Салат олів’є — це не просто страва, а справжній символ новорічних свят, який з року в рік об’єднує родини за святковим столом. Його смак знайомий кожному ще з дитинства, а традиція готувати цю страву перед Новим роком передається з покоління в покоління. Хоча класичний рецепт зазнав змін із часів свого створення, олів’є й досі залишається улюбленцем мільйонів.
Але в сучасних умовах зростання цін на продукти навіть такий, здавалось би, простий салат може стати викликом для сімейного бюджету. Чому ж ми не уявляємо свята без олів’є, як змінюється його рецепт у різних родинах і чи є спосіб приготувати цю страву бюджетно — про все це далі у статті.
З кожним роком усе дорожче
Цьогоріч вартість традиційного новорічного салату «Олів’є» зросла на 27% порівняно з минулим роком. Найбільше здорожчали морква та картопля — на 256% та 151% відповідно. Яйця зросли у ціні на 25%. Найменше додали в ціні горошок (на 8%) і майонез (на 11%). Якщо на Новий рік 2023-2024 загальна вартість салату складала в середньому 191,52 грн, то цьогоріч приблизно – 243,96 грн.
Експерти вважають, що «Олів’є» не дає повного уявлення про споживчий кошик українців. Його здорожчання відображає насамперед ріст цін на овочі, який спричинив поганий врожай через посуху та аномальну спеку.
Нагадаємо: для приготування традиційного салату «Олів’є» потрібні такі продукти: яйця, картопля, морква, зелений горошок, майонез, квашені огірки і ковбаса варена.
У скільки обійдеться «Олів’є» кам’янчанам
Скільки коштують продукти, які потрібні для приготування салату «Олів’є» на ринках міста і у популярних супермаркетах – дізнавалося «Любиме місто».
АТБ
Картопля – 25.69 грн.
Картопля мита – 35.59 грн.
Морква – 25.89 грн.
Морква мита – 39.59 грн.
Огірки солоні – 68.90 грн., 91.90 грн.
Огірки мариновані – 77.60 грн., 84.90 грн., 102.30 грн., 117.90 грн., 123.30 грн. за банку.
Яйця – 5.94 грн. за штуку.
Упаковка: 65.90 грн., 66.90 грн., 71.70 грн., 71.90 грн., 74.90 грн.
Горошок – 35.90 грн., 37.90 грн., 38.90 грн., 41.80 грн., 44.90 грн., 53.90 грн.
Майонез (велика упаковка) – 40.30 грн., 48.60 грн., 51.40 грн., 75.30 гн., 76.90 грн., 80.40 грн.
Ковбаса. Лікарська – 141.70 грн., Молочна – 138.90 грн. і т.д.
Варус
Картопля – 29.90 грн., Домашня – 49.90 грн., Бела Росса – 37.00 грн.
Морква – 25.60 грн., 35.90 грн.
Морква мита – 42.90 грн.
Огірки солоні – 56.50 грн., 61.90 грн. 89.90 грн., 29.90 грн. (200 гр.).
Огірки мариновані – 72.10 грн., 75.40 грн., 89.90 грн., 105.00 грн., 115.40 грн., 159.90 грн. за банку.
Яйця – 6.79 грн. за шт..
Упаковка: 65.00 грн., 79.90 грн., 85.90 грн., 88.60 грн.
Горошок – 30.90 грн., 37.90 грн., 42.70 грн., 51.60 грн., 52.90 грн., 53.90 грн., 81.60 грн., 139.90 грн.
Майонез (велика упаковка) – 49.00 грн., 55.70 грн., 70.20 грн., 86.70 грн., 92.90 грн., 97.00 грн., 214.60 грн.
Ковбаса. Лікарська – 469.90 грн. за кг., 199.90 грн. за кг., 409.90 грн. за кг. і т.д. Молочна – 199.90 грн. за кг., 289.90 грн. за кг. і т.д.
Готовий салат можна купити за 202.00 грн. за кг. з куркою, 258.00 грн. за кг. з ковбасою.
Сільпо
Картопля – 49.90 грн. (домашня), Біла – 36.59 грн., Бела Росса – 44.99 грн., Моцарт – 49.99 грн.
Морква – 25.69 грн.
Морква мита – 38.99 грн.
Огірки солоні – 71.99 грн., 109.00 грн., 15.90 (за 100 гр.) грн.
Огірки мариновані – 99.00 грн., 139.00 грн., 209.00 грн.
Яйця – 6.19 грн. за штуку.
Упаковка: 76.49 грн., 82.99 грн., 84.99 грн., 92.99 грн., 95.99 грн.
Горошок – 42.99 грн., 43.19 грн., 46.69 грн., 48.79 грн., 56.49 грн, 84.99 грн.
Майонез (велика упаковка) – 49.99 грн., 56.99 грн., 63.49 грн., 76.99 грн., 78.49 грн., 88.49 грн.
Ковбаса (100 гр). Лікарська – 35.90 грн., 71.90 грн. Молочна – 39.90 грн, 97.00 грн.
Готовий салат можна купити за 26.40 грн. за 100 гр.
ДМАРТ
Картопля – 39.90 грн.
Картопля Арізона – 24.90 грн.
Морква – 23.90 грн.
Морква мита – 29.90 грн.
Огірки солоні – 49.90 грн., 69.90 грн., 99.90 грн.
Огірки мариновані – 92.50 грн., 93.00 грн., 107 грн., 195 грн. за банку.
Яйця – 6.40 грн. за штуку.
Упаковка: 67.80 грн., 73.90 грн., 85.00 грн., 96.00 грн.,137.50 грн.
Горошок – 43.00 грн., 45.00 грн., 46.00 грн., 49.00 грн., 50.00 грн., 65.00 грн.
Майонез (велика упаковка) – 52.00 грн., 53.50 грн., 61.50 грн., 73.00 грн., 99.00 грн., 119.00 грн.
Ковбаса (100 гр.). Лікарська – 44.80 грн., 64.50 грн. і т.д. Молочка – 30.40 грн., 34.50 грн., 39.60 грн. і т.д.
Готовий салат можна купити за 27.90 грн. за 100 гр.
Велес
Картопля – 36.99 грн.
Морква – 34.39 грн.
Огірки солоні – 9.29 грн (100 гр.0.
Огірки мариновані – 78.99 грн., 89.79 грн.. 94.99 грн., 114.99 грн., 137.99 грн. за баночку.
Яйця: 6.48 грн. за штуку.
Упаковка: 69.89 грн.,69.99 грн, 44.89 грн. (6 штук).
Горошок – 41.79 грн., 43.99 грн., 44.79 грн., 47.69 грн., 55.79 грн.
Майонез (велика упаковка) – 51.29 грн.61.69 грн., 67.89 грн., 69.99 грн., 77.99 грн.
Ковбаса (100 гр). Лікарська – 27.49 грн. і т.д. Молочна – 19.89 грн., 22.59 грн., 32.49 грн. і т.д.
Центральний ринок
Картопля – 30-35 грн.
Морква – 30-35 грн.
Огірки солоні – від 70 до 120 грн.
Горошок – 35-40 грн. баночка.
Яйця – 75-80 грн.
У лотку можна купити десяток яєць за: 63 грн., 67 грн.
Лівобережний ринок
Картопля – 25-35 грн.
Морква – 30-35 грн.
Огірки солоні – 90-100 грн.
Яйця – 70 – 75 грн.
Горошок – 35 грн.
