До уваги кам’янчан: що необхідно знати про оформлення субсидії

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг — мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, витрати на комунальні послуги, витрати на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в такому будинку.

Про це повідомляє Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Наталія Корнійчук.

Субсидія надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж. Платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу.

Для призначення житлової субсидії може звернутися:

– одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;

– людина, яка орендує житло на підставі договору оренди або ВПО.

Способи звернення для оформлення житлової субсидії:

1. Особисто:

– до сервісних центрів Пенсійного фонду України незалежно від місця реєстрації;
– до ЦНАПу;
– до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади.

2. Поштою до територіальних органів ПФУ.
3. З використанням електронних сервісів:
– через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
– мобільний застосунок «Пенсійний фонд»;
– через єдиний портал державних послуг Дія.

Перелік документів визначено пунктом 43 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848:

– заява про призначення та надання житлової субсидії;
– декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Заява та декларація подаються громадянином, особа якого посвідчується при особистому зверненні паспортом громадянина України або тимчасовим посвідченням громадянина України.

Але є перелік документів, які надаються в окремих випадках:

1. У разі звернення за призначенням житлової субсидії без урахування осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають за адресою домогосподарства, повинен надаватися акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи та / або документів, що підтверджують непроживання особи за адресою домогосподарства.

2. Для осіб, які звернулися за фактичним місцем проживання:

– договір найму (оренди) житла;
– або довідка внутрішньо переміщеної особи;
– або рішення суду.

3. У разі наявної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг:

– копія договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
– ухвала про відкриття провадження у справі оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (у разі наявності).

4. У разі погашення заборгованості – документ, що підтверджує сплату заборгованості (квитанція, довідка).

5. У разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у Державній податковій службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом уповноваженого органу, – довідки про доходи (у разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру).

6. У разі призначення житлової субсидії, якщо особам в установленому порядку здійснено відключення від централізованого опалення (теплопостачання) і громадяни для обігріву приміщень використовують побутові електроприлади:

– акт обстеження стану зовнішньо- і внутрішньобудинкових електромереж щодо їх відповідності вимогам нормативно-правових актів (складається організаціями, які здійснюють обслуговування таких мереж);

– акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства / фактичного місця проживання особи, форма якого затверджується Міністерством соціальної політики України.

7. У разі звернення за призначенням житлової субсидії домогосподарства, у складі якого є особи, у яких взагалі відсутні доходи (або нарахований середньомісячний сукупний дохід менше ніж розмір мінімальної заробітної плати) та/або ними не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування надаються (за наявності):

– довідки про перебування особи в місцях позбавлення / обмеження волі або застосування до неї заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), запобіжних заходів у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою;

– висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я встановленого зразка щодо перебування особи у складних життєвих обставинах, спричинених інвалідністю, тривалою хворобою;

– висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я первинного рівня на підставі довідки встановленого зразка закладу охорони здоров’я, що провадить діяльність з надання наркологічної допомоги населенню, в якому особа перебувала на диспансерному обліку, щодо алко- або наркозалежності особи;

– документ, що підтверджує перебування особи у відпустці без збереження заробітної плати, якщо дитина потребує домашнього догляду (наказ з місця роботи та довідка лікарсько-консультативної комісії);

– трудовий договір;

– документ, що підтверджує одноосібне виховання дітей віком до шести років або дітей з інвалідністю (свідоцтво про розлучення, свідоцтво про смерть батька дитини, рішення суду).

 8. У разі сплати аліментів – документальне підтвердження фактичної сплати із зазначенням сум сплачених особою аліментів.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!

У зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію з 1 червня 2024 року розмір призначених житлових субсидій  буде автоматично перерахований Пенсійним фондом України без звернення громадян. Сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, яку одержувачі отримають у липні.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *