Енергетики та місцева влада у Кам’янському пояснювали мешканцям особливості ситуації в енергетиці

Брифінг, на якому були присутні незадоволені відключеннями електрики мешканці, представники місцевої влади та ДТЕК, відбувся у Кам’янському 24 липня.

Містяни, які вважають графіки відключень несправедливими, мали можливість поставити свої питання та отримати на них вичерпні відповіді фахівців. Як виявилося, Кам’янське страждає від відключень ДТЕК не більше, ніж будь-який інший населений пункт нашої області, а такого поняття, як ліміт (як конкретний обсяг електроенергії, який дають місту) наразі взагалі не існує.

Більше пояснень з цього приводу, відповідаючи на запитання мешканців, надав Генеральний директор «ДТЕК Дніпровські електромережі» Андрій Терещук.

За його словами, наразі такого поняття як ліміт, тобто якоїсь частки, яка виділяється, наприклад, Кам’янському, наразі не існує. Відключення відбуваються за чергами у конкретні проміжки часу, а об’єми, та як їх треба балансувати, видно виключно працівникам НЕК «Укренерго».

«Щоб ви розуміли, по всій області час обмежень абсолютно однаковий, і якщо перша черга вимикається у Дніпрі чи Магдалинівці, то вона вимикаєтеся і у Кам’янському на той самий час. І Дніпропетровщина або Кам’янське не страждає більше за всіх – так само відбувається на Київщині, Одещині, тощо. Графіки однакові і теж з світло-сірими зонами. Стосовно інших областей (у розрізі, наприклад, скандалу у Житомирській області – прим. ред), то як там обленерго виконують розпорядження «Укренерго», я коментувати не можу, але вважаю, що винні у розбалансуванні системи можуть бути покарані», – пояснює Андрій Терещук.

Крім того, за словами Генерального директора «ДТЕК Дніпровські електромережі», свій внесок у загальну картину також робить дуже велика кількість аварій, яка виникає внаслідок постійних відключень та підключень. Стосовно об’єктів критичної інфраструктури він зазначив, що їхній список формує виключно ДніпроОВА.

На запитання ініціативних громадян до мера Андрія Білоусова, чи можна, наприклад, для економії зовсім зупинити роботу міського електротранспорту та виключити зовнішнє освітлення, міський голова пояснив, що це в поточній ситуації нічого не дасть:

«Якщо ми зупинимо трамвай, то ця економія усе одно не буде поступати у місто. Якщо раніше містам доводились якісь ліміти на електричну енергію, то зараз їх просто немає. Від того, що ми зупинимо електротранспорт, вимкнемо зовнішнє освітлення жодна з квартир ні на хвилину не отримає більше електроенергії (а ось кримінальна обстановка може значно погіршитися, – прим. ред.)», – пояснює мер.

Додати більше автобусів зараз також дещо складно, бо з багатьох автотранспортних підприємств робітників було мобілізовано на фронт. На потреби ЗСУ також було віддано чимало самого транспорту.

Стосовно графіків відключень мер повідомив, що міська рада їх не погоджує, бо це питання не в зоні її компетенції, але, щоб убезпечити мешканців міста, які узимку залежні від електроопалення, ведеться активно робота з Кабінетом Міністрів України, щодо незастосування тут ГПВ (нагадаємо, що переведення деяких районів міста на саме цей вид електроопалення у свій час було вимушеною мірою у зв’язку з неможливістю «ДінпроАзоту» надалі надавати послуги з теплопостачання. Кинути людей напризволяще тут місто просто не могло).

«Головне, що ви повинні розуміти: в кожній країні свого часу була побудована потужна енергосистема, з електростанціями, ГЕС, ТЕС, і так далі. Жодне місто не в змозі її підмінити, і неможливо в окремому місті збудувати окрему енергосистему. Для того, щоб, наприклад, закрити сонячними панелями наші садочки та школи, треба, щонайменше 300 млн гривень. Крім того, хочу нагадати, що електрична енергія, яка виробляться генераторами, практично в 8 разів дорожче тієї, що зараз береться від ДТЕКу», – звернув увагу мер.

Також міський голова повідомив, що за весь цей час міською владою було виконано дуже великий фронт робіт щодо посилення енергетичної безпеки Кам’янського (однак розповідати зараз про все, що було зроблено, неможливо з питань безпеки). Ведеться робота по встановленню когенераційних установок на великі котельні, з забезпечення лікарень, дитячих садочків та шкіл, ЦНАПів і таке інше альтернативними джерелами енергії. Зараз в деяких дошкільних закладах повари виходять навіть вночі, щоб забезпечити дітей якісним харчуванням.

До активних мешканців, що були присутні на брифінгу, керівництво ДТЕК звернулося з пропозицією: якщо маєте час та натхнення – попрацюйте у диспетчерському центрі, щоб зрозуміти ситуацію більш фахово.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *