Categories: Це цікаво

Названа головна небезпека хурми, про яку мало хто знає

Хурма – улюблений зимовий фрукт багатьох, відомий своїми корисними властивостями, адже вона багата на вітаміни А, С, Е, антиоксиданти, калій і магній. Водночас цей фрукт може становити небезпеку для здоров’я, якщо його вживати неправильно або надміру.

Про яку саме небезпеку хурми ви не здогадуєтеся, розповідає РБК-Україна (проект Styler).

Лікарі попереджають, що хурма може спричиняти проблеми з травленням, особливо у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

У чому полягає небезпека хурми?

Основна загроза хурми пов’язана з високим вмістом танінів і дубильних речовин, які в надмірній кількості:

  • Спричиняють утворення безоарів. Це щільні харчові грудки, що утворюються у шлунку, якщо фрукт споживати у великих кількостях або на голодний шлунок.
  • Викликають закрепи. Клітковина, яка вважається корисною для травлення, у великій кількості може уповільнити перистальтику кишківника.
  • Погіршують стан при гастриті чи виразці. Кислотність та в’яжучий ефект хурми можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, посилюючи симптоми захворювань.

Кому слід бути обережними з хурмою?

Хурма може бути особливо небезпечною для таких категорій людей:

Люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка, синдром подразненого кишківника).

Діти та літні люди

Їхня травна система більш чутлива до дії танінів і клітковини.

Ті, хто має схильність до закрепів або проблеми із кишківником.

Люди після хірургічних операцій на шлунково-кишковому тракті.

Як уникнути негативних наслідків?

Щоб зменшити ризик шкідливого впливу хурми на організм, дотримуйтеся простих рекомендацій:

  • Не їжте хурму на голодний шлунок. Краще вживати її після основного прийому їжі.
  • Обмежте кількість фрукта до 1-2 штук на день.
  • Обирайте стиглі плоди, оскільки в них менше дубильних речовин, ніж у недозрілих.
  • Не комбінуйте хурму з молочними продуктами, щоб уникнути розладу травлення.

Чому хурма все ж корисна?

Попри ризики, хурма залишається цінним продуктом завдяки своєму складу:

  • Вітамін С зміцнює імунітет.
  • Антиоксиданти допомагають боротися зі старінням клітин.
  • Магній та калій підтримують здоров’я серцево-судинної системи.
  • Клітковина (у помірній кількості) покращує травлення.

Дослідження та рекомендації

Дослідження доводять, що помірне вживання хурми може позитивно впливати на організм. Проте важливо пам’ятати про індивідуальні особливості здоров’я. Людям із чутливою травною системою слід радитися з лікарем перед додаванням цього фрукта до раціону.

Хурма – це смачний і корисний фрукт, але вживати його потрібно з розумом. Помірність і правильний підхід допоможуть уникнути неприємних наслідків та отримати максимум користі для здоров’я.

 

 

 

 

 

Margaret

Recent Posts

Щодо аварії на колекторі «Аульського водоводу» на Лівобережжі Кам’янського (відео)

Міський голова Андрій Білоусов розповів щодо аварії магістрального каналізаційного колектору комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради…

5 години ago

У Камʼянському розпочали ремонт тротуарів, які знаходяться в найбільш незадовільному стані

У Кам’янському приступили до капітального ремонту наших тротуарів. Про це повідомив мер міста Андрій Білоусов.…

8 години ago

Діти з особливими освітніми потребами у Кам’янському отримають додаткову підтримку

З 1 вересня на Дніпропетровщині діти з особливими освітніми потребами матимуть більше можливостей для розвитку…

10 години ago

Мешканця Дніпропетровщини засудили за незаконне зберігання зброї

На Дніпропетровщині поліцейські скерували до суду обвинувальний акт щодо чоловіка за незаконне зберігання зброї та…

11 години ago

у лікарні на Дніпропетровщині пацієнт вбив сусіда попалаті

Поліцейські Кривого Рогу затримали підозрюваного у злочині. Він Забив до смерті чоловіка. Конфлікт між пацієнтами…

11 години ago

На Дніпропетровщині підліток на мотоциклі потрапив у ДТП

Про це розповіла Лариса Биданцева, керівник Кам’янської станції обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини…

12 години ago