Categories: Це цікаво

Рецепт дня: Шпундра з буряком

Українська кухня не обмежується борщем і варениками. Серед наших національних страв трапляються й такі, про які зараз мало хто знає – шулики, крумплі чи гомбовці. Один із таких “забутих” рецептів – шпундра з буряком.

У наш час цю страву рідко готують. Але в давній період кожен українець знав, що шпундра – це крупно нарізане м’ясо, тушковане з буряком і буряковим квасом. Вона згадується в “Енеїді” Івана Котляревського:

“Був борщ до шпундрів з буряками,

А в юшці потрух з галушками,

Потім до соку шарпанина,

Печена з часником свинина.”

Страва виходила ситною і з вираженим ароматом буряка, немов борщ без води. Заправляли її часником, зеленню та борошном. Ми розповімо, як готується майже класична шпундра – рецепт, адаптований під сучасні реалії.

Способом приготування поділився відомий кулінар Володимир Ярославський. Шеф радить заздалегідь зробити буряковий квас. Для цього банку об’ємом 3 літри потрібно на 2/3 наповнити шматочками буряка, залити водою, додати ложку розсолу з капусти чи огірків і залишити на тиждень. Якщо немає часу чекати, то шпундра без квасу готується на звичайній воді з лимонним соком.

Інгредієнти:
  • кілограм свинини;
  • кілограм буряка;
  • п’ятсот грамів сала;
  • дві великі цибулини;
  • півтора літра бурякового квасу;
  • велика головка часнику;
  • три столові ложки борошна;
  • сіль, перець, спеції;
  • зелень і сметана для подачі.

Приготування:

1. Сало дрібно нарізати і зробити шкварки на сковороді. На цьому ж жирі обсмажити крупно нарізану свинину. Смажити близько 10 хвилин. Всипати півкільця цибулі, злегка підсмажити і додати дольки буряка. Основний овоч краще спробувати заздалегідь – він має бути солодким і ароматним.

2. Приправте страву сіллю, перцем, спеціями. Приблизно через 5 хвилин влийте квас (або воду) і тушкуйте страву під кришкою на невеликому вогні. Шпундра готується приблизно 40 хвилин. Ярославський радить вимикати вогонь, коли буряк ще залишається пружним – так краще смакує.

3. За 5 хвилин перед вимкненням додати в сковорідку подрібнений часник і борошно. За бажання можна долити воду, якщо не хочете густу страву. Подавайте шпундру зі шкварками, зеленню та сметаною.

Свинину можна замінити будь-яким іншим м’ясом. Шпундра з куркою виходить не менш смачною і готується швидше.

Олена

Recent Posts

Інформація про стан атмосферного повітря у Кам’янському

Згідно показників автоматизованої системи екологічного моніторингу за період 28.10.2025-30.10.2025.          1.Перевищення максимально разових ГДК та ОБРВ:…

1 годину ago

Освітяни Кам’янського передали дрони для військових

10 FPV дронів від освітян Камʼянського передали для одного з підрозділів 93 бригади « Холодний…

1 годину ago

147 артилерійська бригада ДШВ та Кам’янський коледж фізвиховання підписали Меморандум про співпрацю

147 окрема артилерійська бригада 7 корпусу швидкого реагування Десантно-штурмових військ ЗСУ та Кам'янський фаховий коледж…

2 години ago

“Хорт. Перший характерник”: зʼявився анімаційний трейлер до сценарію фільму про українську силу

Добігає кінця перший рік від моменту презентації першого фентезі-всесвіту про українську силу — "Хроніки Сили".…

2 години ago

У Кам’янському поліцейські служби освітньої безпеки вдосконалювали навички емоційної підтримки

Поліцейські служби освітньої безпеки Кам’янського продовжують підвищувати свій професійний рівень, аби краще розуміти потреби громадян…

3 години ago

На Дніпропетровщині спіймали наркозбувача

У Марганці поліцейські викрили та затримали підозрюваного у збуті наркотиків. За місцем проживання 40-річного фігуранта в…

3 години ago