Які саме спеції найчастіше підробляють – читайте в матеріалі РБК-Україна (проект Styler).
Шафран є однією з найбільш цінних спецій, адже для його виготовлення використовують рильця квітки крокусу, які збирають вручну. Через високу ціну на ринку нерідко можна зустріти підроблений шафран. Фальсифікатори додають висушені частини інших рослин, наприклад, календули або куркуми, а також фарбують їх у яскраво-червоний колір для імітації справжнього продукту.
Як відрізнити підробку? Справжній шафран має сильний аромат з медовими та квітковими нотками, а його рильця розм’якшуються у воді, забарвлюючи її в золотистий колір. Якщо спеція швидко розчиняється або вода стає червоною -це ознака підробки.
Куркума популярна в азійській кухні та відома своїми корисними властивостями. Однак недобросовісні виробники додають у неї борошно, крохмаль або навіть крейду для збільшення ваги. Крім того, щоб зробити колір більш насиченим, можуть використовувати штучні барвники, які не завжди є безпечними для здоров’я.
Як перевірити? Достатньо розчинити невелику кількість куркуми у воді – якщо на дні осідає білий осад, у продукт додані сторонні домішки.
Чорний, білий, зелений та червоний перець часто підробляють, особливо в молотому вигляді. Найпоширеніші фальсифікації – це додавання перемелених насіння, лушпиння або навіть відходів після обробки перцю. Внаслідок цього спеція втрачає свій аромат і гостроту.
Як розпізнати? Найкраще купувати перець у вигляді горошин та молоти безпосередньо перед використанням. Якщо ж ви купуєте мелений перець, звертайте увагу на аромат – він має бути насиченим і пекучим.
Багато хто не знає, що на ринку продають два види кориці: цейлонську та касію. Цейлонська кориця дорожча і має тонкий, солодкуватий смак, тоді як касія більш різка та гіркувата. Часто недобросовісні виробники видають дешевшу касію за справжню корицю, що вводить споживачів в оману.
Як відрізнити? Цейлонська кориця має світло-коричневий колір і складається з тонких, багатошарових рулонів, тоді як касія темніша та має товстіший шар кори.
Натуральна ваніль – дорога спеція, тому її часто підробляють, замінюючи синтетичним ваніліном. Такий продукт не має справжнього складного аромату та може містити штучні підсилювачі смаку.
Як дізнатися правду? Натуральна ваніль має темні вкраплення та складний, багатошаровий аромат. Якщо у складі продукту вказано “ванілі”, а не “ваніль”, перед вами синтетичний аналог.
Щоб не потрапити на фальсифікат, дотримуйтесь кількох порад:
Український співак Віталій Козловський із довгим волоссям заспівав свою популярну пісню "Пінаколада" і востаннє звернувся до колишнього…
10 травня у Бібліотеці ім. Шевченка відкриється виставка вишитих картин Надії Пирогової. Виставка під назвою…
Квітень поточного року став місяцем із найбільшою кількістю жертв серед цивільних людей в Україні з…
Квасоля містить велику кількість корисних елементів, наприклад фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій і магній. Також…
У четвер, 8 травня, у Дніпрі сталася аварія на перехресті вулиць Січових Стрільців та Сергія Подолинського…
У мережі з'явився перший трейлер спортивної драми "Розгромна машина" (The Smashing Machine) - біографічного фільму…