Categories: Це цікаво

Фільм “Малевич” розповість про життя митця і його боротьбу за українську ідентичність (відео)

Вийшов перший офіційний трейлер українського фільму “Малевич”. Стрічка є результатом співпраці України, Сербії, Італії та Швейцарії, а режисеркою виступила Дар’я Онищенко. Фільм розповідає про знакові події з життя Казимира Малевича, одного з найвідоміших художників-авангардистів, який став засновником напряму супрематизму.

Українська прем’єра фільму відбудеться 1 листопада на Київському міжнародному кінофестивалі “Молодість”. Напередодні цього показу творці фільму поділилися першим офіційним трейлером.

Ідея створення фільму належить українській продюсерці та сценаристці Анні Паленчук, яка разом з Дар’єю Онищенко написала сценарій до стрічки. Крім Паленчук і Онищенко, продюсерками стали Марі Каель, а креативною продюсеркою проєкту виступила Тетяна Філевська — українська мистецтвознавиця, авторка книжок про зв’язок Малевича з Україною.

На фестивалі “Молодість” глядачі матимуть можливість не тільки побачити фільм, а й ознайомитися з реквізитом зі знімального майданчика, зробити фото на відтвореній експозиції виставки “0,10”, яка була вирішальною в житті митця, та поспілкуватися з командою у форматі Q&A. Вихід фільму в широкий прокат планується навесні 2025 року.

Фільм охоплює ранній період творчості Малевича, який народився у Києві. Він розповідає про його шлях до визнання, включаючи виставку “0,10”, викладання у Вітебській художній школі та роботу в Художньому інституті. Особливу увагу у стрічці приділено тому, як художник відображав у своїх роботах трагедію Голодомору, свідком якої він став під час поїздок у села України.

Важливим елементом фільму є сучасний контекст боротьби за національну ідентичність, що триває під час російсько-української війни, яка розпочалася у 2014 році.

“Мені важливо доносити, що ця війна триває не лише через путіна. Це багатовікова боротьба, коли російська імперія намагається знищити українську культуру й ідентичність. Це мало кому відомо за кордоном”, — розповідає режисерка Дар’я Онищенко, яка також стала співавторкою сценарію.

Зйомки фільму відбувалися під час повномасштабного вторгнення, що й спонукало авторів додати більше сучасних подій у контекст фільму. За словами творців, у сучасному світі більше не існує напівтонів, тож важливо чітко розмежовувати “біле” та “чорне”, як це робив Малевич у своїй творчості. Художник, попри загрозу арештів та переслідувань, відкрито ідентифікував себе як українець і показував жахи тоталітарних режимів.

Фільм “Малевич” відрізняється від традиційних байопіків — він не дотримується суворої хронології подій.

Стрічка складається з декількох окремих частин, кожна з яких символічно представляє важливі етапи життя і творчості митця.

Головні ролі у фільмі виконали українські актори: Віталій Ажнов, Христина Корчинська (Федорак), Марина Кошкіна та Олександр Новіков.

Олена

Recent Posts

Український ветеранський фонд презентував путівник “Шлях ветерана” — інструмент для ветеранів т

У Києві відбулася презентація путівника «Шлях ветерана», який насамперед покликаний спростити процес звільнення з військової…

11 години ago

Небезпечний дрифт призвів до ДТП у Кам’янському (відео)

На камери відеоспостереження компанії Дніпронет потрапила аварія, яка сталася сьогодні, 22 жовтня, вдень. У центрі…

12 години ago

Які культурні заходи чекають на кам’янчан

Програма заходів у закладах культури Кам’янського з 23 по 30 жовтня. Музей історії міста Кам’янське,…

12 години ago

На Дніпропетровщині підліток на мопеді потрапив у ДТП

Про це розповіла Лариса Биданцева, керівниця Кам’янської станції обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини…

13 години ago

Голова Волонтерського центру «Павутинка» приєдналася до політичної партії «Бджола»

Про це волонтерка розповіла на своїй сторінці в Facebook. "У Єдності-сила! Свою волонтерську діяльність я розпочала…

13 години ago

Маніяк Г’ю Грант налякає побожних дівчат у трилері “Єретик” (відео)

Компанія ADASTRA CINEMA офіційно анонсує вихід у широкий прокат нового горору та психологічного трилеру від…

13 години ago