С0, С1 чи С2: які яйця краще обрати для варіння і смаження

У магазині легко розгубитися перед полицями з яйцями, адже є різні види, які позначають С0, С1, С2. Які з них підійдуть краще для омлету, а які – для ідеального вареного яйця?

Що означає маркування

Яйця, допущені до реалізації, обов’язково маркують у встановленому порядку:

  • дієтичні яйця маркують червоною, а столові – синьою фарбою, штампом круглої або овальної форми. На штампі для дієтичних яєць позначають категорію і дату сортування (число та місяць), а для столових – тільки категорію
  • категорії дієтичних та столових яєць маркують так: добірна – Д, перша – 1, друга – 2
  • дрібні яйця позначають відповідною етикеткою (“дрібні”)

Коли мова йде про вибір яєць для варіння чи смаження, то С0, С1 і С2 позначають категорії яєць за вагою, а не якістю.

Вони означають:

  • С0 (відбірні) – найбільші, вага одного яйця: 65–74,9 г
  • С1 (першої категорії) – середні за розміром: 55–64,9 г
  • С2 (другої категорії) – менші яйця: 45–54,9 г

Які краще підійдуть для варіння та смаження

Яйця з позначкою С1 або С0 – найзручніші для варіння, особливо якщо ви збираєтесь приготувати “вкруту”, бо білок і жовток мають оптимальні пропорції.

Тоді як С0 іноді важче чистити після варіння, бо білок щільніший і може прилипати до шкаралупи, особливо у свіжих яєць.

До того ж С0 – ідеальні для смаження, бо мають більше білка і жовтка. До того ж, якщо хочете зробити яєчню або омлет на кілька осіб – економніше брати С0.

Ознаки свіжості яєць

Оновні ознаки, які вказують на те, що яйця свіжі, такі:

  • шкаралупа – матова, без тріщин або плям
  • у воді – тоне і лежить на боці
  • без запаху – при розбитті не має неприємного запаху
  • білок – густий, щільний, не розтікається
  • жовток – пружний, округлий, тримає форму
  • під час струшування – не чутно плескоту всередині.
  • колір жовтка – може бути різним (від світло-жовтого до насиченого), але не має плям чи помутніння

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *