Чихіртма – це густий грузинський суп, який найчастіше готують зі свійської птиці або з баранини. Іноді чихіртму загущують борошном і обов’язково додають до неї яйця, найчастіше жовтки. Оцет потрібний, щоб яйця не згорнулися. Цей інгредієнт часто замінюють соком лимона чи граната.
Пропонуємо вам приготувати чихіртму з курки. Повірте, ви більше не захочете варити звичайні супи, якщо приготуєте для своєї родини цю грузинську першу страву. Не дарма на батьківщині його називають королем супів. Це справді почесна назва від таких гурманів!
Інгредієнти
Курка 1,5 кг, Яйце 3 шт., Цибуля 2 шт., Винний оцет 3 ст. л., Вершкове масло 50 г, Чорний перець (горошком) за смаком, Сіль за смаком, Кінза 60 г, Вода 3 л, Пшеничне борошно 3 ст. л.
Приготування
1. Промийте цілу курку під проточною водою, потім помістіть в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. У процесі приготування бульйону знімайте піну, що утворилася.
2. Додайте в курячий бульйон цілу очищену цибулину та стебла свіжої кінзи. Варіть інгредієнти 45 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
3. В окрему ємність перелийте 1 л бульйону. Курку дістаньте та відокремте м’ясо від кісток. Виловіть цибулину та кінзу.
4. Розігрійте на сковороді вершкове масло і обсмажте нарізану цибулю протягом 5 хвилин на невеликому вогні.
5. Збиваючи яйця, влийте до них спершу білий винний оцет, а потім 700 мл курячого бульйону.
6. До цибулі додайте борошно, перемішайте. Потім потихеньку влийте 300 мл бульйону, що залишилися, продовжуючи помішувати інгредієнти.
7. Перемістіть вміст сковороди в теплий бульйон і встановіть його на слабкий вогонь. Потім акуратно влийте яєчну суміш, помішуючи суп.
8. Поверніть у суп нарізану курку, посоліть і поперчіть першу страву до смаку. Додайте в каструлю рубане листя кінзи і перемішайте. Чихіртма готова!
Цікаво, що грузинську чихіртму прийнято подавати вранці після гарного застілля та посиденьок з друзями за келихом вина. Не нехтуйте правилами приготування цієї першої страви, спрощуючи рецепт. Саме невеликі складнощі, незвичні для нашої кухні, роблять суп таким смачним!