Яйця – надзвичайно корисний для здоров’я продукт, без якого складно уявити один з найпростіших сніданків чи більшість випічки. А чим ближче до Великодня, тим частіше виникає питання про те, як довго можна зберігати варені яйця, які неодмінно залишаться після святкування. Адже сирі та варені яйця, як і всі продукти, мають обмежений термін зберігання.
Про те, як довго можна зберігати яйця, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Як довго можна зберігати сирі яйця
Сирі яйця можуть зберігатися як в холодильнику, так і за кімнатної температури – однак, звісно, терміни зберігання будуть відрізнятися.
Наприклад, за температури 0-5 градусів (звичайна температура для холодильника, комори або балкона взимку) яйця можуть зберігатися до 60 днів. Проте, оптимальна тривалість зберігання – 28 днів від дати, зазначеної на упакуванні.
А при кімнатній температурі, якщо температура становить до 20 градусів – до 14 днів. Однак Міністерство охорони здоров’я США не рекомендує зберігати яйця в таких умовах довше 2 годин і зазначає, що найкраще місце для зберігання яєць – холодильник. І звісно, категорично не можна зберігати яйця на балконі в спеку – це призведе до швидкого псування.
Крім цього, термін зберігання сирих яєць залежить від різноманітних факторів, таких як:
Свіжість яєць – повітря, яке накопичується всередині яйця, призводить до псування. Тож необхідно звертати увагу на дату фасування.
Температура і вологість місця зберігання – хоча в холодильнику температура може бути до 10 градусів, оптимальною температурою для зберігання яєць є 0-5 градусів, чим вища температура – тим коротший термін зберігання.
Обробка шкарлупи – як це не дивно, але миті сирі яйця зберігаються менше часу, адже миття прибирає захисну флору.
Такі яйця, якщо їх одразу обсушили паперовими серветками, можуть зберігатися менше ніж 2 тижні в холодильнику, при кімнатній температурі їх зберігати не варто.
Тип яєць – столові яйця, з маркуванням “С” можуть зберігатися до 60, а то і до 90 днів (за температури від -2 до 0 градусів – однак в домашніх умовах не варто зберігати їх довше 60 днів). Дієтичні яйця, з маркуванням “Д”, після 7 днів зберігання, втрачають корисні властивості.
Стан шкарлупи – яйця з тріснутою шкарлупою, за умови, якщо вони свіжі і не зіпсовані, найкраще приготувати одразу або ж, якщо є сумніви щодо якості – викинути.
Місце зберігання в холодильнику – попри те, що в дверцятах холодильника часто роблять підставки для яєць, це – не найкраще місце зберігання через постійну зміну температури при відкриванні пристрою.
Тож краще зберігати яйця на поличці, в картонній магазинній коробці та подалі від інших продуктів – це допоможе запобігти проникненню бактерій та запахів.
Крім цього, на термін зберігання впливає і те, як саме розташовані яйця в коробці: зберігання яйця гострим кінцем униз сприяє довшому зберіганню – завдяки цьому в яйце потрапляє менше повітря.
Скільки можна зберігати варені яйця
Попри те, що варені яйця мають термічну обробку, на тривалість їхнього зберігання впливають температура і вологість місця зберігання, так і метод приготування.
Наприклад, яйця, зварені круто, в холодильнику можуть зберігатися до 1 тижня – якщо вони в непошкодженій шкарлупі. Якщо вони очищені або ж шкарлупа пошкоджена – краще з’їсти їх впродовж дня.
А от при кімнатній температурі, якщо яйце було в шкарлупі, яка захищає білок від дії мікробів – менш ніж 2 години.
Яйця, зварені не круто (з рідким жовтком), хоча і можуть зберігатися в холодильнику до 2 днів, рекомендується з’їсти якнайшвидше.
Як визначити: зіпсувалися яйця чи ні?
Найвідоміша ознака того, що яйце зіпсувалося – поява різкого запаху. Крім цього, сире яйце може стати більш легким через накопичення повітря і, при легкому збовтуванні, видаватиме звук.
Один з методів перевірки свіжості сирого яйця – занурити його у посуд з водою. Свіже яйце опуститься на дно, а от зіпсоване, через наявність в ньому повітря – плаватиме на поверхні.
Серед інших ознак псування – поява слизу та зміна кольору білка у вареному яйці до відтінків синього. Зіпсоване яйце в жодному разі не можна вживати в їжу, навіть додавати у випічку – в кращому випадку, це зіпсує смак всієї страви, в гіршому – може призвести до важких отруєнь.