Categories: Культура

У Кам’янському розпочалися роботи по реставрації пам’ятника “Прометей”

14 червня у Музей історії міста Кам’янського розпочалися роботи по реставрації й консервації скульптури Прометея, яка довгий час височила над містом і стала його найбільш впізнаваним символом. Про це повідомляє ktoday.com.ua.

На жаль внаслідо дії агресивного оточуючого середовища з часом цей легендарний пам’ятник зазнав значних пошкоджень і деформацій. Тому напередодні святкування 250-річчя міста з метою збереження «Прометея» та його реставрації міською владою було прийняте рішення передати автентичний пам’ятник до Музею історії міста. А для  постаменту в центрі міста було відлито нову бронзову фігуру Прометея, яка помітно відрізняється від оригінальної розміром і стилістично-образним рішенням.

У 2009 році після реставрації пам’ятника заслуженим художником України Гарніком Хачатряном, він був встановлений у музеї просто неба «Історія міста  у знаках і символах». Проте за час експонування у скансені пам’ятник знову зазнав шкідливого впливу агресивного середовища і демонтований як неекспонебельний. Після цього музей шукав можливості щодо проведення його повторної реставрації.

Ми  звернулися до швейцарського фонду ALIPH з проханням про виділення допомоги для того, щоб можна було здійснити реставрацію пам’ятника і його консервацію. Фонд відгукнувся на наше прохання і згідно з Постановою його ради директорів ми отримали грант на проведення робіт по його відновленню і збереженню. На кошти гранту ми змогли також замінити систему відеоспостереження, яка є в музеї і зараз проводимо запис всіх поді, які відбуваються навколо будівлі музею. Це має дуже велике значення для забезпечення безпеки збереження музейних експонатів, у тому числі і скульптури Прометея, – зазначає директор музею Наталія Миколаївна Буланова.

 

Поточні роботи по реставрації пам’ятника проводяться під керівництвом заслуженого художника України Гарніка Хачатряна.

Є певні складнощі у проведенні реставраційних робіт. В першу чергу це пов’язано з матеріалом з якого виготовлений пам’ятник. Свого часу його було відлито із чавуну низької якості. І цей чавун не витримав випробовування часом. Для реставрації будемо застосовувати сучасні матеріали й технології: шпаклівки для металу, «холодне» зварювання і спеціальні фарби., які не тільки консервують метал, але й додадуть скульптурі більш привабливого вигляду. Це складне завдання, але коли ти досягаєш певного результату і відновлюєш такий значний пам’ятник, то відчуваєш справжнє задоволення від своєї роботи, – розказує Гарнік Ашотович.

Митці запевняють, що на повну реставрацію і  консервацію пам’ятника їм знадобиться 2-3 тижні і після цього він знову займе своє місце на постаменті.

Зважаючи на те, що цей пам’ятник виконаний Олексієм Соколом у жанрі революційної романтики, він являє собою доволі цінну історичну пам’ятку, оскільки таких пам’ятників початку 20-х років в Україні залишилось небагато. Тобто, окрім того, що «Прометей» є символом нашого міста, він має велику історичну і художню цінність і має бути збережений. З огляду на це він має бути збережений, у тому числі як цінний експонат, що передає дух минулої епохи, – пояснює цінність «Прометея» Наталія Буланова.

Олена

Recent Posts

Кам’янський «Престиж» вдало завершив танцювальний сезон

Про це повідомляє Центр позашкільної роботи та дитячої творчості, м.Кам'янське на своїй сторінці в Фейсбук.…

13 хв. ago

Кам’янські гімнастки стали призерками всеукраїнського турніру в Києві

З 15 по 17 червня в столиці нашої країни відбувся Всеукраїнський турнір з художньої гімнастики…

1 годину ago

Рецепт дня: малосольні огірки на мінеральній воді

Якщо ви хочете приготувати малосольні огірки, які можна їсти через добу, то для цього використовуйте…

2 години ago

Запобігти поширенню бактерій: як часто мити килимок у ванній

Досить часто, аби не ковзати вологою підлогою, в ванну кімнату кладуть килимок - гумовий чи…

3 години ago

Названо найобразливіші знаки Зодіаку: їх засмутить будь-яка дрібниця

Вважається, що представники чотирьох знаків Зодіаку гостріше за інших реагують на критику і навіть звичайні…

4 години ago

У Дніпрі чоловік вдарив ножем знайомого

У Дніпрі чоловік під час з’ясування стосунків вдарив ножем знайомого. Чоловіка госпіталізували до медичного закладу.…

5 години ago