Які продукти в салаті можна замінити
Чи можна замінити огірки
Так, можна. Якщо ви готуєте Олів’є і намагаєтеся зрозуміти, що додати до салату замість огірків, яких у вас не виявилося під рукою, можете використовувати будь-які солоні гриби. Кухарі радять обирати гриби з пружною структурою. Наприклад, маслюки не підійдуть, оскільки вони досить м’які. А ось опеньки або білі гриби будуть чудово смакувати в салаті. Безумовно гриби змінять смак салату і це вже не буде те Олів’є, до якого ви звикли, але це буде смачно.
Чи можна замінити картоплю
Якщо ви намагаєтеся трохи схуднути й не знаєте, що додати до Олів’є замість картоплі — сміливо використовуйте топінамбур. Він менш калорійний і не такий небезпечний для вашої фігури.
Також можна або зменшити кількість картоплі в салаті, або й зовсім не використовувати її. Олів’є без картоплі буде не таким ситним як класичний варіант, проте буде не менш смачним.
Деякі кухарі радять використовувати замість картоплі селеру або відварений рис. Однак, якщо ви все ж прихильник класики — просто замініть частину картоплі м’ясною начинкою. Смак салату залишиться тим самим, а ось калорійність суттєво знизиться.
Чи можна замінити яйця
Якщо ви хочете приготувати пісний варіант Олів’є і не знаєте, що додати замість яйця — сміливо використовуйте солоні гриби. Звичайно, гриби додадуть салату нового смаку, проте від цього страва тільки виграє. Кухарі рекомендують для пісного варіанту Олів’є використовувати мариновані печериці.
Чи можна приготувати Олів’є без ковбаси
Звичайно можна. Якщо ви готуєте Олів’є і не знаєте, що додати замість ковбаси, сміливо використовуйте курячу грудку, шинку або м’ясо з курячих гомілок. Чудово підійдуть для Олів’є копчені курячі стегенця. Вони додадуть салату копченого смаку та аромату і страва заграє новими фарбами.
Також в Олів’є можна додати телятину, свинину, індичку і навіть м’ясо кролика. Врахуйте, що для Олів’є можна використовувати як варене м’ясо, так і запечене. У будь-якому варіанті це буде дуже поживно та смачно.
Якщо ж ви прихильник класичного варіанту і після ряду експериментів вирішили повернутися до більш звичного рецепту — купуйте якісну ковбасу. Якщо не знаєте, яку ковбасу можна використовувати для Олів’є — беріть дорогу ковбасу без додавання сала. Для Олів’є чудово підійдуть «Докторська», «Шкільна», «Молочна» і будь-яка інша ковбаса в натуральній оболонці.
Що додати в Олів’є замість горошку
Якщо ви готуєте Олів’є і не знаєте, що додати замість горошку — сміливо використовуйте будь-які боби. Кухарі радять використовувати відварену квасолю. Якщо ви будете використовувати вже готову консервовану квасолю, врахуйте, що вона має бути без томатного соусу.
Також замість горошку можна використовувати консервовану кукурудзу або каперси. Але врахуйте, що ці продукти на смак дуже відрізняються від звичного нам консервованого горошку, отже, вони змінять і смак салату. Кукурудза додасть страві солодкості, а каперси зроблять її трохи солоною.
В чому секрет популярності салату олів’є у радянські часи
Принцип змішувати різнорідні інгредієнти у салаті з соусом на основі гірчиці, жовтків і рослинної олії став неймовірно популярним у Радянському Союзі. Пік його популярності припав на 1960-ті роки, коли в СРСР почали промислово виробляти майонез — масову версію того самого соуса «провансаль» від французького маестро Люсьєна Олів’є.
Також одна із причин популярності цього салату — його назва. Адже олів’є асоціювалось у радянських людей з вишуканою французькою стравою. Тому готували його переважно лише на Новий Рік, вистоюючи у черзі за консервованим горошком.
Окрім цього, класичний радянський рецепт містив цілком доступні інгредієнти — недорогі овочі і варену ковбасу замість делікатесного м’яса.
До речі, у світі салат олів’є називають russian salad, і про його французьке коріння вже ніхто не пам’ятає.