До уваги кам’янчан: заборонили продавати цигарки зі смаками

З 11 липня 2024 року в Україні заборонили продаж ароматизованих цигарок та рідин для електронних сигарет, а всі тютюнові вироби мають мати нові медичні попередження. “Айкоси” та одноразові електронні сигарети залишаються доступними, адже їх прирівняли до звичайних сигарет лише в частині обмежень на рекламу та куріння в громадських місцях.

Про це йдеться в Законі України №1978-XI, який був прийнятий 11 липня 2023 року та давав рік на реалізацію залишків цих виробів,повідомляє OBOZ.UA.  Однак відтепер ароматизовані тютюнові вироби та електронні сигарети більше не доступні на ринку.

Які цигарки заборонили продавати: список правил

З 11 липня 2024 року з продажу мають зникнути стануть цигарки та тютюн для самокруток, що мають характерний смак та запах диму, зі смаковими та ароматичними добавками. Також забороняється додавати до будь-яких тютюнових виробів:

вітаміни та псевдокорисні добавки;
кофеїн, таурин та енергетичні добавки;
добавки, що роблять викиди кольоровими;
добавки, що полегшують засвоєння нікотину.
Які цигарки заборонять продавати

Також законом України передбачено обмеження продажів рідин до електронних сигарет з нікотином або без, якщо вони мають вищезгадані добавки, а також:

з об’ємом заправних контейнерів понад 10 мл;
обсяг одноразових е-сигарет або картриджів – понад 2 мл;
ємність нікотину – понад 20 мг на 1 мл.

Ці зміни спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів серед молоді та запобігання початку куріння. Законодавчі нововведення відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційній Директиві 2014/40/EU.

“Хітси” та “одноразки” поки що залишаються

Як свідчить ще торішнє роз’яснення ГО “Життя” за участю Держпродспоживслужби та Центру громадського здоров’я, сформування закону не включають заборону на продаж ароматизованих стиків для пристроїв нагрівання тютюну. Тобто “хітси” з різними смаками поки що можуть залишатися в легальному продажу.

Те саме стосується і одноразових електронних сигарет (на кшталт Elfbar та ін.). У законі йдеться про заборону продажу лише ароматизованих рідин для таких пристроїв.

“Айкоси” та одноразові електронні сигарети підпадають лише під правила реклами та використання у громадських місцях. Згідно із Законом України №1978-XI, ці вироби прирівняні до звичайних цигарок у плані обмежень на рекламу та заборону куріння у громадських місцях. Причому це обмеження почало діяти з 11 липня 2023 року без додаткового року на адаптацію.

Нові вимоги до маркування: на пачках будуть “страшні картинки”

З 11 липня 2024 року всі упаковки тютюнових виробів для куріння повинні мати комбіновані медичні попередження. На 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, та текст, що застерігає про шкоду і наслідки куріння. Також на пачці має бути QR-код, який посилає на безоплатний сервіс Центру громадського здоров’я для надання допомоги у відмові від тютюну “Я кидаю курити!”.

Нові норми маркування були впроваджені 11 січня 2024 року відповідно до Наказу №747 МОЗ України. Всього розроблено три групи наборів медичних попереджень, кожна з яких містить 14 зображень. Ці набори будуть оновлюватися щороку для забезпечення регулярної зміни графічних зображень.

Впровадження нових обмежень та вимог до тютюнових виробів має на меті посилити захист населення від негативного впливу тютюну та знизити привабливість куріння, особливо серед молоді. Згідно з даними ВООЗ, графічні попередження на пачках тютюнових виробів демонструють високу ефективність у мотивації споживачів відмовитися від куріння.

0

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *