Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Різдвяний штоллен

Штоллен – це дуже смачна і ароматна традиційна різдвяна випічка. Десерт придумали в Німеччині, але він швидко завоював всесвітню популярність. Це кекс з дріжджового тіста з прянощами, цукатами і сухофруктами, який просочують гарячим маслом після випічки. Випічці надають овальну форму – символ немовляти Ісуса. Для просочення кекс залишають на кілька тижнів, тому саме час випекти його вже зараз, щоб він “дозрів” на Різдво.

Для тіста:

  • Борошно – 450 г.
  • Сухі дріжджі – 7 г.
  • Вершкове масло – 120 г.
  • Яйця – 5 шт.
  • Молоко – 150 г.
  • Коричневий цукор – 3 ст. л.
  • Білий цукор – 1 ч. л.
  • Цедра 0.5 лимона.
  • Ваніль – 1 стручок, або 0.5 ч.л. ваніліну.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Суміш улюблених горіхів – 2 склянки.
  • Цукати – 3 ст. л.
  • Темні родзинки – 3 ст. л.
  • Ром або лікер – 100 г.
  • Борошно – 1 ст. л.

Для покриття:

  • Масло вершкове – 100 г.
  • Цукрова пудра – 100 г.
  • Ванілін – 0.5 ч. л.
Приготування:
    1. Сухофрукти, горіхи і цукати змішати в одній мисці. Залити ромом і залишити на 6-8 годин. Потім відкинути суміш на сито, обсушити і обваляти начинку в борошні, щоб вона не злиплася.
    2. Для тіста на штоллен в глибокій мисці змішати молоко з білим цукром, 4 ложками борошна і дріжджами. Перемішати до однорідності. Це буде опара. Поставити опару на 20 хвилин в тепле місце.
    3. Вершкове масло для тіста розтопити, змішати з ваніллю і натертою цедрою лимона.
    4. У готову опару всипати решту борошна, сіль і коричневий цукор. Потім додати масляну суміш і вмішати яйця. Замісити однорідне густе тісто. Воно не має липнути до рук.
    5. У готове тісто додати суміш сухофруктів з горіхами. Ще раз вимісити руками тісто, поки начинка не буде рівномірно розподілена.
    6. Покласти тісто на штоллен в глибоку миску і залишити на 2 години.
    7. Викласти тісто для штоллена на деко з пергаментом. Сформувати з нього овал. Поставити деко з тестом в тепле місце на 1 годину.
  1. Випікати штоллен в розігрітій до 180° духовці 1 годину. Через 40 хвилин верх кексу краще накрити фольгою, щоб він не підгорів.
  2. Розтопити масло для покриття кексу. Змішати з маслом половину пудри і ванілін.
  3. Гарячий штоллен прямо з печі змастити розтопленим маслом за допомогою пензлика, потім посипати цукровою пудрою. Трохи почекати, потім знову змастити маслом і посипати пудрою. Повторювати, поки не закінчиться все масло.
  4. Штоллен можна їсти відразу, але в класичному рецепті його потрібно загорнути в папір і залишити в сухому темному місці на 2-3 тижні, щоб тісто просочилося і стало щільним. Після цього штоллен повністю готовий.
Олена

Recent Posts

У Науковому ліцеї Кам’янського відзначили ювілей (відео)

Урочистості відвідав міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському відбулися урочистості з нагоди 35-річчя Наукового…

8 години ago

У Кам’янському пройде фінал Чемпіонату України з шашок-64

Деталі повідомив віцепрезидент Національної федерації шашок України Леонід Бройтман. Стали відомі дати та місце проведення…

10 години ago

У Кам’янському центрі зайнятості опрацьовують програму підтримки жінок та дітей

У Кам’янському офісі «Зроблено в Україні» відбулася робоча зустріч з представниками громадської організації «Мартін Клуб».…

11 години ago

Дніпропетровщина увійшла до лідерів за кількістю зареєстрованих шлюбів за тиждень

Минулого тижня Дніпропетровська область увійшла до "весільного топу" України, посівши друге місце після Києва. За…

11 години ago

Епідеміологічна ситуація на Дніпропетровщині

Подробиці повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. "Захворюваність на COVID-19 та ГРВІ йде на…

12 години ago

KOLA та MONATIK записали спільний трек (відео)

Українські співаки MONATIK і KOLA представили спільну пісню "127" та емоційний кліп, який став частиною четвертого альбому співака. Режисером відео…

12 години ago