Із Дніпропетровщини у США намагалися відправити артефакти часів «неоліту – доби бронзи»

Київські митники під час контролю міжнародного відправлення виявили посилку з археологічними артефактами віком від 4 до 8 тисяч років. Мова йде про кам’яні ядрища з кременю – нуклеуси. Їх намагалися відправити із Кривого Рогу до Сполучених Штатів Америки.

З огляду на ознаки давнього походження трьох каменів, їх відправили на експертизу до Національного музею історії України. Про це Інформатор повідомляє із посиланням на Державну митну службу України.

Фахівці музею визначили, що виявлені камені – автентичні нуклеуси. Вони походять з північно-західної та західної частин України. Найбільший – завдовжки 15 сантиметрів. Нуклеуси мають культурну та історичну цінність, а походять вони з періоду «неоліту – доби бронзи», тобто приблизно з 6-2 тисячоліть до нашої ери.

Митники вилучили артефакти. На громадянина, який намагався відправити культурні цінності за кордон, склали протокол за статтею 473 Митного кодексу України.

скрин

Що таке нуклеус?

Нуклеуси це кам’яні ядрища з кременю, обсидіану, яшми тощо. В давнину від них сколювали гострі пластини, які використовували як знаряддя з каменю. Наприклад – як ножі.

У Державній митній службі України нагадали, що предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі України. Їх місце в Музейному фонді України.

«Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було», – повідомили у службі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *