Categories: Це цікаво

Ця ягода омолоджує організм та захищає від хвороб

Лохина – не тільки суперягода літа, а й джерело антиоксидантів і вітамінів, які зміцнюють імунітет та покращують роботу серця. Однак, таку ягоду можна їсти не всім.

РБК-Україна повідомляє, як лохина корисно впливає на організм, а кому вона може завдати шкоди.

Користь для здоров’я

За словами дієтолога Ольга Шаєвської, лохина – ягода краси, молодості та ясного розуму.

Вона не тільки смачна, а й суперкорисна:

  • це потужний антиоксидант
  • підтримує зір та пам’ять
  • зміцнює серце та судини
  • має протизапальну дію

Покращення стану серцево-судинної системи

Антоціани та клітковина лохини можуть знижувати артеріальний тиск, рівень “поганого” холестерину (LDL) та покращувати еластичність судин. Це знижує ризик інфаркту й інших серцевих хвороб.

Підтримка мозку та пам’яті

Регулярне споживання ягід уповільнює когнітивне старіння, покращує пам’ять та увагу. У старших людей щотижнева порція може відтермінувати зниження пам’яті приблизно на 2,5 роки.

Здорове травлення й кишківник

Високий вміст харчових волокон та пребіотичних компонентів забезпечує поліпшення мікробіому, регулярність стільця та очищує організм від токсинів і солей важких металів.

Контроль рівня цукру

Лохина має низький глікемічний індекс і багата на клітковину, що допомагає стабілізувати рівень глюкози. У людей з діабетом ягоди можуть підтримувати нормальний глікемічний фон.

Зміцнення кісток та зору

Лохина містить вітаміни К, С, мінерали – кальцій, магній, цинк, марганець, які сприяють міцності кісток та їх здоров’ю.

Також антоціани можуть зменшувати втому очей, покращувати нічний зір і сприяти профілактиці вікової дегенерації сітківки чи інших очних хвороб.

Кому не можна їсти

Алергікам

Алергія на лохину проявляється свербежем, висипом, набряком слизових, задишкою. Вона зустрічається рідко, але може бути тяжкою.

При прийомі препаратів для розріджування крові

Лохина багата на вітамін K, що може змінювати ефективність препаратів для контролю згортання крові і порушувати сталість рівня згортання.

Цукровий діабет

Ягода може знижувати рівень глюкози в крові або вступати в реакцію з ліками (наприклад, метформін), що іноді викликає гіпоглікемію.

Захворювання нирок

Цей суперпродукт містять оксалати, які сприяють утворенню кальцій‑оксалатних каменів у людей із відповідною схильністю.

У людей із нирковою недостатністю також можуть виникнути проблеми через значний вміст калію і оксалатів .

Важливо знати, що перевищення дози (понад 200-300 г/день) може викликати:

  • шлунково-кишковий дискомфорт: здуття, гази, діарею
  • зміни кольору калу
  • плями на зубній емалі через інтенсивний пігмент
Margaret

Recent Posts

На Дніпропетровщині літня жінка зламала стегно на даху п’ятиповерхового будинку

7 вересня у Павлограді на даху п’ятиповерхівки травмувалась 74-річна жінка. На місце приїхали медики. У…

7 хв. ago

З Днем танкових військ, кам’янчани!

Військових привітав мер Андрій Білоусов. "Сьогодні в Україні відзначається День танкових військ — свято тих,…

48 хв. ago

Волонтерка з Дніпропетровщини наживалася на продажу авто для військових

У Києві 47-річна уродженка Дніпропетровської області, представниця благодійного фонду, налагодила схему збуту машин, які завезли…

1 годину ago

Мешканця Дніпропетровщини затримали при спробі втекти до Румунії

Біля кордону з Румунією спіймали чотирьох правопорушників. Під час переслідування чоловіки не реагували на вимоги…

2 години ago

На Дніпропетровщині чоловік обікрав перехожого у парку

У Павлограді поліцейські повідомили про підозру чоловіку за крадіжку мобільного телефону. Павлоградські поліцейські викрили 42-річного…

3 години ago

У Кам’янському відбулися Чемпіонат та Кубок міста зі спортивної акробатики

12 вересня на базі ДЮСШ №4 відбулися видовищні Чемпіонат та Кубок міста зі спортивної акробатики.…

3 години ago