Categories: Це цікаво

Брудна і токсична: названо 5 небезпечних риб, від яких треба відмовитись

Риба завжди вважалась одним із найкорисніших продуктів у раціоні людини. Вона багата білком, незамінними амінокислотами, Омега-3 жирами, селеном, йодом та іншими мікроелементами. Але не вся риба є однаково корисною, і неправильний вибір може нашкодити вашому здоров’ю.

Яка риба токсична і некорисна, а яка дуже гарна для організму, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис тренера Юрія Попка у Facebook.

Найгірші види риби

Фахівці попереджають: великі глибоководні риби, особливо з Атлантичного океану, часто накопичують у своїх тканинах токсичні речовини, зокрема важкі метали. До цієї категорії належать:

  • Тунець (улюбленець багатьох, але один із найбрудніших видів).
  • Камбала і палтус з атлантичного басейну.
  • Тілапія, пангасіус (вирощуються штучно, часто в умовах забруднення).
  • Морський окунь (може містити ртуть).
  • Штучно вирощена сьомга та форель (часто годуються неприродними кормами).

Яку рибу варто обирати?

Попри високі ризики, є безпечні та корисні види риби, які варто включити у раціон:

  • Морські риби: минтай, тріска, хек, сібас, дорадо, зубатка, осетр.
  • Річкові риби: судак, щука.
  • Дикі лососеві: нерка, кіжуч, кета, горбуша.

Особливу увагу слід приділяти розміру та віку риби: чим молодша і менша тушка, тим менша ймовірність накопичення токсинів.

Доступні суперфуди

Для тих, хто шукає оптимальне поєднання ціни та користі, найкращим вибором стануть:

  • Скумбрія та оселедець (багаті Омега-3 жирами, білком).
  • Сардини та анчоуси (джерело кальцію).
  • Печінка тріски (джерело вітаміну А, але слід враховувати її високу жирність).

На що звертати увагу при купівлі риби?

Свіжість: охолоджена риба – найкращий вибір, але більшість продукції надходить замороженою.

Колір та стан м’яса: м’ясо повинно бути однотонним, а луска – сріблястою. Уникайте риби, яка вже пройшла нерест (такі туші менш корисні).

Ікра: купуйте лише натуральну і перевіряйте вміст білка (не менше 28 г на 100 г).

Поради для здоров’я

Якщо у вас виникає дискомфорт від споживання риби, це може свідчити про проблеми з травною системою. Здоровий шлунково-кишковий тракт – запорука засвоєння всіх корисних речовин із риби.

Отже, риба – це цінний продукт, але її вибір потребує відповідального підходу. Обирайте правильно та насолоджуйтеся її користю для здоров’я!

Margaret

Recent Posts

На лівобережжі Кам’янського садочки обладнали сонячними панелями (відео

Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "У рамках реалізації міської програми енергоефективності та зменшення споживання…

5 години ago

Кам’янське передало українським бійцям чергову партію оснащення (відео)

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. Підтримуємо кам’янчан, які боронять країну.  Сьогодні від ГО…

5 години ago

У Музей Кам’янського передали унікальні експонати з передової

Про це розповіла директорка музею Наталія Буланова. "Посилка з фронту Нещодавно Музей історії міста Кам'янське…

6 години ago

Кам’янчан запрошують на джазовий концерт

28 квітня у Кам'янському фаховому музичному коледжі імені Героя України Мирослава Скорика відбудеться концерт під…

6 години ago

Баскетболісти Кам’янського стали срібними призерами обласного турніру

17 квітня у місті Самар відбувся чемпіонат Дніпропетровської області з баскетболу серед дітей 2011 року…

7 години ago

У Кам’янському пішла з життя викладач ліцею №25

Про це 19 квітня повідомили в освітньому закладі. "З глибоким сумом та щирим болем колектив…

7 години ago