Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Різдвяний штоллен

Штоллен – це дуже смачна і ароматна традиційна різдвяна випічка. Десерт придумали в Німеччині, але він швидко завоював всесвітню популярність. Це кекс з дріжджового тіста з прянощами, цукатами і сухофруктами, який просочують гарячим маслом після випічки. Випічці надають овальну форму – символ немовляти Ісуса. Для просочення кекс залишають на кілька тижнів, тому саме час випекти його вже зараз, щоб він “дозрів” на Різдво.

Для тіста:

  • Борошно – 450 г.
  • Сухі дріжджі – 7 г.
  • Вершкове масло – 120 г.
  • Яйця – 5 шт.
  • Молоко – 150 г.
  • Коричневий цукор – 3 ст. л.
  • Білий цукор – 1 ч. л.
  • Цедра 0.5 лимона.
  • Ваніль – 1 стручок, або 0.5 ч.л. ваніліну.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Суміш улюблених горіхів – 2 склянки.
  • Цукати – 3 ст. л.
  • Темні родзинки – 3 ст. л.
  • Ром або лікер – 100 г.
  • Борошно – 1 ст. л.

Для покриття:

  • Масло вершкове – 100 г.
  • Цукрова пудра – 100 г.
  • Ванілін – 0.5 ч. л.
Приготування:
    1. Сухофрукти, горіхи і цукати змішати в одній мисці. Залити ромом і залишити на 6-8 годин. Потім відкинути суміш на сито, обсушити і обваляти начинку в борошні, щоб вона не злиплася.
    2. Для тіста на штоллен в глибокій мисці змішати молоко з білим цукром, 4 ложками борошна і дріжджами. Перемішати до однорідності. Це буде опара. Поставити опару на 20 хвилин в тепле місце.
    3. Вершкове масло для тіста розтопити, змішати з ваніллю і натертою цедрою лимона.
    4. У готову опару всипати решту борошна, сіль і коричневий цукор. Потім додати масляну суміш і вмішати яйця. Замісити однорідне густе тісто. Воно не має липнути до рук.
    5. У готове тісто додати суміш сухофруктів з горіхами. Ще раз вимісити руками тісто, поки начинка не буде рівномірно розподілена.
    6. Покласти тісто на штоллен в глибоку миску і залишити на 2 години.
    7. Викласти тісто для штоллена на деко з пергаментом. Сформувати з нього овал. Поставити деко з тестом в тепле місце на 1 годину.
  1. Випікати штоллен в розігрітій до 180° духовці 1 годину. Через 40 хвилин верх кексу краще накрити фольгою, щоб він не підгорів.
  2. Розтопити масло для покриття кексу. Змішати з маслом половину пудри і ванілін.
  3. Гарячий штоллен прямо з печі змастити розтопленим маслом за допомогою пензлика, потім посипати цукровою пудрою. Трохи почекати, потім знову змастити маслом і посипати пудрою. Повторювати, поки не закінчиться все масло.
  4. Штоллен можна їсти відразу, але в класичному рецепті його потрібно загорнути в папір і залишити в сухому темному місці на 2-3 тижні, щоб тісто просочилося і стало щільним. Після цього штоллен повністю готовий.
Олена

Recent Posts

Кам’янчани, які постраждали від ворожої атаки, оформлюють допомогу “єВідновлення”

Днями фахівці ЦНАПу працювали безпосередньо на місці ворожого удару, щоб прискорити та спростити процедури подачі…

31 хв. ago

У Кам’янському нагородили активну молодь за підсумками роботи за 2024 рік (відео)

Про це повідомив мер міста Андрій Білоусов. "Підбили підсумки роботи нашої активної молоді за 2024…

43 хв. ago

Едрієн Броуді у головному фільмі 2024 року “Бруталіст” (відео)

Існують фільми, які викликають захоплення глядачів, і є такі, що на 215 хвилин утримують аудиторію…

1 годину ago

Якою буде погода на Різдво у Кам’янському

Погода на Різдво в україні, 25 грудня, різко не зміниться — буде схожа до тієї,…

2 години ago

Які культурні заходи чекають на кам’янчан

Програма заходів у закладах культури міста Кам’янське з 18 грудня по 25 грудня 2024 року.…

2 години ago

У Кам’янському ремонтують під’їзди

КП "Добробут" розпочав роботи з косметичного ремонту під'їзду, який перебував у вкрай незадовільному стані. Майстри…

3 години ago