Штоллен – це дуже смачна і ароматна традиційна різдвяна випічка. Десерт придумали в Німеччині, але він швидко завоював всесвітню популярність. Це кекс з дріжджового тіста з прянощами, цукатами і сухофруктами, який просочують гарячим маслом після випічки. Випічці надають овальну форму – символ немовляти Ісуса. Для просочення кекс залишають на кілька тижнів, тому саме час випекти його вже зараз, щоб він “дозрів” на Різдво.
Для тіста:
- Борошно – 450 г.
- Сухі дріжджі – 7 г.
- Вершкове масло – 120 г.
- Яйця – 5 шт.
- Молоко – 150 г.
- Коричневий цукор – 3 ст. л.
- Білий цукор – 1 ч. л.
- Цедра 0.5 лимона.
- Ваніль – 1 стручок, або 0.5 ч.л. ваніліну.
- Сіль – 1 ч. л.
Для начинки:
- Суміш улюблених горіхів – 2 склянки.
- Цукати – 3 ст. л.
- Темні родзинки – 3 ст. л.
- Ром або лікер – 100 г.
- Борошно – 1 ст. л.
Для покриття:
- Масло вершкове – 100 г.
- Цукрова пудра – 100 г.
- Ванілін – 0.5 ч. л.
-
- Сухофрукти, горіхи і цукати змішати в одній мисці. Залити ромом і залишити на 6-8 годин. Потім відкинути суміш на сито, обсушити і обваляти начинку в борошні, щоб вона не злиплася.
- Для тіста на штоллен в глибокій мисці змішати молоко з білим цукром, 4 ложками борошна і дріжджами. Перемішати до однорідності. Це буде опара. Поставити опару на 20 хвилин в тепле місце.
- Вершкове масло для тіста розтопити, змішати з ваніллю і натертою цедрою лимона.
- У готову опару всипати решту борошна, сіль і коричневий цукор. Потім додати масляну суміш і вмішати яйця. Замісити однорідне густе тісто. Воно не має липнути до рук.
- У готове тісто додати суміш сухофруктів з горіхами. Ще раз вимісити руками тісто, поки начинка не буде рівномірно розподілена.
- Покласти тісто на штоллен в глибоку миску і залишити на 2 години.
- Викласти тісто для штоллена на деко з пергаментом. Сформувати з нього овал. Поставити деко з тестом в тепле місце на 1 годину.
- Випікати штоллен в розігрітій до 180° духовці 1 годину. Через 40 хвилин верх кексу краще накрити фольгою, щоб він не підгорів.
- Розтопити масло для покриття кексу. Змішати з маслом половину пудри і ванілін.
- Гарячий штоллен прямо з печі змастити розтопленим маслом за допомогою пензлика, потім посипати цукровою пудрою. Трохи почекати, потім знову змастити маслом і посипати пудрою. Повторювати, поки не закінчиться все масло.
- Штоллен можна їсти відразу, але в класичному рецепті його потрібно загорнути в папір і залишити в сухому темному місці на 2-3 тижні, щоб тісто просочилося і стало щільним. Після цього штоллен повністю готовий.