Освітяни Камʼянського переймали європейський досвід

Завершився XXll європейський освітній тур ВГУ.
Делегація 64 українських освітян була представлена педагогами, директорами шкіл, начальниками відділів освіти та директорами департаментів освіти з 17-ти областей України. Участь у цьому турі взяли і освітяни міста Камʼянського: сім директорів закладів загальної середньої освіти, очолила делегацію з Камʼянського директор департаменту освіти Наталія Рева. Розпочався тур з традиційної мандрівки центром Відня, під час якої екскурсовод вдало поєднала цікаві факти міста з розповідями про Віденську оперу, життя Моцарта та Сальєрі. Екскурсія центром Відня – це завжди не лише пізнання нового, але й особливе відчуття краси минулого та сучасності, що співіснують у цьому чудовому місті.
Після Відня делегація ВГУ відвідала Зальцбург, де зустрілась з представниками української громади. Передали підручники для українських школярів та подарунки до Великодня. Досягнуто домовленості про організацію стажування наших директорів. Також відбулась мандрівка колег по старовинному місту Моцарта.
Продовженням європейського освітньоготуру стало відвідування української школи в Ульмі – “Znayko” Ukrainische Schule Ulm на чолі з Nestor Aksiuk . Чудова екскурсія старовинним містом, святкова Великодна літургія в Ульмському соборі, який є найвищим в Європі. Спілкування з колегами .
Далі екскурсії до Європейського парламенту, Ради Європи. Страсбург, вражає відразу і по справжньому зачаровує.
Наступний обʼєкт який відвідали українські освітяни, міжнародна українська школа Парижа , яка відзначає цьогоріч 20-річчя свого існування.
На зустрічі обговорили ряд тем в тому числі і систему середньої освіти Франції та діяльність українських недільних шкіл в Європі.
Учасники брифінгу мали бесіду з повноважним послом України у Французькій республіці, Вадимом Омельченком . Посол чітко і лаконічно презентував позицію Франції щодо України, а пані Оксана Ловга ( радник посла у сфері «політика і освіта») ознайомила з освітянськими досягненнями та проблемами українських дітей у Франції, а також плани на майбутнє.
Обговорили співпрацю між українськими школами та Українською Паризькою школою . Учасники круглого столу, обмінялися досвідом роботи в умовах воєнного стану в Україні. Директор Паризької школи Oléna Vnukovska радо запросила до співпраці заради добробуту наших дітей та здобуття ними гідної освіти.
Наступний день був не менш насичений. Візит делегації освітян України у французький ліцей École Hôtelière de Paris (Lycée Jean Drouant). Це профільний заклад, ліцей готельно – ресторанного бізнесу де навчають кухарів, офіціантів, адміністраторів. Професійний склад викладачів, чудова матеріальна база ліцею, практичні відпрацювання дозволяють готувати висококласних спеціалістів. Дякуємо адміністрації ліцею та Oléna Vnukovska за знайомство з профільною освітою Франції , тепле спілкування, можливість порівняти освітні стандарти двох країн. Олена Внуковська, засновниця і благодійниця Міжнародноі української школи, ініціювала розмову про сучасні виклики освіти, про наших за кордоном, про найкращих студентів Сорбони, серед яких наш український учень, який в минулому році був визнаний найкращим учнем Франції.
Наступне місто, яке відвідала українська делегація, це Санліс. Містечко розташоване в 40 км від Парижа, його називають містом української княгині Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, яка залишила вагомий слід у французькій історії та заклала основу українсько-французьких відносин. Французи донині з великою шаною ставляться до першої відомої української «емігрантки». 1060 року княгиня Анна заснувала монастир св. Вінсента. Зараз тут функціонує ліцей, який і відвідала делегація освітян з України . Дух пошани до Анни тут скрізь: у вітражах з тризубом і кольорами України, памʼятнику княгині, який був подарований місту Санліс. Україною . Ліцей як державний заклад освіти функціонує з 1869 року, зараз в закладі функціонує асоціація випускників яка опікується закладом, в ньому навчаються 800 учнів 15 -18 років
Наступними містами відвідування стали Брюссель з його європейськими інституціями та містичний Нюрбернг. Візит до Будинку Нюрнберга в межах освітнього туру, культурно-просвітницького центру, метою створення якого є знайомство з культурою сучасної Німеччини, а також підтримка німецько-українських ініціатив.
Дізналися про практику у мовних, культурних обмінах та гранти на здобуття вищої освіти в Німеччині.
А на завершення подорожі освітяни відвідали красуню Прагу. Місто, яке з 1992 року є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Відвідали всі основні празькі туристичні принади – відому міську фортецю Празький град і Градчани, історичний район Мала Страна включно з Карловим мостом, Старим містом, Новим містом, Вишеградом і Йозефовом (унікальною збереженою частиною Єврейського Міста). Повертаємося в Україну сповнені емоціями та новими враженнями від побаченого, з новими знаннями про організацію профільного навчання і досвіду роботи закордонних українських шкіл. Варто наголосити і про атмосферу освітньої подорожі в колі однодумців, які усвідомлюють важливість міжнародних відносин в освіті та важливості формування мовного середовища при вивченні іноземних мов у формуванні підвалин творення майбутнього, професіоналів, які готові докладати усіх зусиль аби виховувати і навчати покоління істинних патріотів своєї землі .

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *