад тисячу робітників.

Робітники та службовці Галковської рудні, 1902 рік

Потім добувати руду почали закритим способом

Після приходу радянської влади та створення СРСР у 1921 році рудник Галковського отримав нове ім’я – на честь Артема (Федора Андрійовича Сергєєва, близький друг Йосипа Сталіна). З 1939 року рудник був у складі тресту “Дзержинскруда” і був перейменований на честь колишнього секретаря ЦК ВКПб Сергія Кірова. У 1975 році об’єднання увійшло в об’єднання “Кривбасруда”. У 2001 році шахта доєдналася до “Криворіжсталі”. В 2010 році підприємство визнали банкрутом і воно закрилося.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *