Categories: Це цікаво

Овочі в мікрохвильовці: чи можна готувати без шкоди здоров’ю

Мікрохвильовка незамінна в сучасному житті, адже допомагає швидко розігріти чи навіть приготувати певні продукти. Проте, як відомо, корисні речовини в овочах можуть руйнуватися під час термічної обробки.

Про те, чи можна використовувати мікрохвильовку для приготування або розігрівання овочів, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт МОЗ.

Чи можна гріти овочі в мікрохвильовці

Проблема термічної обробки овочів полягає в тому, що більшість корисних мінералів та вітамінів руйнуються під впливом температури, особливо водорозчинні – вітаміни С і В та фолієва кислота.

Проте дослідження, під час яких овочі готували на пару, на плиті і в мікрохвильовці, показали, що приготування в мікрохвильовці – один з найкращих варіантів для збереження користі.

В результаті відварювання втрачається половина вітаміну С, який є в продукті, з використанням мікрохвильовки – чверть. Проте найкращим варіантом все ж виявилось приготування овочів на пару – цей метод зберігає 90% вітаміну С.

Також використання мікрохвильовки для обробки овочів краще зберігає фолієву кислоту – досліди з різними методами приготування шпинату показали перевагу цього способу порівняно з термічною обробкою за допомогою плити.

Крім цього, виявилося, що вода, яку ми додаємо під час приготування, впливає не лише на смак страви, а й на кількість поживних речовин – наприклад, броколі втрачає до 97% антиоксидантів, якщо її готувати у великій кількості води.

Тож відварювання – не найкращий варіант, ліпше надати перевагу приготуванню на пару, або використовувати менше води для приготування у мікрохвильовці.

Хоча зазвичай термічна обробка негативно впливає на овочі, зменшуючи кількість вітамінів, дослідження показали й те, що вплив температури на моркву і томати покращує їхнє засвоєння, збільшуючи антиоксидантну активність.

Коли не можна гріти овочі в мікрохвильовці

Попри те, що готування овочів в мікрохвильовці загалом не шкодить здоров’ю, в певних випадках все ж є небезпечним. Однак це пов’язано з неправильним вибором посуду, а саме використання пластикового посуду для розігріву в мікрохвильовці.

Під час нагрівання пластику, певні хімічні сполуки, а саме фталати, які є в твердому та прозорому пластику, та бісфенол-А (BPA), який додають для гнучкості посуду, потрапляють до їжі.

За результатами досліджень, ці речовини можуть негативно впливати на рівень таких гормонів як тестостерон і естроген, призводячи до порушень в роботі ендокринній системі, діабету та репродуктивних проблем.

Через це, готуючи овочі в мікрохвильовці, варто дотримуватися певних рекомендацій, зокрема:

  • надавати перевагу керамічному чи скляному посуду;
  • використовуючи для розігрівання пластиковий посуд, обирати лише спеціально призначений, з відповідним маркуванням;
  • в жодному разі не користуватися для розігріву або навіть зберігання гарячих овочів пошкодженим чи старим пластиковим посудом.
Margaret

Recent Posts

Зміни з 1 червня: як будуть курсувати поїзди між Дніпром і Харковом

З 1 червня зміниться графік курсування поїздів між Дніпром і Харковом. Регіональні рейси № 824/823…

6 хв. ago

У Кам’янському пройшов відкритий Кубок міста з плавання

17 травня на базі басейну «МіКомп» відбувся відкритий Кубок міста Кам’янське з плавання. У змаганнях…

35 хв. ago

У Дніпрі поліцейська автівка зіткнулась з мотоциклом: постраждав водій двоколісного

У неділю, 18 травня, у Дніпрі на перехресті вулиць Вітчизняна та Солончакова сталася ДТП. Там…

1 годину ago

У Дніпрі невідомі залишають на смітниках пусті труни

У Дніпрі на вулиці Льотчиків знайшли відкриті домовини.  Про це повідомляє Телеканал D1. Раніше відкриті домовини…

2 години ago

Минулого тижня у Кам’янському народилося 13 немовлят

Про ситуацію в місті на ранок повідомив мер Андрій Білоусов. "Зустрічаємо понеділок без надзвичайних подій…

2 години ago

Ворог продовжує атакувати Дніпропетровщину

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Вночі оборонці неба збили над Дніпропетровщиною 5 БпЛА.…

2 години ago