На Дніпропетровщині зріс рівень захворюваності на кашлюк

Від початку року на Дніпропетровщині зафіксували пʼять випадків захворювання на кашлюк. Серед пацієнтів лише діти.

Про це повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на Суспільний Дніпро.

Для порівняння у 2023 році за аналогічний період з недугом до лікарні не звернулося жодного пацієнта, розповіла, завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко.

Лікарка розповіла, яка статистика захворюваності та як попередити епідемію.

За словами Олени Кузьменко, минулого року в Україні зареєстрували 707 випадків кашлюку. Натомість лише за три місяці поточного року вже 515 хворих. Виходить, що кількість хворих зросла у 19 разів, підрахувала лікарка. Олена Кузьменко розповіла, що 95,9 % пацієнтів – діти. З першими симптомами лікарка радить одразу звертатися до медичного закладу. Особливо уважними варто бути батькам малюків до року. Через недуг у них може статися зупинка дихання, каже Олена Кузьменко.

“Якщо лікарі за станом здоров’я та епідемічними показами пропонують госпіталізацію, треба обов’язково зробити це. В стаціонарі буде надано відповідну медичну допомогу та проведено обстеження”, – розповідає жінка.

Олена Кузьменко наголосила, що профілактикою кашлюку є щеплення. Його роблять у два, чотири та шість місяців. Після чого має бути проведена ревакцинація у 18 місяців. Лікарка розповіла, що рівень вакцинації, як загалом по Україні, так і на Дніпропетровщині, є недостатнім. Олена Кузьменко розказала, що у 2021 році в регіоні було вакциновано 78% дітей, у 2022 році — 65% та 82% — у 2023 році. Тоді як рекомендованим показником для запобігання епідемії – 95% імунізованих.

“Причина зростання захворюваності — це велика кількість нещеплених дітей. Дуже важливо робити щеплення своєчасно, відповідно до календаря щеплень. Вакцина — якісна та безкоштовна. Вона наявна в усіх пунктах щеплень”, – каже медик.

За словами Олени Кузьменко, також щеплення рекомендують проводити вагітним у період від 16 до 32 тижнів вагітності.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *