27 березня на базі КЗ « Ліцей № 30» відбулося розширене засідання колегії з питань освіти за участю всіх керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти. Робоча зустріч розпочалася з мітингу вшанування пам’яті захисників, які загинули боронячи Україну від російських загарбників, біля меморіалу, створеного на подвір’ї ліцею. Відповідно до плану роботи колегії з питань освіти розглядалося питання впровадження реформи харчування у закладах освіти.
Директором департаменту освіти Наталією Ревою було підведено проміжні підсумки реформування організації харчування в закладах освіти. Заступник директора департаменту Ганна Лапшина довела до відома членів колегії інформацію про фінансування заходів повʼязаних з реформою харчування. Директор ліцею 30 Ірина Кардашова та директор закладу дошкільної освіти Тетяна Білоус поділилися досвідом роботи своїх закладів з питань реформування організації харчування. Кухарі закладів освіти лівобережної частини міста, презентували та ділилися технологіями приготування страв з меню Євгена Клопотенка. Комунальний заклад ліцей 30 презентував свій оновлений, модернізований харчоблок.
Реформа шкільного харчування в Україні є однією з найважливіших ініціатив останніх років у сфері освіти та здоров’я. Вона розпочалася у 2020 році за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.
2024: чого вдалося досягти у реформуванні системи харчування у закладах освіти:
1. Зміна законодавчої бази.
2. Ухвалення Стратегії реформи шкільного харчування на 2023–2027 роки та Плану заходів на 2024 рік
Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:
Замовники мають достатньо коштів для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
Харчоблоки закладів освіти відновлюються та модернізуються з використанням новітніх технологічних процесів, покращені показники енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
Органи місцевого самоврядування і закладів освіти забезпечені достатньою кількістю кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
– В Камʼянському відкритий кулінарний хаб де організовано навчання кухарів закладів освіти.
3.Забезпечення безкоштовним харчуванням учнів початкової школи (1–4 класи) та дітей пільгових категорій.
Цей напрям став одним із пріоритетних, оскільки йдеться про турботу про найменших дітей і тих, хто потребує особливої підтримки та захисту. В 2024 році ми почали харчувати дітей початкової школи за кошти державного бюджету та дітей пільгових категорій за кошти місцевого бюджету.
4.Модернізація та відновлення харчоблоків.
Для досягнення мети реформи шкільного харчування дуже важливо, щоб їдальні та кухні закладів освіти відповідали сучасним нормам. Проте реалізувати це своїми силами зараз для України – надважке завдання. Тому ми вдячні міжнародним партнерам і друзям, які допомагають на цьому шляху.
У 2020 році завдяки коштам державної субвенції на харчоблоках закладів освіти замінено обладнання яке повністю зношене або яке було відсутнє.
Протягом 2020-2024 року проведено ремонти харчоблоків ЗДО №14, 19, 20, 37, 44, ліцеїв 3, 13, 16, 30, гімназії 34, початкової школи гімназії №11, у ліцеї № 21, 29 відремонтовано обідню залу. Три харчоблоки ЗДО 43 та ліцеїв 3 і 30 у нас вже модернізовані повністю і мають сучасне обладнання.
“Маємо надію на реалізацію трьох проектів в 2025 році за рахунок коштів державної субвенції у співфінансуванні з міським бюджетом: в науковому ліцеї, ЛІТ та 20 ліцеї.
Реформа харчування в закладах освіти – це необхідний крок для покращення здоров’я молодого покоління. Вона потребує комплексного підходу, залучення державних структур, освітніх установ, батьків та самих дітей.
Тільки спільними зусиллями ми зможемо створити систему харчування, яка буде відповідати найвищим стандартам і сприятиме розвитку здорового покоління”, – зазначила директор департаменту освіти Наталія Рева.