Тушонку люблять усі або практично всі, і кожна господиня розуміє, що краще б мати такі запаси вдома. Купувати в магазині тушонку – великий ризик, адже ви ніколи не знаєте, хто і з чого її готував. Запам’ятовуйте, як робиться домашня тушонка з курки в каструлі.
Соковита, ароматна і повністю натуральна тушонка – мрія будь-якого м’ясоїда. Страва з курки виходить більш дієтичною, ніж зі свинини, але не менш смачною та ароматною. Український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, як зробити шикарну тушонку з курки.
Інгредієнти:
- два кілограми курячого м’яса;
- одна ріпчаста цибуля;
- одна морква;
- корінь селери;
- два лаврові листки;
- п’ять горошин чорного перцю;
- три горошини запашного перцю;
- дві столові ложки солі.
1. У велику каструлю викладаємо вимите куряче м’ясо, заливаємо водою на 3 см і доводимо до кипіння. Воду зливаємо, м’ясо миємо, знову викладаємо в каструлю. Додаємо моркву, розрізану навпіл, цибулину, надрізану хрест-навхрест, і корінь селери. Клопотенко каже, що якщо є запаси, можна додати петрушку і пастернак. Кидаємо в каструлю лавровий лист і два види перцю.
2. Заливаємо інгредієнти водою на 3 см вище за рівень м’яса, солимо, перемішуємо і пробуємо. Доводимо до кипіння, потім вмикаємо середній вогонь і варимо сорок хвилин без кришки.
3. Коли зазначений термін мине, дістаємо м’ясо з каструлі й відокремлюємо його від кісток, шкірки та хрящів. З каструлі дістаємо моркву, цибулю та селеру.
4. М’ясо повертаємо в каструлю і варимо ще 20 хвилин на середньому вогні. Наприкінці викладаємо курку з бульйоном за допомогою ополоника в простерилізовані банки, заливаючи до верху банки бульйоном. Коли тушонка з курки охолоне, прибираємо на зберігання.