Про те, чи можна використовувати мікрохвильовку для приготування або розігрівання овочів, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт МОЗ.
Проблема термічної обробки овочів полягає в тому, що більшість корисних мінералів та вітамінів руйнуються під впливом температури, особливо водорозчинні – вітаміни С і В та фолієва кислота.
Проте дослідження, під час яких овочі готували на пару, на плиті і в мікрохвильовці, показали, що приготування в мікрохвильовці – один з найкращих варіантів для збереження користі.
В результаті відварювання втрачається половина вітаміну С, який є в продукті, з використанням мікрохвильовки – чверть. Проте найкращим варіантом все ж виявилось приготування овочів на пару – цей метод зберігає 90% вітаміну С.
Також використання мікрохвильовки для обробки овочів краще зберігає фолієву кислоту – досліди з різними методами приготування шпинату показали перевагу цього способу порівняно з термічною обробкою за допомогою плити.
Крім цього, виявилося, що вода, яку ми додаємо під час приготування, впливає не лише на смак страви, а й на кількість поживних речовин – наприклад, броколі втрачає до 97% антиоксидантів, якщо її готувати у великій кількості води.
Тож відварювання – не найкращий варіант, ліпше надати перевагу приготуванню на пару, або використовувати менше води для приготування у мікрохвильовці.
Хоча зазвичай термічна обробка негативно впливає на овочі, зменшуючи кількість вітамінів, дослідження показали й те, що вплив температури на моркву і томати покращує їхнє засвоєння, збільшуючи антиоксидантну активність.
Попри те, що готування овочів в мікрохвильовці загалом не шкодить здоров’ю, в певних випадках все ж є небезпечним. Однак це пов’язано з неправильним вибором посуду, а саме використання пластикового посуду для розігріву в мікрохвильовці.
Під час нагрівання пластику, певні хімічні сполуки, а саме фталати, які є в твердому та прозорому пластику, та бісфенол-А (BPA), який додають для гнучкості посуду, потрапляють до їжі.
За результатами досліджень, ці речовини можуть негативно впливати на рівень таких гормонів як тестостерон і естроген, призводячи до порушень в роботі ендокринній системі, діабету та репродуктивних проблем.
Через це, готуючи овочі в мікрохвильовці, варто дотримуватися певних рекомендацій, зокрема:
У Кривому Розі поліцейські затримали підозрюваного у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень 36-річному чоловіку. Під час…
Управління молоді та спорту Кам’янської міської ради запрошує активну молодь віком від 14 до 35…
Цьому романтичному трилеру дуже пасує легкий хелловінський настрій. Бо там перемішалися таємні помисли й містифікації, кохання…
26 жовтня о 16:00 на базі Камʼянського фахового музичного коледжу імені Мирослава Скорика відбудеться концерт-презентація…
Як повідомлялося раніше, цього тижня дорожня служба розпочала ремонт тротуару на вулиці Героїв Рятувальників (Москворецькій).…
Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за період з 10.10.2025 по 16.10.2025 було…