Деруни належать до тих страв, які приємно їсти, але неприємно готувати. Довго натирати картоплю – справа не найцікавіша. А якщо бульба дрібна і її багато, то процес перетворюється на тортури.
На щастя, є спосіб значно спростити рецепт. Коли знати, як зробити деруни, якщо немає терки, то готувати буде в задоволення. А на смаку ця хитрість відобразиться лише на краще. Такі картопляники виходять особливо ніжними.
Для подрібнення картоплі замість тертки ми використовуємо блендер або кухонний комбайн, але найзручніша – м’ясорубка. Крім основного інгредієнта можна додати інші овочі (моркву, кабачок, буряк) або фарш, легко створюючи нові варіації страви. На перемелювання йде не більше 10 хвилин, і ще 10 вистачить для смаження, особливо якщо робити невелику кількість.
Інгредієнти:
- кілограм картоплі;
- велика цибулина;
- яйце;
- столова ложка борошна;
- соняшникова олія;
- сіль, перець, спеції на особистий розсуд.
Приготування:
1. Картоплю та цибулину миємо, очищаємо, нарізаємо великими довільними шматками. Проштовхуємо основу на деруни через м’ясорубку. Якщо хочете отримати розсипчасту структуру, то пропустіть один раз через велику сітку. Для ніжних і однорідних виробів подрібніть два рази.
2. Якщо бульба попалася соковита і виділила багато соку, то злийте зайву рідину через сито. Потім у картопляну масу додаємо сіль, спеції, яйце та ложку борошна. Усе швидко перемішуємо, поки суміш не обвітрилася. Борошна може піти більше – якщо вироби зовсім не тримають форму, додайте ще ложку.
3. На сильно розігріту пательню виливаємо кілька ложок олії та викладаємо тісто. Підсмажуємо деруни 2-3 хвилини з обох боків на сильному вогні. Готову закуску бажано викласти на паперові серветки, щоб увібрався непотрібний жир.
До дерунів рекомендується подавати сметану, шкварки або гриби, але й самі по собі вони дуже смачні. За бажанням тісто для дерунів можна заморозити, щоб вийшли домашні напівфабрикати.