Завдяки енергоефективному проєкту на Каметсталі на 60% зменшили споживання електроенергії з

У газовому цеху Каметсталі в співробітництві з YASNO Energy Efficiency встановили новий одноступеневий нагнітач, робота якого дозволяє зменшити енергоспоживання та скоротити експлуатаційні витрати комбінату в процесі нагнітання доменного газу на газопідвищувальній станції № 6.  

Нова газодувка, яка відіграє ключову роль у технологічному процесі транспортування доменного газу необхідних параметрів продуктивності і тиску для потреб прокатників, має середнє споживання електроенергії, з урахуванням ККД електродвигуна і системи керування, 200 кВт*год. Регулювання продуктивності та тиску забезпечується завдяки встановленому направляючому апарату та частотному перетворювачу напругою 0,4 кВ. Системи АСУТП розроблені індивідуально, на базі контролера Siemens для роботи в автоматичному режимі у вказаному діапазоні продуктивності. 

Погодинне електроспоживання попереднього обладнання складало в середньому 650 кВт*год. При номінальній потужності 850 кВт*год воно вимагало регулювання необхідних параметрів вручну, через що також знижувалася стабільність підтримки потрібної продуктивності параметрів і тиску доменного газу в діючих магістралях, якими він транспортується до нагрівальних печей трубозаготівельного стана.  

Сучасний нагнітач європейського виробництва встановлений на діючому промисловому майданчику. Завдяки оптимальним рішенням, впровадженим енергетиками підприємства, була використана максимальна кількість наявного технологічного устаткування. Спеціалісти-підрядники, водночас з демонтажем попереднього обладнання, перенесли діючі комунікації, реконструювали електроприміщення, також було прокладено нову кабельну лінію від підстанції до приміщення ГПС-6.  

– Цей проєкт був доволі складним у реалізації, оскільки ми мали справу із потенційними небезпеками, пов’язаними з використанням  доменного газу, а отже, всі фахівці, задіяні у процесі, мали проявити підвищену увагу до питань охорони праці. Та завдяки професіоналізму наших партнерів і колег з Каметсталі, з якими ми реалізували вже не один проєкт, ми й цього разу успішно досягли поставлених цілей і отримали значні показники економії, – зазначив директор YASNO Energy Efficiency Євген Тарасюк. 

Костянтин Фролов, головний енергетик Каметсталі: 

– Нове обладнання за чотири місяці роботи підтвердило свою енергоефективність, а саме – зниження питомих витрат електроенергії на транспортування доменного газу з 26 кВт*год/тис. м3 до 10 кВт*год/тис. м3. Споживання електроенергії у процесі нагнітання доменного газу на ГПС-6 зменшено на 60%. Також ми підвищили надійність та стабільність процесу транспортування доменного газу для потреб прокатного виробництва. Сучасні технологічні рішення в системі енергозбереження, які Каметсталь системно реалізує у співробітництві із нашими надійними партнерами, – невід’ємна складова ефективної роботи підприємства. 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *