Хіт зими: рецепт капусняка із пшоном, який точно вас зігріє

Капусняк із пшоном – це більше, ніж просто суп, це справжня класика української кухні, страва, без якої важко уявити холодну зиму. Він готується просто, а результат завжди перевершує очікування: густий, ароматний і неймовірно ситний суп.

Рецептом приготування супу ділиться РБК-Україна з посиланням на допис кулінарки Jane Lubowitz у Facebook.

Інгредієнти:

  • М’ясо жирне (курка, свинина чи яловичина) – 500 г
  • Вода – 2 л
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Квашена капуста – 300 г
  • Пшоно – 100 г
  • Лавровий лист, чорний перець горошком за смаком
  • Сіль до смаку
  • Часник – 1–2 зубчики
  • Сметана – для подачі

Приготування супу покроково:

Варимо наваристий бульйон

М’ясо ретельно промийте. Залийте його холодною водою, доведіть до кипіння і злийте перший відвар. Це зробить бульйон чистішим і прозорішим. Потім знову залийте м’ясо чистою водою (2 л), додайте сіль, лавровий лист, кілька горошин чорного перцю та шматочок моркви (одну з двох). Варіть до повної готовності м’яса. Готове м’ясо дістаньте з бульйону і дайте трохи охолонути, потім розберіть на невеликі шматочки або наріжте.

Готуємо запашну засмажку

Поки бульйон вариться, візьміть сковороду, розігрійте на ній 2 ст.л. олії. Подрібніть цибулю, що залишилася, та натріть другу моркву на крупній тертці. Пасеруйте цибулю та моркву на сковороді приблизно 1 хвилину — до легкого золотистого кольору. Це додасть супу яскравості та аромату.

Підготовлюємо пшоно

Пшоно ретельно промийте під проточною водою, доки вода не стане прозорою. Потім залийте його окропом на 10–15 хвилин – це допоможе прибрати можливу гіркоту. Після цього воду злийте.

Готуємо квашену капусту

Квашену капусту добре відіжміть від зайвого соку. Якщо капуста занадто кисла, можете трохи промити її холодною водою, а потім знову віджати. За потреби, дрібніше наріжте.

Збираємо суп

До готового бульйону (після того, як ви дістали м’ясо) додайте обсмажену моркву з цибулею та нарізану кубиками картоплю. Варіть суп 10 хвилин після закипання. Потім додайте підготовлене пшоно. Ще через 10 хвилин додайте квашену капусту. Продовжуйте варити суп до повної м’якості овочів і пшона.

Фінальні штрихи

За 5 хвилин до кінця варіння додайте дрібно порубаний часник, чорний перець (свіжомелений буде ідеальним) і, за потреби, ще трохи солі. Зніміть каструлю з вогню та дайте капусняку настоятися під кришкою мінімум 15-20 хвилин. Саме тоді смаки максимально розкриються.

Подавайте капусняк гарячим, розклавши по тарілках шматочки м’яса, що було зварено в бульйоні. Обов’язково додайте щедру ложку домашньої сметани, вона надасть супу особливої ніжності та завершеності.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *