Categories: Це цікаво

Брудна і токсична: названо 5 небезпечних риб, від яких треба відмовитись

Риба завжди вважалась одним із найкорисніших продуктів у раціоні людини. Вона багата білком, незамінними амінокислотами, Омега-3 жирами, селеном, йодом та іншими мікроелементами. Але не вся риба є однаково корисною, і неправильний вибір може нашкодити вашому здоров’ю.

Яка риба токсична і некорисна, а яка дуже гарна для організму, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис тренера Юрія Попка у Facebook.

Найгірші види риби

Фахівці попереджають: великі глибоководні риби, особливо з Атлантичного океану, часто накопичують у своїх тканинах токсичні речовини, зокрема важкі метали. До цієї категорії належать:

  • Тунець (улюбленець багатьох, але один із найбрудніших видів).
  • Камбала і палтус з атлантичного басейну.
  • Тілапія, пангасіус (вирощуються штучно, часто в умовах забруднення).
  • Морський окунь (може містити ртуть).
  • Штучно вирощена сьомга та форель (часто годуються неприродними кормами).

Яку рибу варто обирати?

Попри високі ризики, є безпечні та корисні види риби, які варто включити у раціон:

  • Морські риби: минтай, тріска, хек, сібас, дорадо, зубатка, осетр.
  • Річкові риби: судак, щука.
  • Дикі лососеві: нерка, кіжуч, кета, горбуша.

Особливу увагу слід приділяти розміру та віку риби: чим молодша і менша тушка, тим менша ймовірність накопичення токсинів.

Доступні суперфуди

Для тих, хто шукає оптимальне поєднання ціни та користі, найкращим вибором стануть:

  • Скумбрія та оселедець (багаті Омега-3 жирами, білком).
  • Сардини та анчоуси (джерело кальцію).
  • Печінка тріски (джерело вітаміну А, але слід враховувати її високу жирність).

На що звертати увагу при купівлі риби?

Свіжість: охолоджена риба – найкращий вибір, але більшість продукції надходить замороженою.

Колір та стан м’яса: м’ясо повинно бути однотонним, а луска – сріблястою. Уникайте риби, яка вже пройшла нерест (такі туші менш корисні).

Ікра: купуйте лише натуральну і перевіряйте вміст білка (не менше 28 г на 100 г).

Поради для здоров’я

Якщо у вас виникає дискомфорт від споживання риби, це може свідчити про проблеми з травною системою. Здоровий шлунково-кишковий тракт – запорука засвоєння всіх корисних речовин із риби.

Отже, риба – це цінний продукт, але її вибір потребує відповідального підходу. Обирайте правильно та насолоджуйтеся її користю для здоров’я!

Margaret

Recent Posts

Перед судом постане чоловік, який кинув гранату в людей у Кам’янському районі

Поліцейські завершили досудове розслідування кримінального провадження та скерували обвинувальний акт до суду. Злочин стався 28…

1 годину ago

У Кам’янському перевірили санітарний стан торгових об’єктів

Інспектори КП КМР "Благоустрій" провели у Кам'янському щотижневу інспекцію по місту з метою перевірки санітарного…

2 години ago

Кам’янчанин відсвяткував 100-річний ювілей

30 вересня святкував 100-річний ювілей мешканець Кам’янського Піцик Костянтин Романович. Представники департаменту соціальної та ветеранської…

2 години ago

У Кам’янському на лівому березі невідомий пошкодив кабель інтернету (відео)

У Кам'янському у ніч проти 30 вересня о 02:41 було навмисно пошкоджено магістральний оптичний кабель…

2 години ago

На Донеччині загинув захисник з Кам’янського

Трагічну новину повідомив міський голова Андрій Білоусов. "23 вересня в бою поблизу населеного пункту Зарічне…

2 години ago

На Дніпропетровщині судитимуть колишнього правоохоронця, який організував два підпільні казино

Працівники ДБР у взаємодії з  Нацполіцією завершили досудове розслідування стосовно колишнього правоохоронця з Дніпра та…

3 години ago