Categories: Економіка

До уваги кам’янчан: різко здорожчав популярний овоч

В Україні зросла ціна на картоплю: добірна коштує 35 гривень за кілограм, а через чутки про дефіцит якісної картоплі заготівельники закуповують у населення навіть дрібну.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

Що кажуть фермери про врожай картоплі

Фермер Григорій Ткаченко відтягував збирання урожаю, щоб картопля в землі трохи вичахла і викопана не зіпсувалася. Але копати однаково доводиться, каже фермер, в екстремальних умовах та з відставанням графіка.

У Григорія Ткаченка під картоплею сто гектарів, як і торік. А от урожаю суттєво менше. І це Чернігівщина. Традиційно картопляний край. Бульба зав’язалася, але через спеку не проросла. Ціна нині, каже фермер, вирівняє рентабельність. Минулої осені він починав продавати оптом по 5,50, а зараз по 17 гривень за кілограм.

Чому ціни на картоплю високі

На столичних ринках кілограм картоплі вдвічі дорожчий, аніж з поля. Покупці вибагливі, як ніколи. Товар на вигляд подобається, за ціною – ні.

У вересні до України імпортовано з Польщі та Литви 64 тонни картоплі. Хоча зазвичай її завозять взимку, коли товар закінчується і ціна росте. От від січня до серпня до України імпортовано 15 тонн. А за вересень – вчетверо більше. Цього року, окрім неврожаю, ще й локальні посадки під картоплею скоротилися.

Великі гравці на картопляному ринку – це лише пів відсотка від усіх засаджених картоплею площ. Все решта, за даними Міністерства агрополітики, – дрібні фермери, в яких під картоплею 5-10 гектарів і домогосподарства.

Але саме вони, дрібні виробники, каже виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі, впливають на формування ціни.

“На ринку зараз немає такої великої кількості картоплі від присадибних господарств, як була раніше”, – каже Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

Брак якісних картоплесховищ – насправді одна з головних причин сезонного коливання ціни на картоплю. У фермера Григорія Ткаченка складські приміщення є. Нині там сортують викопане – ділять на дрібну, насіннєву та крупну. Ідеальний товар пакують у мішки і продають. Тримати картоплю до весни, коли ціна ще може зрости, фермерові не дозволяють фінансові зобов’язання.

Імпортована та українська картопля за ціною наразі майже однакові. А от чи здорожчає вона навесні – залежить від багатьох факторів.

“Якщо будуть відключення світла, якщо наші виробники перейдуть на генератори, вартість картоплі збільшиться. Якщо рано вдарять морози і не буде опадів, не буде такої кількості взагалі картоплі зібраної, так ціна збільшиться. Якщо ці фактори відкласти, то ціна має бути стабільною, дещо вищою, ніж зараз, але некритично”, – каже Ольга Самойліченко, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

Українці стали менше споживати картоплі, і не лише через ціну. Змінюються смаки. Але професійні картоплярі саджають більше. А от домогосподарства та дрібні виробники з часом взагалі вийдуть з ринку, кажуть експерти, і тоді ціна на картоплю від року в рік суттєво не коливатиметься.

Margaret

Recent Posts

Допомога з Кам’янського на фронт (відео)

Про чергову допомогу розповів міський голова Андрій Білоусов. "У рамках програми «Допомога фронту» разом із…

6 хв. ago

Кам’янське – в трійці міст, де прийняли найбільше переселенців

На сьогодні кількість внутрішньо переміщених осіб у Дніпропетровській області продовжує зростати. Про це повідомляє голова…

24 хв. ago

Кам’янське втратило захисника

Трагічну новину повідомив мер Андрій Білоусов. "24 вересня в лікарні від отриманих поблизу населеного пункту Піщане…

55 хв. ago

На Дніпропетровщині виявили злочинну групу, яка переправляла ухилянтів за кордон

На Дніпропетровщині учасників злочинної групи судитимуть за організацію незаконної схеми виїзду за кордон військовозобов’язаних. Фігуранти…

1 годину ago

Освітяни Кам’янського отримали відзнаку від військових

Наказом командувача Української добровольчої армії Дмитра Яроша нагороджено почесною відзнакою УДА «Крила добровольців» директорку департаменту…

2 години ago

Кам’янська “Бджола” передала EcoFlow для ЗСУ

Про чергову допомогу розповіли у ГО "Бджола". "Звернулась родина військового Данила, нашого камʼянчанина. Відреагували одразу.…

2 години ago