Сучасні дослідження показують, що використання колагену може призвести до зменшення зморшок, омолодження шкіри та може покращити гідратацію та еластичність.
Чи справді це так, пояснила в ексклюзивному коментарі пояснила дерматолог Ольга Тарнавська.
Як діє колаген?
За словами експертки, ні пероральний, ні колаген в кремі чи в інєкціях не перевершують один одного, обидва типи уповільнюють старіння шкіри.
“Продукти з колагенових пептидів можуть розглядатися дерматологами як засоби проти старіння, особливо в косметиці”, – зазначила вона.
Колаген – це будівельний білок. Його роль у функціонуванні органів та тканин організму. Він допомагає суглобам бути рухливими і не “хрумтіти”, шкірі він дарує пружність, кістки робить міцними, ще колаген відповідає за швидкість загоєння ран. за нормальний метаболізм, надає активну підтримку серцево-судинній системі (оскільки підвищує еластичність судин) та сприяє нормалізації сну.
Які існують типи колагену?
- І тип – 75% від загального колагену в організмі. Міститься в шкірі, сухожиллях, зв’язках, м’язах кістках, зубах та сполучній тканині.
- ІІ тип – менше 10% від загального колагену в організмі. Міститься у хрящах та очах.
- ІІІ тип – 15% від загального колагену в організмі. Міститься у м’язах, кровоносних судинах та шкірі.
Ольга розповіла, що тваринний колаген – отримують за допомогою переробки верхнього шару шкіри, а також суглобів і хрящів великої рогатої худоби.
Плюс такої добавки щодо відносно невисокої вартості, мінус – може викликати алергічні реакції і засвоюється гірше, ніж рибний колаген, зазначає фахівець.
Рибний колаген – альтернатива тваринному колагену. Він видобувається з луски та шкіри морської та прісноводної риби. Коштує він дорожче, проте набагато рідше викликає алергію, краще засвоюється і глибше проникає в клітини організму.
В яких продуктах міститься колаген
- Морепродукти, особливо панцирні, наприклад, креветки.
- Всі види риби – морська та річкова, відварена, запечена, смажена, слабосолона.
- Цитрусові, зелені яблука, ківі, гранат.
- Ягоди синього кольору – чорна смородина, лохина, чорниця, жимолость, ірга, ожина
- Салати, листяна зелень, капуста.
- Кістковий бульйон з кісток та хрящової курки або корови. Печінка.
- Нут, гречка, кіноа, насіння, горіхи.
Фактори, що вбивають колаген, крім незворотних властивостей часу, а саме:
Малорухливий спосіб життя
Рухайтеся щодня. А ще краще, додайте 30 хвилин фізичного навантаження середньої інтенсивності.
Сонце
Ультрафіолетові промені знищують колагенові волокна. Використовуйте сонцезахисні креми.
Солодке
В організмі ласунів запускається процес глікації – “оцукрювання” колагенових волокон. Вони буквально склеюються з глюкозою, деформується, а шкіра через це виглядає млявою та в’ялою.
Куріння
Порошок, таблетки чи рідина – як краще приймати колаген?
“Насправді найважливіше – читати інструкцію із застосування, яку до своїх продуктів прикладають усі виробники. Тоді точно не помилитеся. Колаген у вигляді пептидів, наприклад, можна пити у будь-який час доби і не прив’язуватися до їди. А гідролізований колаген краще вживати натщесерце, до їжі”, – радить Тарнавська.
Рідкий колаген і колаген у вигляді порошку засвоюється краще, тому що швидше та рівномірніше проникає у кровотік.
Кому треба приймати колаген з обережністю?
- переконайтеся, що у вас немає алергії на рибні чи тваринні білки.
- колаген не можна давати дітям, у них із синтезом колагену і так все гаразд через вік.
- вагітним і жінкам, що годують, краще проконсультуватися зі своїм лікарем.