Житомирводоканал поділився досвідом безпечного знезараження води

Щодня близько 250 тисяч жителів міста Кам’янське отримують понад 90 тисяч кубічних метрів питної води. В процесі водопідготовки та очищення стоків в якості реагенту застосовується рідкий хлор. На теперішній час є велика зацікавленість у переході на використання низькоконцентрованого гіпохлориту натрію. Необхідність впровадження даного методу знезараження полягає у підвищенні екологічної безпеки і безпечної експлуатації споруд за рахунок застосування низько концентрованого гіпохлориту натрія замість рідкого хлору, а також можливості позбавитися від монополії виробника рідкого хлору АТ «Азот».
Представники компанії ТОВ «SK-GROUPS», яка займалася встановленням обладнання для виробництва гіпохлориту марки «Grundfos» на КП ЖМР “Житомирводоканал”, запросили фахівців Кам’янського Міськводоканалу для вивчення досвіду, отриманого при переході на знезараження питної води із застосуванням цього реагенту.
01 листопада об’єкти водопостачання КП ЖМР “Житомирводоканал” відвідала делегація – з Кам’янського Міськводоканалу.
На спорудах водопідготовки та водовідведення КП ЖМР “Житомирводоканал”, з серпня 2012 року розпочато використання гіпохлориту натрію – реагенту, безпечного при транспортуванні і зберіганні. Гіпохлорит натрію виробляють з кам’яної солі безпосередньо на місці. Біля 60% питної води обробляється низькоконцентрованим гіпохлоритом натрію, 40% -висококонцентрованим.
Щоб дізнатися, як «готують» питну воду у місті Житомир делегація відвідала насосну станцію II підйому.
Єдиним Джерелом господарсько-питного водопостачання міста Житомир є водозабір «Відсічне» (р.Тетерів). Для накопичення запасу води та для регулювання рівня води у водозаборі існує водосховище «Дениші».
Система водопостачання включає в себе підйом, водопідготовку і транспортування питної води споживачам. Якість питної води відповідає вимогам ДсанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Питна вода відпускається для потреб населення, комунально-побутових підприємств, міського господарства, господарсько-питних потреб промислових підприємств і на гасіння пожеж.
Очищення і підготовка питної води в кількості 75 тис. м3 на добу здійснюється на спорудах, розташованих на станціях І та II підйомів з послідуючим транспортуванням споживачам через розподільчу водопровідну систему міста за допомогою чотирьох насосних станцій III підйому, та малих підвищувальних насосних станцій.
Фахівці підприємства охоче ділилися з колегами досвідом в області безпечних методів знезараження води із застосуванням гіпохлориту натрію. Досвід фахівців Житомирводоканалу дуже важливий для впровадження нових технологій в очищенні води та стоків міста Кам’янське.
Висловлюємо подяку представникам фірми ТОВ «SK-GROUPS», а також фахівцям КП ЖМР “Житомирводоканал” за теплий прийом та надання технічної інформації з виробництва гіпохлориту натрію та його застосування.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *