Categories: Це цікаво

Рецепт дня: «Яблучник» – картопляна запіканка з м’ясом

Чуючи таку назву страви, як «Яблучник», багато хто відразу ж починає думати про пишну фруктову випічку. Але ця асоціація далека від реальності. Адже раніше так називали картопляну запіканку, приготовлену з м’ясом та грибами. Несподівано, чи не так?

Така гаряча страва відрізняється особливою ситністю. Все завдяки продуктам, що входять до її складу. Погодьтеся, картопля, м’ясний фарш та гриби – одне з найкращих базових поєднань інгредієнтів в основній страві. Це завжди безпрограшний варіант!

Щоб гаряча страва виглядала ефектно, рекомендуємо перед запіканням зробити акуратний візерунок. Намалюйте спіраль за допомогою ложки. Переверніть її та зворотним боком зробіть на картопляному пюре малюнок.

Інгредієнти
Картопля 500 г, Свинячий фарш 300 г, Цибуля 200 г, Шампиньйони 80 г, Яйце 2 шт., Молоко 3 ст. л., Вершкове масло 20 г, Панірувальні сухарі 20 г, Сіль до смаку, Чорний перець (мелений) до смаку, Олія соняшникова 3 ст. л.

Приготування
1. Очищаємо картоплю. Промиваємо її. Нарізаємо довільними шматочками. Поміщаємо її в каструлю та заливаємо водою. Варимо картоплю до готовності в трохи підсоленій воді.

2. Потім зливаємо зайву рідину із каструлі. Додаємо 2 ст. л. молока та вершкове масло. Вбиваємо 1 яйце. Добре все розминаємо до однорідного пюре, використовуючи товкачик.

3. Очищаємо 1 цибулину. Дрібно її нарізаємо. Обсмажуємо цибулю на розігрітій сковороді із олією до напівпрозорості. Додаємо свинячий фарш. Перемішуємо все.

4. Додаємо до м’яса сіль та чорний мелений перець. Знову перемішуємо. Обсмажуємо фарш протягом 10-12 хвилин, встановивши помірний вогонь.

5. Очищаємо цибулину, що залишилася. Нарізаємо її і печериці невеликим кубиком. Обсмажуємо їх на другій сковороді зі олією. Готуємо гриби із цибулею протягом 10 хвилин.
6. Форму для випікання змащуємо розм’якшеним або розтопленим вершковим маслом. Присипаємо її панірувальними сухарями. Викладаємо у форму першим шаром половину від загальної кількості картопляного пюре. Рівняємо його.

7. Зверху викладаємо свинячий фарш. Поступово його розподіляємо. На м’ясо поміщаємо обсмажені печериці. Потім викладаємо пюре, що залишилося, рівняємо його кулінарною лопаткою.

8. Робимо на поверхні картоплі візерунок у вигляді спіралі, використовуючи зворотний бік ложки. Потім збиваємо яйце з молоком, що залишилося. Змащуємо отриманою сумішшю пюре.

9. Розігріваємо духову шафу до 200 градусів. Відправляємо в неї форму на 30-35 хвилин (до апетитної золотистої скоринки). Готово!

Подавайте «Яблучник», поки він гарячий. Тоді ваші рідні зможуть вдосталь насолодитися такою ситною та ароматною запіканкою.

Олена

Recent Posts

У Дніпрі судитимуть чоловіка за продаж саморобної зброї через Інтернет

49-річного мешканця Дніпра викрили у незаконному зберіганні та збуті вогнепальної зброї, виготовленої кустарним способом. Під…

49 хв. ago

Над Дніпропетровщиною збили 14 безпілотників

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Вночі та під ранок оборонці неба збили над…

56 хв. ago

У Кам’янському все спокійно

Про ситуацію в місті повідомив мер Андрій Білоусов. "Вночі у нашому місті минулося без надзвичайних…

1 годину ago

Гороскоп на 4 липня 2025 року

Дрібні — навіть дуже важливі — справи краще відкласти на потім, цього дня на їхній успіх розраховувати не доводиться. Також,…

2 години ago

Для юних футболістів Кам’янського провели перший тренінг-семінар

Подробиці розповів директор дитячо-юнацької футбольної школи «Надія» Едуард Коряк. "Незважаючи на канікули дітей та відпустки…

2 години ago

На Дніпропетровщині горіли пшеничні поля (відео)

У районі Кудашівки Криворізького району сталося масштабне загоряння пшениці. Про це передає "Відомо" з посиланням…

3 години ago