Categories: Це цікаво

Головна ознака, що борошно зіпсувалось і може нашкодити організму

Одна проста ознака може свідчити про те, що борошно зіпсувалось і може становити загрозу для здоров’я. Перед тим як готувати, варто завжди ретельно перевіряти борошно.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Термін придатності борошна

Хоча борошно й має тривалий термін придатності, воно все ж псується. На всіх мішках з борошном є дата “найкраще спожити до” або “вжити до”. Це рекомендована виробником дата для забезпечення найкращої якості борошна.

Натуральні олії в борошні схильні до псування. По суті, чим більше жиру містить борошно, тим швидше воно прострочується.

Додаткові інгредієнти, такі як сіль або розпушувач, не впливають на псування, але з часом вони втрачають свою ефективність.

Вміст природного жиру в зерні, що використовуються для виготовлення борошна, визначає термін придатності борошна. Тому борошно зберігатиметься різний час залежно від того, що використовується для його виготовлення.

Термін зберігання за правильних умов такий:

  • пшеничне та житнє (біле, вищого/першого ґатунку) – до 12 місяців
  • цільнозернове (з висівками) – до 6 місяців, бо містить більше жиру й швидше прогіркає
  • кукурудзяне, гречане, вівсяне – приблизно 4-6 місяців
  • горіхове, насіннєве (мигдальне, кокосове, лляне) – 3-4 місяці, бо швидко окислюється
  • рисове – близько 6-8 місяців

Ознаки, що борошно зіпсувалось

Якщо ви відкриєте пакет, а з нього погано пахне, то ймовірно, борошно зіпсувалось. Це головна ознака того, що жир у борошні окислився, що зазвичай призводить до затхлого або кислого запаху.

Фізично борошно може бути грудками або починати жовтіти, що свідчить про потрапляння вологи.

Також, ​​якщо ви побачите шкідників, то викиньте пакет.

Прострочене борошно можна використовувати, якщо воно ще якісне. Однак, борошно може псуватися, що можна визначити за запахом та зовнішнім виглядом.

Якщо борошно піддавалося впливу повітря або вологи, текстура вашої випічки буде крихкою.

Два способи правильного зберігання борошна

У коморі

Згідно з Міністерством сільського господарства США, борошно вважається стійким до зберігання і може безпечно зберігатися за кімнатної температури. Найкраще зберігати його в герметичному контейнері та покласти в прохолодне, сухе та темне місце.

У холодильнику або морозильній камері

Охолодження – чудовий спосіб продовжити термін придатності борошна. Переконайтеся, що пакет герметично закритий для захисту від повітря або вологи. Воно може зберігатись в холодильнику приблизно рік або в морозильній камері два роки.

Тільки обов’язково доведіть борошно до кімнатної температури перед використанням, особливо під час випікання хліба, щоб запобігти утворенню грудочок.

Margaret

Recent Posts

У Кам’янському триває будівництво укриття у Ліцеї №22 (відео)

На місці будівництва побував мер Андрій Білоусов. "Перевірив, як просувається будівництво укриття для Ліцею №22.…

4 години ago

У ЦНАПах Дніпропетровщини можна оформити відстрочку від мобілізації

Вже з листопада в усіх офісах ЦНАП Дніпропетровщини можна оформити відстрочку від мобілізації. Подовжити її,…

5 години ago

Епідеміологічна ситуація на Дніпропетровщині: на ковід і ГРВі стали хворіти менше

Про це повідомляє голова облради Микола Лукашук. "Захворюваність на COVID-19 та ГРВІ продовжує знижуватись. Минулого…

6 години ago

У Кам’янському вшанують жертв Голодомору

Музей історії міста Кам’янське запрошує долучитися до заходів, присвячених Дню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.…

6 години ago

До свят в Україні зростуть ціни на продукти: що здорожчає для кам’янчан вже у листопаді

До різдвяних свят українцям варто очікувати підвищення цін на низку популярних продуктів. За словами експертів, здорожчання зумовлене сукупністю економічних факторів —…

7 години ago

В музеї Кам’янського відбулося свято українського слова

1 листопада до Музею історії міста завітали справжні ентузіасти та палкі шанувальники української мови. "Навіть…

7 години ago