Categories: Культура

У Кам’янському знімали фільм “ЄвроКривбас” про початок розвитку промисловості на Дніпропетровщині

У Дніпропетровській області тривають зйомки повнометражного документального фільму “ЄвроКривбас” режисерки Марини Ткачук та продюсерки Анни Паленчук. Про це повідомляє сайт “Культура сьогодні”.

Цей фільм досліджує історію європейських інвестицій у розвиток промисловості Криворіжжя та Дніпропетровського регіону наприкінці XIX — початку XX століття. Основна мета фільму — висвітлити вагому роль, яку відіграли європейські підприємці у формуванні економічного потенціалу регіону, а також розкрити культурну та архітектурну спадщину, залишену ними. До становлення радянської влади регіон був невід’ємною частиною європейської економіки, і численні німці, бельгійці, британці, поляки та французи активно працювали над його розвитком.

Фільмування стрічки розпочалося у Кам’янському, де основними локаціями для знімання стали стара прохідна металургійного комбінату, колишній Інженерний клуб, в якому зараз розташований театр ляльок, костел Святого Миколая, театр ім. Лесі Українки та Центральний міський парк, який вже за часів радянської влади був побудований на місті старого кладовища.

Продакшн-координаторка проєкту Олександри Тесленко зазначає, що для неї робота над цим фільмом має особливе значення, оскільки вона сама народилася у Кам’янському і всі місця, де працювала знімальна група знайомі їй ще з дитинства.

У нас були зйомки у Ліцеї №1, у якому я свого часу навчалась. І це мовби повернуло мене у минуле. Я чесно можу сказати, що нарешті здійснилась моя мрія – зняти кіно у Кам’янському. У мене з кожним місцем де ми побували зі знімальною групою є якісь свої особисті асоціації: десь ми гуляли з батьками, десь ми гуляли з друзями, десь їли морозиво, – розказує Олександра Тесленко.

До роботи над цим проєктом було залучено істориків, експертів і краєзнавців, які виступили не тільки консультантами, а безпосередньо з’являться у фільмі розказуючи цікаві факти з історії Дніпропетровщини.

Ми дуже сподіваємось, що цей фільм будуть дивитись у тому числі і діти, учні шкіл і він буде мотивувати їх вивчати історію рідного краю, берегти історичні пам’ятки і пишатись своєю батьківщиною, – підкреслює Олександра Тесленко.

Крім Кам’янського знімальна група фільму також працювала у Дніпрі та Кривому Розі.

Стрічка «ЄвроКривбас» продовжує документальну лінію, розпочату фільмом «Євродонбас» режисера Корнія Грицюка. Цей фільм вийшов у прокат в Україні у 2023 році та досліджував європейську спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки та селища Нью-Йорк.

Зйомки фільму проходять за підтримки проєкту «Трансформація комунікацій» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Margaret

Recent Posts

Найкращий одяг для холодів: які тканини зігрівають взимку

З настанням холодів легкий літній одяг замінюється на теплі светри, кофти, штани та шарфи. На…

17 хв. ago

До уваги мешканців Кам’янської міської територіальної громади!

Звертаємо вашу увагу на те, що завдяки спільним зусиллям Офісу Президента і Мінреінтеграції, представництвом УВКБ…

32 хв. ago

Перешкоджання роботі журналіста та побиття активістки у Дніпрі – розпочато розслідування

За процесуального керівництва Центральної окружної прокуратури міста Дніпра за заявами журналіста Національної спілки журналістів України…

47 хв. ago

Ці знаки Зодіаку “унюхають” брехню за кілометр: кого неможливо обдурити

Вважається, що представники чотирьох знаків Зодіаку дуже легко можуть розпізнати брехню. Їх неможливо обдурити, адже…

1 годину ago

Що покажуть у театрі кам’янського в листопаді

Для кам'янчан настав час планувати театральне дозвілля у листопаді! Квитки до театру ім. Лесі Українки…

2 години ago

У Дніпрі за вчинення смертельної ДТП поліцейські затримали 46-річного чоловіка

За вчинення смертельної ДТП у Дніпрі поліцейські затримали 46-річного чоловіка. Водій автомобіля Hyundai Tucson допустив…

2 години ago