Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Різдвяний штоллен

Штоллен – це дуже смачна і ароматна традиційна різдвяна випічка. Десерт придумали в Німеччині, але він швидко завоював всесвітню популярність. Це кекс з дріжджового тіста з прянощами, цукатами і сухофруктами, який просочують гарячим маслом після випічки. Випічці надають овальну форму – символ немовляти Ісуса. Для просочення кекс залишають на кілька тижнів, тому саме час випекти його вже зараз, щоб він “дозрів” на Різдво.

Для тіста:

  • Борошно – 450 г.
  • Сухі дріжджі – 7 г.
  • Вершкове масло – 120 г.
  • Яйця – 5 шт.
  • Молоко – 150 г.
  • Коричневий цукор – 3 ст. л.
  • Білий цукор – 1 ч. л.
  • Цедра 0.5 лимона.
  • Ваніль – 1 стручок, або 0.5 ч.л. ваніліну.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Суміш улюблених горіхів – 2 склянки.
  • Цукати – 3 ст. л.
  • Темні родзинки – 3 ст. л.
  • Ром або лікер – 100 г.
  • Борошно – 1 ст. л.

Для покриття:

  • Масло вершкове – 100 г.
  • Цукрова пудра – 100 г.
  • Ванілін – 0.5 ч. л.
Приготування:
    1. Сухофрукти, горіхи і цукати змішати в одній мисці. Залити ромом і залишити на 6-8 годин. Потім відкинути суміш на сито, обсушити і обваляти начинку в борошні, щоб вона не злиплася.
    2. Для тіста на штоллен в глибокій мисці змішати молоко з білим цукром, 4 ложками борошна і дріжджами. Перемішати до однорідності. Це буде опара. Поставити опару на 20 хвилин в тепле місце.
    3. Вершкове масло для тіста розтопити, змішати з ваніллю і натертою цедрою лимона.
    4. У готову опару всипати решту борошна, сіль і коричневий цукор. Потім додати масляну суміш і вмішати яйця. Замісити однорідне густе тісто. Воно не має липнути до рук.
    5. У готове тісто додати суміш сухофруктів з горіхами. Ще раз вимісити руками тісто, поки начинка не буде рівномірно розподілена.
    6. Покласти тісто на штоллен в глибоку миску і залишити на 2 години.
    7. Викласти тісто для штоллена на деко з пергаментом. Сформувати з нього овал. Поставити деко з тестом в тепле місце на 1 годину.
  1. Випікати штоллен в розігрітій до 180° духовці 1 годину. Через 40 хвилин верх кексу краще накрити фольгою, щоб він не підгорів.
  2. Розтопити масло для покриття кексу. Змішати з маслом половину пудри і ванілін.
  3. Гарячий штоллен прямо з печі змастити розтопленим маслом за допомогою пензлика, потім посипати цукровою пудрою. Трохи почекати, потім знову змастити маслом і посипати пудрою. Повторювати, поки не закінчиться все масло.
  4. Штоллен можна їсти відразу, але в класичному рецепті його потрібно загорнути в папір і залишити в сухому темному місці на 2-3 тижні, щоб тісто просочилося і стало щільним. Після цього штоллен повністю готовий.
Олена

Recent Posts

На Лівобережжі Кам’янського тривають роботи з відновлення водопостачання (відео)

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "Тривають роботи з відновлення пошкодженої ділянки залізобетонного колектора.…

9 години ago

На Дніпропетровщині затримали 20-річну шпигунку рф

Контррозвідка Служби безпеки України затримала 20-річну мешканку Синельниківського району, яка збирала координати для підготовки ракетно-бомбових,…

12 години ago

Восьмеро чоловіків намагались втекти за кордон на автівці: серед них був мешканець Дніпропетровщини

У селі Роздільнянського району прикордонники зупинили Peugeot, який їхав в бік кордону з Молдовою. У…

13 години ago

Дніпропетровщина у трійці лідерів по боргах із зарплати

У 2025 році в Україні зафіксували 35 471 борг по заробітній платі. Дніпропетровська область посіла…

13 години ago

Номінант на Оскар Тімоті Шаламе зіграв тенісиста Марті Райзмана (відео)

Кінокомпанія A24 випустила перший трейлер спортивної трагікомедії "Марті Найкращий" (Marty Supreme), головну роль в якій виконав…

14 години ago

Кам’янські боксери стали бронзовими призерами чемпіонату України

У Хмельницькому з 10 по 18 серпня проходив чемпіонат України з боксу серед юнаків та…

15 години ago