Categories: Це цікаво

Скільки можна зберігати яйця в холодильнику, на балконі та в коморі

Яйця – надзвичайно корисний для здоров’я продукт, без якого складно уявити один з найпростіших сніданків чи більшість випічки. А чим ближче до Великодня, тим частіше виникає питання про те, як довго можна зберігати варені яйця, які неодмінно залишаться після святкування. Адже сирі та варені яйця, як і всі продукти, мають обмежений термін зберігання.

Про те, як довго можна зберігати яйця, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Як довго можна зберігати сирі яйця

Сирі яйця можуть зберігатися як в холодильнику, так і за кімнатної температури – однак, звісно, терміни зберігання будуть відрізнятися.

Наприклад, за температури 0-5 градусів (звичайна температура для холодильника, комори або балкона взимку) яйця можуть зберігатися до 60 днів. Проте, оптимальна тривалість зберігання – 28 днів від дати, зазначеної на упакуванні.

А при кімнатній температурі, якщо температура становить до 20 градусів – до 14 днів. Однак Міністерство охорони здоров’я США не рекомендує зберігати яйця в таких умовах довше 2 годин і зазначає, що найкраще місце для зберігання яєць – холодильник. І звісно, категорично не можна зберігати яйця на балконі в спеку – це призведе до швидкого псування.

Крім цього, термін зберігання сирих яєць залежить від різноманітних факторів, таких як:

Свіжість яєць – повітря, яке накопичується всередині яйця, призводить до псування. Тож необхідно звертати увагу на дату фасування.

Температура і вологість місця зберігання – хоча в холодильнику температура може бути до 10 градусів, оптимальною температурою для зберігання яєць є 0-5 градусів, чим вища температура – тим коротший термін зберігання.

Обробка шкарлупи – як це не дивно, але миті сирі яйця зберігаються менше часу, адже миття прибирає захисну флору.

Такі яйця, якщо їх одразу обсушили паперовими серветками, можуть зберігатися менше ніж 2 тижні в холодильнику, при кімнатній температурі їх зберігати не варто.

Тип яєць – столові яйця, з маркуванням “С” можуть зберігатися до 60, а то і до 90 днів (за температури від -2 до 0 градусів – однак в домашніх умовах не варто зберігати їх довше 60 днів). Дієтичні яйця, з маркуванням “Д”, після 7 днів зберігання, втрачають корисні властивості.

Стан шкарлупи – яйця з тріснутою шкарлупою, за умови, якщо вони свіжі і не зіпсовані, найкраще приготувати одразу або ж, якщо є сумніви щодо якості – викинути.

Місце зберігання в холодильнику – попри те, що в дверцятах холодильника часто роблять підставки для яєць, це – не найкраще місце зберігання через постійну зміну температури при відкриванні пристрою.

Тож краще зберігати яйця на поличці, в картонній магазинній коробці та подалі від інших продуктів – це допоможе запобігти проникненню бактерій та запахів.

Крім цього, на термін зберігання впливає і те, як саме розташовані яйця в коробці: зберігання яйця гострим кінцем униз сприяє довшому зберіганню – завдяки цьому в яйце потрапляє менше повітря.

Скільки можна зберігати варені яйця

Попри те, що варені яйця мають термічну обробку, на тривалість їхнього зберігання впливають температура і вологість місця зберігання, так і метод приготування.

Наприклад, яйця, зварені круто, в холодильнику можуть зберігатися до 1 тижня – якщо вони в непошкодженій шкарлупі. Якщо вони очищені або ж шкарлупа пошкоджена – краще з’їсти їх впродовж дня.

А от при кімнатній температурі, якщо яйце було в шкарлупі, яка захищає білок від дії мікробів – менш ніж 2 години.

Яйця, зварені не круто (з рідким жовтком), хоча і можуть зберігатися в холодильнику до 2 днів, рекомендується з’їсти якнайшвидше.

Як визначити: зіпсувалися яйця чи ні?

Найвідоміша ознака того, що яйце зіпсувалося – поява різкого запаху. Крім цього, сире яйце може стати більш легким через накопичення повітря і, при легкому збовтуванні, видаватиме звук.

Один з методів перевірки свіжості сирого яйця – занурити його у посуд з водою. Свіже яйце опуститься на дно, а от зіпсоване, через наявність в ньому повітря – плаватиме на поверхні.

Серед інших ознак псування – поява слизу та зміна кольору білка у вареному яйці до відтінків синього. Зіпсоване яйце в жодному разі не можна вживати в їжу, навіть додавати у випічку – в кращому випадку, це зіпсує смак всієї страви, в гіршому – може призвести до важких отруєнь.

Margaret

Recent Posts

До уваги кам’янчан: кількість трамваїв на міських маршрутах буде значно скорочена

Про це повідомляє міський голова Андрій Білоусов. "Шановні мешканці Кам‘янського! Через потребу в зниженні споживання…

12 години ago

До уваги внутрішньо переміщених осіб, що мешкають в Кам’янському

Громадська організація «Правопростір» в межах програми «Єднання заради дії», що втілюється IREX за підтримки Державного…

13 години ago

Освітяни Кам’янського відправили чергову автівку на фронт

Про це повідомила директор департаменту освіти Наталія Рева. "33 автомобіль від освітян поповнив автопарк ЗСУ…

14 години ago

На Дніпропетровщині у чоловіка вилучили арсенал зброї

Поліцейські Новомосковська вилучили арсенал зброї та боєприпасів у 52-річного місцевого мешканця. У своєму гаражі фігурант…

14 години ago

У Дніпрі хлопець з гвинтівки вистрелив у 39-річного чоловіка: потерпілий помер

11 травня на вулиці Володимира Івасюка посварились сусіди. 17-річний хлопець вистрелив з пневматичної гвинтівки в 39-річного…

14 години ago

Гай Річі готує новий фільм

Режисер Гай Річі зніме фільм Wife and Dog ("Дружина і собака"), який, як і його…

15 години ago