У радянські часи популярним в Україні було тістечко “Їжачки”, яке для багатьох є смаком дитинства. Цей смаколик також називали “Золота нива” або “Київські каштани”. Згодом про нього забули, і зараз у жодному магазині його не купити. Проте легендарний десерт можна приготувати самим – це зовсім не важко.
Печиво “Київські каштани” або “Їжачки” готується зі схожого на пісочне тісто, але замість сирих яєць використовують варені жовтки. Всередину загортають родзинки, чорнослив, горіхи або вишню. Але й без начинки тістечко дуже смачне. Готові вироби покривають глазур’ю та вафельною крихтою.
Інгредієнти для тіста:
- вершкове масло – 220 г;
- цукор – 100 г;
- варені яєчні жовтки – 5 шт.;
- сметана – 4 стол. л.;
- борошно – 250 г;
- ванілін – дрібка;
- сода – щіпка.
Інгредієнти для глазурі:
- вершкове масло – 60 г;
- цукор – 250 г;
- молоко – 100 мл;
- какао – 4 стол. л.
Додатково:
- вафлі – 200 г;
- начинка за смаком (горіхи, сухофрукти, вишні).
Приготування:
1. Відварені круто яйця розділіть на білки та жовтки, останні розімніть виделкою.
2. Вершкове масло залиште до розм’якшення і змішайте з цукром до однорідності. Змішайте з жовтковою масою. Додайте сметану та ванільний цукор.
3. Борошно просійте через сито, змішайте з содою і з’єднайте з іншими інгредієнтами. Вийде однорідне і не липке тісто.
4. З тіста сформуйте однакові кульки та приплюсніть. Викладіть всередину кожної начинку і знову закатайте. Випікайте печиво на деку з пергаментом 12 хвилин при 180°.
5. Для приготування глазурі розтопіть вершкове масло і змішайте з молоком, цукром і порошком какао. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
6. Вафлі натріть на тертці або подрібніть блендером. Готові “їжачки” занурте в глазур і обваляйте у вафлях.