Фільм “Малевич” розповість про життя митця і його боротьбу за українську ідентичність (відео)

Вийшов перший офіційний трейлер українського фільму “Малевич”. Стрічка є результатом співпраці України, Сербії, Італії та Швейцарії, а режисеркою виступила Дар’я Онищенко. Фільм розповідає про знакові події з життя Казимира Малевича, одного з найвідоміших художників-авангардистів, який став засновником напряму супрематизму.

Українська прем’єра фільму відбудеться 1 листопада на Київському міжнародному кінофестивалі “Молодість”. Напередодні цього показу творці фільму поділилися першим офіційним трейлером.

Ідея створення фільму належить українській продюсерці та сценаристці Анні Паленчук, яка разом з Дар’єю Онищенко написала сценарій до стрічки. Крім Паленчук і Онищенко, продюсерками стали Марі Каель, а креативною продюсеркою проєкту виступила Тетяна Філевська — українська мистецтвознавиця, авторка книжок про зв’язок Малевича з Україною.

На фестивалі “Молодість” глядачі матимуть можливість не тільки побачити фільм, а й ознайомитися з реквізитом зі знімального майданчика, зробити фото на відтвореній експозиції виставки “0,10”, яка була вирішальною в житті митця, та поспілкуватися з командою у форматі Q&A. Вихід фільму в широкий прокат планується навесні 2025 року.

Фільм охоплює ранній період творчості Малевича, який народився у Києві. Він розповідає про його шлях до визнання, включаючи виставку “0,10”, викладання у Вітебській художній школі та роботу в Художньому інституті. Особливу увагу у стрічці приділено тому, як художник відображав у своїх роботах трагедію Голодомору, свідком якої він став під час поїздок у села України.

Важливим елементом фільму є сучасний контекст боротьби за національну ідентичність, що триває під час російсько-української війни, яка розпочалася у 2014 році.

“Мені важливо доносити, що ця війна триває не лише через путіна. Це багатовікова боротьба, коли російська імперія намагається знищити українську культуру й ідентичність. Це мало кому відомо за кордоном”, — розповідає режисерка Дар’я Онищенко, яка також стала співавторкою сценарію.

Зйомки фільму відбувалися під час повномасштабного вторгнення, що й спонукало авторів додати більше сучасних подій у контекст фільму. За словами творців, у сучасному світі більше не існує напівтонів, тож важливо чітко розмежовувати “біле” та “чорне”, як це робив Малевич у своїй творчості. Художник, попри загрозу арештів та переслідувань, відкрито ідентифікував себе як українець і показував жахи тоталітарних режимів.

Фільм “Малевич” відрізняється від традиційних байопіків — він не дотримується суворої хронології подій.

Стрічка складається з декількох окремих частин, кожна з яких символічно представляє важливі етапи життя і творчості митця.

Головні ролі у фільмі виконали українські актори: Віталій Ажнов, Христина Корчинська (Федорак), Марина Кошкіна та Олександр Новіков.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *