Про те, чи можна використовувати мікрохвильовку для приготування або розігрівання овочів, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт МОЗ.
Проблема термічної обробки овочів полягає в тому, що більшість корисних мінералів та вітамінів руйнуються під впливом температури, особливо водорозчинні – вітаміни С і В та фолієва кислота.
Проте дослідження, під час яких овочі готували на пару, на плиті і в мікрохвильовці, показали, що приготування в мікрохвильовці – один з найкращих варіантів для збереження користі.
В результаті відварювання втрачається половина вітаміну С, який є в продукті, з використанням мікрохвильовки – чверть. Проте найкращим варіантом все ж виявилось приготування овочів на пару – цей метод зберігає 90% вітаміну С.
Також використання мікрохвильовки для обробки овочів краще зберігає фолієву кислоту – досліди з різними методами приготування шпинату показали перевагу цього способу порівняно з термічною обробкою за допомогою плити.
Крім цього, виявилося, що вода, яку ми додаємо під час приготування, впливає не лише на смак страви, а й на кількість поживних речовин – наприклад, броколі втрачає до 97% антиоксидантів, якщо її готувати у великій кількості води.
Тож відварювання – не найкращий варіант, ліпше надати перевагу приготуванню на пару, або використовувати менше води для приготування у мікрохвильовці.
Хоча зазвичай термічна обробка негативно впливає на овочі, зменшуючи кількість вітамінів, дослідження показали й те, що вплив температури на моркву і томати покращує їхнє засвоєння, збільшуючи антиоксидантну активність.
Попри те, що готування овочів в мікрохвильовці загалом не шкодить здоров’ю, в певних випадках все ж є небезпечним. Однак це пов’язано з неправильним вибором посуду, а саме використання пластикового посуду для розігріву в мікрохвильовці.
Під час нагрівання пластику, певні хімічні сполуки, а саме фталати, які є в твердому та прозорому пластику, та бісфенол-А (BPA), який додають для гнучкості посуду, потрапляють до їжі.
За результатами досліджень, ці речовини можуть негативно впливати на рівень таких гормонів як тестостерон і естроген, призводячи до порушень в роботі ендокринній системі, діабету та репродуктивних проблем.
Через це, готуючи овочі в мікрохвильовці, варто дотримуватися певних рекомендацій, зокрема:
За даними українського гідрометеорологічного центру, 05 липня вночі в Дніпропетровській області грози, подекуди град (діаметром…
Про чергову допомогу військовим повідомив мер Андрій Білоусов. "На терміновий запит наших Захисників від громадської…
У Кривому Розі на Об'їзній дорозі вантажний автомобіль, який перевозив продукти, перекинувся на бік та…
У Кам'янському районі поліцейські викрили місцевого мешканця, який вирощував коноплі. На території приватного домоволодіння 56-річний…
Кінокомпанія Amazon MGM Studios показала перший трейлер науково-фантастичного фільму "Проєкт "Аве Марія" (Project Hail Mary),…
Хлібозаводу №1 ТОВ «АГРОСС» м. Кам'янське на постійну роботу потрібні з можливим бронюванням. Водій 14000-20000…