Categories: Це цікаво

Ця ягода омолоджує організм та захищає від хвороб

Лохина – не тільки суперягода літа, а й джерело антиоксидантів і вітамінів, які зміцнюють імунітет та покращують роботу серця. Однак, таку ягоду можна їсти не всім.

РБК-Україна повідомляє, як лохина корисно впливає на організм, а кому вона може завдати шкоди.

Користь для здоров’я

За словами дієтолога Ольга Шаєвської, лохина – ягода краси, молодості та ясного розуму.

Вона не тільки смачна, а й суперкорисна:

  • це потужний антиоксидант
  • підтримує зір та пам’ять
  • зміцнює серце та судини
  • має протизапальну дію

Покращення стану серцево-судинної системи

Антоціани та клітковина лохини можуть знижувати артеріальний тиск, рівень “поганого” холестерину (LDL) та покращувати еластичність судин. Це знижує ризик інфаркту й інших серцевих хвороб.

Підтримка мозку та пам’яті

Регулярне споживання ягід уповільнює когнітивне старіння, покращує пам’ять та увагу. У старших людей щотижнева порція може відтермінувати зниження пам’яті приблизно на 2,5 роки.

Здорове травлення й кишківник

Високий вміст харчових волокон та пребіотичних компонентів забезпечує поліпшення мікробіому, регулярність стільця та очищує організм від токсинів і солей важких металів.

Контроль рівня цукру

Лохина має низький глікемічний індекс і багата на клітковину, що допомагає стабілізувати рівень глюкози. У людей з діабетом ягоди можуть підтримувати нормальний глікемічний фон.

Зміцнення кісток та зору

Лохина містить вітаміни К, С, мінерали – кальцій, магній, цинк, марганець, які сприяють міцності кісток та їх здоров’ю.

Також антоціани можуть зменшувати втому очей, покращувати нічний зір і сприяти профілактиці вікової дегенерації сітківки чи інших очних хвороб.

Кому не можна їсти

Алергікам

Алергія на лохину проявляється свербежем, висипом, набряком слизових, задишкою. Вона зустрічається рідко, але може бути тяжкою.

При прийомі препаратів для розріджування крові

Лохина багата на вітамін K, що може змінювати ефективність препаратів для контролю згортання крові і порушувати сталість рівня згортання.

Цукровий діабет

Ягода може знижувати рівень глюкози в крові або вступати в реакцію з ліками (наприклад, метформін), що іноді викликає гіпоглікемію.

Захворювання нирок

Цей суперпродукт містять оксалати, які сприяють утворенню кальцій‑оксалатних каменів у людей із відповідною схильністю.

У людей із нирковою недостатністю також можуть виникнути проблеми через значний вміст калію і оксалатів .

Важливо знати, що перевищення дози (понад 200-300 г/день) може викликати:

  • шлунково-кишковий дискомфорт: здуття, гази, діарею
  • зміни кольору калу
  • плями на зубній емалі через інтенсивний пігмент
Margaret

Recent Posts

На Дніпропетровщині батьки 7 років вчиняли дії сексуального характеру стосовно власної доньки

Ювенальні прокурори Дніпропетровської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно подружжя, яке систематично вчиняло…

2 хв. ago

Центру професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янського п’ять років

П’ять років у контексті часу і простору… Якщо говорити про життя людини, то п’ятирічка –…

32 хв. ago

“Аватар: Вогонь і Попіл”: головні кінопрем’єри тижня

Кінець грудня традиційно скромний на кіноновинки, тож фактично єдиною гучною прем'єрою цього тижня буде третя…

1 годину ago

На Дніпропетровщині чоловік викрав авто у знайомого

Слідчі Марганця повідомили про підозру зловмиснику, який незаконно заволодів транспортним засобом. 30 листопада у нічний…

2 години ago

Дніпрянин порізав суперника ножем

Слідчі Дніпра повідомили про підозру 47-річному містянину, який вдарив чоловіка ножем через ревнощі. Під час…

2 години ago

Рецепт дня: Ніжний картопляний гратен

Напевно, будь-яка жінка у Франції вміє готувати гратен - рецепт побудований навколо картоплі, нарізаної слайсами.…

3 години ago