Categories: Це цікаво

Не викидайте бананову шкірку: ось чим вона корисна і як її їсти

Бананова шкірка – не просто сміття, а багатий на вітаміни та антиоксиданти продукт. Дізнайтеся, як правильно її їсти і які користь вона може принести вашому організму.

Як правильно їсти

Шкірку зазвичай не їдять сирою, бо вона жорстка і гіркувата. Її можна:

  • варити або тушкувати – у супах або рагу
  • смажити на сковороді – після нарізання на смужки, можна додати спецій
  • запікати – разом із фруктами або в десертах
  • змішувати у смузі – після очищення від грубих жилок шкірка додає кремовість і клітковину

Обов’язково добре мийте шкірку, щоб зняти пестициди та бруд. Краще використовувати органічні банани, якщо плануєте їсти шкірку.

Почніть з невеликої кількості, щоб перевірити, чи не виникає розлад травлення.

Чим корисна

Багата на клітковину

Дієтолог Ейвері Зенкер розповіла, що бананова шкірка містить багато клітковини, як розчинної, так і нерозчинної. Приблизно від 3 до 7 г клітковини на 100 г шкірки.

Клітковина підтримує травлення, допомагає відчувати ситість і сприяє регулярному випорожненню кишечника.

Містить калій та інші електроліти

Шкірка одного банана містить близько 1025 міліграмів калію. Це майже 40% рекомендованої добової норми і більше калію, ніж ви знайдете всередині фрукта.

Калій – це важливий мінерал та електроліт, який відіграє важливу роль у балансі рідини та артеріальному тиску. Підвищене споживання калію може допомогти в боротьбі з високим кров’яним тиском.

Шкірка також містить інші корисні мінерали, такі як магній, кальцій, залізо та цинк.

Антиоксиданти

Бананові шкірки багаті на антиоксиданти, такі як поліфеноли, флавоноїди, антоціани та каротиноїди. Кількість багатьох з яких збільшується в міру дозрівання шкірки.

Поліфеноли, що містяться в банановій шкірці, мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які можуть знизити ризик серцевих захворювань, діабету 2 типу та навіть деяких видів раку.

Певні каротиноїди, такі як лютеїн, альфа-каротин та бета-каротин, також підтримують здоров’я очей та шкіри.

Підтримують здоровий рівень холестерину

Клітковина в банановій шкірці може зв’язуватися з холестерином у травному тракті, допомагаючи виводити його з організму. Поліфеноли в банановій шкірці також можуть відігравати певну роль у підтримці здорового рівня холестерину.

Підтримка здорового рівня холестерину в довгостроковій перспективі може сприяти загальному здоров’ю серця, особливо в поєднанні зі збалансованим харчуванням та регулярними фізичними вправами.

Покращує настрій та сон

Бананові шкірки містять триптофан – амінокислоту, що бере участь у виробленні серотоніну, а це ключовий нейромедіатор, який допомагає регулювати настрій.

Магній і триптофан, що містяться в банановій шкірці, можуть допомогти покращити сон.

Margaret

Recent Posts

Водоканал Кам’янського продовжує нарощувати партнерські відносини з ЮНІСЕФ (фото)

27 серпня інспекційна комісія КП ДОР "Аульський водовід", яку очолив перший заступник генерального директора Антон…

25 секунд ago

Жителів Кам’янського району просять ділитися свідченнями про злочини окупантів

Державний архів Дніпропетровської області формує колекцію документів, присвячених повномасштабній агресії росії проти України. Архівне управління Кам’янської…

30 хв. ago

Рецепт дня: Томатний сік із “секретом”

Не секрет, що найсмачніший томатний сік виходить із домашніх, вирощених із любов'ю помідорів. Кулінари експериментують,…

60 хв. ago

Мобільний ЦНАП у Кам’янському: графік роботи

Про графік роботи Мобільного центру надання адміністративних послуг у вересні поінформував міський голова Андрій Білоусов.…

1 годину ago

У Кам’янському з’явиться нова амбулаторія ветеринарної практики

За результами програми "Власна справа" визначилися нові переможці, які подавали заяви на отримання мікрогрантів у період з 21…

2 години ago

Джамала неочікувано заспівала в новому жанрі і приголомшила звучанням (відео)

Українська співачка Джамала заспівала в новому жанрі та здивувала звучанням. Так, у свій день народження, який артистка…

2 години ago