Кам’янчанам нагадують про небезпеку хвороби Лайма

Захворюваність на хворобу Лайма має тенденцію до щорічного зростання. За 2023 рік по місту  зареєстровано 53 випадки хвороби Лайма, (інт. пок 23,39) проти 23 випадків (інт.пок.9,28) за аналогічний період 2022р., зростання на 56,6%.

За поточний період 2024 року по місту зареєстровано 82 особи, які звернулись до закладів охорони здоров’я з приводу покусів кліщами, зареєстровано 3 випадки хвороби Лайма, які підтверджені лабораторним методом.

За прогнозом багаторічних спостережень період активності кліщів у 2024 році – перша половина квітня.

Із підвищенням температури і пробудженням рослин активізуються й іксодові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні. Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише іноді потрапляють на невисокі кущові рослини. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Передача інфекції людині здійснюється при укусі кліща, а також при попаданні випорожнень кліща на шкіру, з наступним їх втиранням при розчісуваннях. У разі розриву кліща, при неправильному його видаленні, збудник може потрапити в рану.

Кліщі являються переносниками багатьох захворювань, одними з котрих є хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) та кліщовий енцефаліт, при цьому не рідкі випадки мікст-інфекцій. Найчастіше уражуються люди сільської місцевості, при відвідуванні лісів або роботі в лісових господарствах.

Кліщовий бореліоз (синонім: хвороба Лайма) – це особливо небезпечна інфекційна хвороба з гострим або хронічним протіканням, при якій можливі ураження шкіри, нервової, серцево-судинної систем і опорно-рухового апарату. Інкубаційний (безсимптомний) період коливається від 3 до 45 днів (в середньому 12-14 днів).У більшості захворілих в місці вхідних воріт розвивається характерне ураження шкіри – почервоніння у вигляді кільця. Але, при цьому, вражається не лише шкіра. Спостерігаються больові відчуття в м’язах, суглобах, підвищення температури, ознаки інтоксикації. Якщо збудник потрапив до організму у великій кількості, він починає поширюватися по кровоносним і лімфатичним судинам в центральну нервову систему, серце, м’язи, суглоби, печінку, селезінку. У таких випадках розвивається інша стадія захворювання, при якій можуть проявлятися різноманітні симптоми ураження нервової системи (менінгіт, поліневрит), очей (кон’юнктивіт, запалення зорового нерву), артрити, міозити, перикардити, гепатити тощо.

Що робити, якщо на людину напав кліщ?

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід зняти, як можна швидше. Для видалення кліща, який присмоктався, необхідно звернутися до травмпункту де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації.

Чи потрібно спостереження за станом здоров’я після видалення кліща ?

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям.

У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі – звертайтесь  до лікаря інфекціоніста.  Ці наслідки можуть проявитися через тижні, місяці і навіть роки після укусу.

Лише термінове звернення постраждалого від укусу до лікаря дозволяє оперативно визначити ефективні профілактичні  та лікувальні заходи.

Кращий спосіб запобігти хворобі Лайма — захищатися від кліщів.

Засоби особистого захисту від кліщів  прості й доступні кожній людині, яка дбає про своє здоровья. Вирушаючи на природу, подбайте про безпеку. Використовуйте репеленти. Закривайте як можна більшу частину тіла одягом. Пам’ятайте, що кліща легше помітити на світлому одязі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *