Неймовірно смачний і пишний торт маківник популярний у Польщі, Литві, Україні та інших слов’янських країнах. Цей десерт люблять за простоту приготування – не потрібно розкачувати коржі або готувати багатокомпонентний крем. Просто змішайте всі інгредієнти для тіста і поставте в духовку. Після дегустації більшість людей погодиться – це найсмачніша випічка з маком.
Інгредієнти:
- мак – 150 г;
- цукор – 150 г;
- ванільний цукор – 15 г;
- яйця – 2 шт;
- молоко – 250 мл;
- борошно – 300 г;
- лимон – 0,5 шт;
- сіль – щіпка;
- сода – 0,5 чайн. л.;
- вершкове масло для змащування форми – 30 г;
- манка для змащування форми.
За бажанням у пиріг можна додати горіхи, сухофрукти, яблука, банани.
1. Духовку заздалегідь розігрійте до 180°. У великій мисці змішайте цукор, ванільний цукор, сіль, мак.
2. З лимона зніміть цедру і натріть на дрібній тертці, додайте до решти інгредієнтів. Борошно просійте разом із содою, змішайте з іншими сухими інгредієнтами.
3. Окремо збийте яйця з теплим молоком. Додайте лимонний сік за смаком. Поступово вливайте суміш до сухої основи та замісіть тісто.
4. Форму для випічки (діаметр 20 см) змастіть вершковим маслом і посипте манкою, щоб лимон не пригорів. Влийте тісто і випікайте маківник 45 хвилин за 180°. Готовність перевіряйте зубочисткою.
За бажанням посипте готовий пиріг цукровою пудрою або полийте розтопленим шоколадом.