Categories: Культура

У театрі Кам’янського відбулася прем’єра вистави “Ромео і Джульєтта”

12 квітня в Академічному музично-драматичному театрі ім. Лесі Українки Кам’янського відбулася прем’єра трагедії “Ромео і Джульєтта” у постановці головного режисера театру, заслуженого діяча мистецтв України Сергія Чулкова. Добре знаючи режисерський талант Сергія Анатолійовича, театрали міста не сумнівалися, що і чергова його вистава теж виявиться неординарною та успішною. Тож усі присутні цього вечора в залі глядачі були в приємному передчутті та очікуванні того, чим і як сьогодні вразять їх творці вистави. І їхні сподівання та найсміливіші прогнози більш ніж виправдалися.

Цю постановку без жодного сумніву можна назвати грандіозною, масштабною, яскравою, зворушливою, елегантною і навіть шокуючою. Сльози в очах глядачів і тривалі овації, якими вони дякували акторам після вистави, стали найголовнішими оцінками її безсумнівного успіху. Історія життя і смерті Ромео і Джульєтти проникла в душі всіх, хто цього вечора прийшов до театру, змусила їх повірити в те, що Справжнє Кохання справді існує. Але за можливість доторкнутися до цього великого і чистого почуття закоханим доводиться часом платити дуже високу ціну.

У цієї вистави можна знайти чимало переваг і якихось особливо вражаючих моментів. Але насамперед хочеться відзначити те, що її авторам, залишаючи героїв на вулицях Верони 16-го століття, вдалося осучаснити цю історію. Зробити цікавою, близькою і зрозумілою сьогоднішньому глядачеві. Художник-постановник Ірина Кохан змогла органічно поєднати в костюмах героїв звичні нам предмети сучасного одягу з традиційним вбранням середньовічної європейської аристократії. Тому герої досить вільно почувають себе  на сцені у звичайних джинсах і стилізованих під середньовіччя шкіряних куртках. А дами викликають захоплення своїми яскравими і елегантними сукнями. При цьому одяг двох ворогуючих родів строго витриманий у фірмових кольорах цих кланів: яскраво-помаранчевих і бордових у Капулетті та пронизливо блакитних у Монтеккі.

Окремо хочеться відзначити вражаючу хореографію. Вистава починається несподівано для глядачів масовою бійкою в найкращих традиціях кінобойовиків 90-х років, коли рукопашні поєдинки на екрані вражали не комп’ютерними технологіями, а саме своєю постановкою і фізичною підготовкою акторів. А оскільки історія розвивається в середньовічній Європі, то далі герої не раз демонструватимуть і своє віртуозне володіння шпагою, змагаючись у цьому вмінні з легендарними мушкетерами французького короля.

Як завжди, не було претензій до постановок танців, у яких були задіяні всі присутні на сцені актори, відтворюючи особливу атмосферу середньовічних балів.

А головний компонент успіху цієї вистави полягає у вдалому виборі акторів на відповідні ролі та чудовій грі всіх тих, хто цього вечора виходив на сцену. Не знаю, чи доречне таке порівняння, але в мене Владислав Дубінін у ролі Ромео викликає асоціації із сонячним зайчиком або променем світла, що пронизує похмурі реалії та суворі традиції середньовічної Європи. За це говорять і його світле волосся, і його біла сорочка, і навіть білі кросівки (до речі, в білих кросівках на сцені був тільки він). Він весь світиться щирістю, відкритістю, він весело йде по життю, він відкритий для друзів і поблажливий до ворогів. І напевно не випадково, що саме його обрав Амур, щоб влучити в серце стрілою справжнього Кохання.

Молода акторка Анна Макеєва змогла передати всю невинність і чуттєвість 14-річної дівчини, яка несподівано для себе знаходить своє перше і, на жаль, єдине кохання. Який щирий її відчай, коли вона дізнається, що її обранець належить до ворожого табору. А її, не властива настільки юному віку рішучість і готовність на самопожертву викликає щире захоплення.

На сцені Ромео і Джульєтта, у виконанні цих талановитих акторів, не тільки закохалися з першого погляду – вони змогли закохати в себе всіх, хто сидів у залі. І навіть знаючи трагічний кінець цієї знаменитої історії, глядачі все одно до останнього сподівалися, що, можливо, станеться Диво і ця пара молодих людей все-таки знайде своє щастя. Проте режисер не став змінювати фінал легендарної п’єси.

На перший погляд може здатися, що щастю Ромео і Джульєтти завадив трагічний збіг обставин. Якби не було цієї безглуздої дуелі Тібальта і Меркуціо. Якби монах Лоренцо встиг відправити Ромео листа, в якому описав свій хитромудрий план. Якби завзятий слуга не квапився принести Ромео трагічні новини про його кохану… Можливо, тоді в молодих людей був би шанс прожити разом довге і щасливе життя. Але треба зазначити, що Ромео і Джульєтта значно випередили свій час, вони наважилися порушити норми моралі та кинути виклик законам тогочасного суспільства.  Тому і суспільство, і сам час знайшли спосіб, щоб покарати їх за таку зухвалість. Змусили заплатити Велику ціну за можливість осягнути й пізнати Велику любов.

Margaret

Recent Posts

На Луганщині загинув захисник із Кам’янського

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "07 травня поблизу населеного пункту Стельмахівка на Луганщині,…

42 хв. ago

На Запоріжжі загинув сержант із Кам’янського

Трагічну новину повідомив мер міста Андрій Білоусов. "29 квітня в бою поблизу населеного пункту Новодарівка…

44 хв. ago

У Кам’янському відбудеться грандіозне магічне шоу

22 травня на Новій сцені театру ім. Лесі Українки відбудеться магічне шоу  MAGIC BROTHERS “ДИВОVISION”…

2 години ago

У Кам’янському вітали жінок з Днем матері (відео)

Традиційно в другу неділю травня в Україні відзначається День матері. Мер міста привітав жінок Кам’янського,…

3 години ago

Кам’янчанка Тетяна Музиченко перемогла на чемпіонаті Європи з пауерліфтингу

З 7 по 12 травня у місті Хамм (Люксембург) проходить чемпіонат Європи з пауерліфтингу серед…

3 години ago

Жителів Дніпропетровщини попереджають про пожежну небезпеку

Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології попереджає: 12-15 травня на території області збережеться надзвичайна (V класу)…

4 години ago