Як прати речі на флісі, щоб не утворилися ковтунці

Фліс – це м’який матеріал, який використовують для виготовлення теплих ковдр та одягу. Але, щоб зберегти його властивості та запобігти утворенню ковтунців, за флісом потрібно правильно доглядати.

РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає про те, як прати речі на флісі.

Як прати речі на флісі

Дбайливе поводження, м’які або натуральні мийні засоби, прохолодна вода і сушіння на повітрі допоможуть зберегти флісовий одяг у стані нового.

Як часто прати флісові речі

Прати фліс радять тільки в разі крайньої потреби. Флісовий одяг і ковдри виготовлені з поліестеру та пластикових волокон і не потребують прання після кожного надягання.

Менш регулярне прання також допомагає зменшити кількість мікроволокна, що потрапляє у вашу пральну машину. Ось, як часто слід прати речі на флісі відповідно до їхнього типу:

  • світшоти: прання після 6 носінь;
  • куртки та парки: періть двічі на зимовий сезон;
  • головні убори, рукавички та шарфи: прати від 3 до 5 разів кожного зимового сезону;
  • шкарпетки та панчохи: прати після кожного носіння;
  • легінси та штани: прати після 1-3 вдягань;
  • ковдри: прати мінімум двічі на сезон залежно від особистих уподобань щодо прання білизни.

Попередня обробка речей на флісі

Перед тим, як прати речі на флісі, точково обробіть будь-які плями м’яким мийним засобом, використовуючи губку.

Обережно протріть забруднену ділянку і залиште річ на 10 хвилин. Потім промокніть пляму паперовим рушником або губкою, змоченими холодною водою.

Не тріть фліс надто сильно, інакше бруд осідає глибше у волокно флісу. Для видалення дуже складних плям спробуйте використати м’яку кислоту, як-от лимонний сік або оцет.

Крім цього, обов’язково видаліть ворсинки з флісу – накопичуючись, вони знижують м’якість і водонепроникність одягу. Використовуйте валик для ворсу, щоб зняти пил та волосся з речей. Крім того, ви можете дуже акуратно провести бритвою по флісу, щоб зрізати ворсинки.

Як прати речі на флісі в пральній машинці

Використовуйте кілька крапель м’якого або натурального засобу для прання у пральній машині. Намагайтеся уникати жорстких мийних засобів з пом’якшувачами, відбілювачами, ароматизаторами та кондиціонерами.

Це найлютіші вороги вашого флісу. Натуральний мийний засіб, зроблений своїми руками, складається з поширених побутових продуктів: 1/4 склянки харчової соди та 1 склянка перекису водню або оцту.

Краще використовувати оцет – він усуває неприємні запахи, має антибактеріальну дію і допомагає видалити мило та бруд.

Щоб зменшити кількість ворсинок, дотримуйтеся наступного:

  • вивертайте флісові речі навиворіт;
  • уникайте прання флісу з одягом та речами, що утворюють ворсинки, наприклад, бавовняною фланеллю або тканинними рушниками;
  • фліс також притягує шерсть домашніх тварин, тому перед пранням видаляйте ворс з речей.

Увімкніть пральну машину в режим делікатного прання з прохолодною водою. Делікатне прання або полоскання – все, що потрібно флісу, щоб волокна залишалися м’якими та пухкими. Тепла або гаряча вода під час інтенсивного циклу погіршить якість і зменшить водонепроникність флісу з часом.

Як прати флісові речі вручну

Ручне прання в прохолодній воді – найбезпечніший спосіб прання флісу. Хоча загалом флісовий одяг можна прати в пральній машинці, певні речі, можливо, доведеться прати вручну, щоб не вимити барвники в тканині.

Щоб випрати флісовий одяг вручну, наповніть таз або ванну прохолодною водою. Для ручного прання використовуйте м’який або натуральний засіб для прання.

Синтетичні волокна з поліефірного флісу стійкі до плям, тому лише невелика кількість засобу та води допоможе позбутися від бруду. Якщо використовувати багато прального порошку, він може накопичуватися у волокнах і зробити його менш м’яким і пухнастим.

Обережно потріть тканину руками протягом 5 хвилин. Зосередьтеся на місцях, які вбирають піт та бруд. Флісові речі, які мають особливо стійкий запах або плями, залиште на 30-40 хвилин, перш ніж прополоскати водою. Промийте та повторіть цей процес у чистій воді, доки рідина не стане прозорою.

Як сушити речі на флісі

Зазвичай флісові речі можна сушити на повітрі, як і багато інших речей. Але можна пришвидшити процес за допомогою сушіння у сушильному приладі.

Як сушити фліс на повітрі

Флісовий одяг радять сушити на вішалках, щоб речі не пом’ялися. Щоб зберегти колір тканини від вицвітання, сушіть речі на повітрі всередині приміщення або в тіні подалі від прямих сонячних променів.

Як сушити флісові речі в сушарці

Сушити флісові речі у сушильній машині потрібно на найнижчому рівні, обравши режим для делікатних речей. Але сушити речі таким чином можна лише тоді, коли на етикетці зазначено, що можна використовувати сушарку.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *