Categories: Культура

На Дніпропетровщині презентували виставку писанок, намальованих дітьми-переселенцями

На Дніпропетровщині відкрили виставку писанок. Їх створили діти-переселенці під час майстер-класу. В експозицію потрапили 15 робіт. Їх продемонстрували та освятили у храмі. Про це повідомили в ОВА.

«Головна мета виставки — нагадати світу, що українські діти дуже страждають через війну. Ворог вбиває їх, травмує. Викрадає та вивозить в росію. Хлопці та дівчата втрачають рідний дім. Так і в кожного автора писанок, представлених на виставці, своя важка історія. Прочитати кожну можна на інформаційних стендах, які супроводжують експозицію», – зазначила заступник начальника обласної військової адміністрації Ірина Грицай.

З-поміж них – історія 15-річної Іри з Нікополя. Дівчина згадує: спочатку не розуміла, що прийшла війна. Справді усвідомила це, коли другий тиждень повномасштабної поїхала з рідного міста.

«О третій годині ранку, коли лунала чергова сирена, мама і тітка зрештою вирішили, що треба їхати. Вони відправили нас із сестрою спати, а самі взялися збирати речі… Джерік, такса моєї сестри, не хотів лізти в сумку, і ми мусили його залишити. Це рішення далося нам дуже важко», – поділилася Іра.

Таку експозицію організовують за проєктом PYSANKA вже втретє. Їй передували традиційні майстер-класи. Там діти дізналася більше про українську культуру писанкарства та спробували різні методи розпису.

«Памʼятаю, що коли стріляли, ми ховались під ліжком або накривались ковдрами і сиділи в коридорі. Раніше з них ми робили собі халабуди. А тепер – захищалися під ними від куль, – поділилася Крістіна з Лисичанська. – Вдома я любила малювати, але зараз мені не хочеться. Зараз я хочу додому».

Виставку покажуть у дипломатичних установах України закордоном, аби ознайомити з нею міжнародну спільноту. Та передати головний меседж.

Олена

Recent Posts

Український боксер Олександр Усик переміг Тайсона Ф’юрі та став першим абсолютним чемпіоном світу

Про це повідомив мер  міста Андрій Білоусов. "Ніч на території міста минула спокійно – без…

4 хв. ago

На Дніпропетровщині 43 жінки отримали звання Мати-героїня

У Дніпропетровській області 43 жінкам присвоїли звання Мати-героїня. У Дніпрі 17 травня 43 жінкам з…

32 хв. ago

На Дніпропетровщині чоловік з ножем поранив співробітника ТЦК

В Дніпропетровській області озброєний чоловік напав на співробітника ТЦК. Військовослужбовець в результаті отримав поранення. Про…

2 години ago

На Дніпропетровщині затримали наркоторговців

Криворізькі поліцейські затримали двох наркозбувачів. За місцем мешкання підозрюваних правоохоронці вилучили понад 40 пакетів з…

3 години ago

У Кам’янському відбувся легкоатлетичний пробіг

Про це розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся…

15 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

19 години ago