Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Смажені лисички з картоплею та сметаною

В Україні настав сезон лисичок. Ці смачні гриби мають приголомшливий аромат, проте їх потрібно вміти готувати. В іншому разі вони будуть гіркими на смак.

Ми розібралися, як і скільки потрібно смажити лисички для кращого результату.

Як смажити лисички щоб не гірчили

На думку досвідчених грибників, гіркуватий присмак найчастіше з’являється у грибів, які ростуть в оточенні хвойних дерев. Також це може трапитися з лисичками, які збирали в суху та спекотну погоду.

Неприємний смак може з’явитися, якщо їх занадто довго зберігали в морозилці. Якщо прибираєте їх на таке зберігання, то важливо використовувати гриби протягом трьох місяців.

Для розв’язання проблеми ретельно промийте лисички, щоб прибрати всі забруднення, які здатні негативно вплинути на смак. Крім того, хорошим варіантом буде замочити їх у підсоленій воді. Ненадовго залишаємо так гриби, щоб бруд осів і одразу відкидаємо на друшляк. Важливо пам’ятати, що замочувати їх можна на короткий термін. Замість води для замочування можна використовувати молоко. Залиште в ньому лисичку на півтори години.

Варто розуміти, скільки смажити лисички. Їх потрібно попередньо відварити близько 10 хвилин, а потім переходити до обсмажування. Помістіть їх на суху сковорідку і готуйте на середньому вогні хвилин сім-вісім.

Скільки смажити лисички без варіння

Деякі господині задаються питанням, чи можна не варити гриби, а одразу смажити, адже не завжди є час для попередньої підготовки. Зазвичай лисички відварюють або готують на пару, але це не обов’язково, якщо у вас молоді гриби.

Важливо розуміти, що якщо не відварювати їх, то час смаження дещо збільшиться, але їх все одно можна так готувати. Крім того, у цьому разі потрібно буде випарувати зайву вологу.

Лисички, які не відварювали, на сковороді випустять багато соку. Щоб вони смажилися, а не тушкувалися, рідину потрібно випарувати. Їхній загальний час приготування при цьому збільшиться вдвічі – до 15 хвилин. Приправляти гриби потрібно, коли вони будуть майже готові.

Як смажити лисички з картоплею та сметаною

Для прикладу розглянемо, як і скільки смажити лисички зі сметаною. Для приготування цієї смачної страви потрібно взяти:

  • дві столові ложки вершкового масла;
  • 300 грамів цибулі;
  • 500 грамів лисичок;
  • 800 грамів картоплі;
  • сметану;
  • сіль;
  • мелений чорний перець;
  • кріп.

Приготування:

1. Гриби промиваємо від піску та бруду, нарізаємо на шматочки, а дрібні – залишаємо цілими. Цибулю очищаємо та нарізаємо півкільцями.

2. На сковорідці розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо до м’якості цибулю. Додаємо лисички і смажимо, помішуючи, поки не випарується грибний сік. Якщо гриби були відварені, то готуємо 7-8 хвилин, а якщо сирі – 15.

3. Картоплю очищаємо і нарізаємо на тонкі слайси. Обсмажуємо її окремо до рум’яності на сильному вогні.

4. Потім пересипаємо до картоплі лисички з цибулею. Приправляємо і додаємо сметану за смаком. Перемішуємо і доводимо до готовності. Перед подачею посипаємо подрібненим кропом.

Олена

Recent Posts

На Дніпропетровщині перший хворий на COVID-19 – Omicron

Про епідситуацію в області повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. "На Дніпропетровщині вперше виявили…

8 хв. ago

Бюджет участі: для кам’янчан спростили подачу громадських проєктів

Поки у Кам’янському триває реалізація громадських та шкільних проєктів-переможців Конкурсів «Бюджет участі. МІСТО» - 2025…

38 хв. ago

Які культурні заходи чекають на кам’янчан

Програма заходів у закладах культури Кам’янського з 3 по 10 вересня. Музей історії міста Кам’янське…

1 годину ago

“Зоряні війни: Зоряний винищувач”: стартували зйомки нового фільму з Гослінгом

У Великій Британії почали знімати новий фільм зі всесвіту "Зоряні війни". У зв'язку з цим Lucasfilm оголосила…

2 години ago

Дніпрянин пограбував чужу дачу

Поліцейські Дніпра викрили 40-річного чоловіка у крадіжці з дачного будинку. Раніше неодноразово засуджений чоловік, маючи…

2 години ago

Кам’янчанка отримала звання майстра спорту України з пауерліфтингу

Вихованка кам’янської ДЮСШ №2 Домініка Атаєва отримала звання Майстер спорту України з пауерліфтингу. Дівчина тренується…

2 години ago