Олександр Плахотнік: “Поступово крок за кроком змінювати сьогодення на краще”

Вперше у місті коштом благодійної організації розпочато оснащення шкіл установками трьохступеневого очищення питної води. «Благодійний фонд О. Плахотніка «Рідне місто» започаткував й здійснює програму «Добра вода» у Кам’янському. Починання викликало цікавість читачів до якості води. Тим більше, що всі ще добре пам’ятають липневу «хлорну кризу», коли через зупинку «ДніпроАЗОТу» – єдиного підприємства в Україні, що виробляє рідкий хлор – виникла загроза перебоїв, або навіть припинення водопостачання цілих регіонів.

Чи можна впровадити очищення води без хлору? Які заходи вживаються в інтересах містян, які споживають питну воду, для поліпшення її якості? З цими питаннями ми звернулися до генерального директора комунального підприємства «Міськводоканал» та ініціатора програми «Добра вода» Олександра Плахотніка.

– Увага кам’янчан до якості питної води час від часу загострюється. Хтось вже давно користується різноманітними фільтрами, але переважна більшість споживає воду «з крана», довіряючи фахівцям, що слідкують за очищенням. А як же бути з хлором?
– По-перше, можу запевнити, що вода, яка надходить у Кам’янське з Аульського водоводу, відповідає ДСТУ та санітарним нормам. За цим слідкують лабораторії як постачальника води, так і нашого підприємства.
До речі, хочу звернути увагу, що очищує воду з Дніпра саме Аульський водовід як самостійне підприємство. “Міськводоканал” лише постачає її споживачам. У цьому особливість нашого регіону на відміну від інших.
По-друге, всім відомо, що знезараження води у нашій країні здійснюється через хлорування. Так склалось протягом десятиріч, коли створювалася мережа водогонів, будувалися очисні споруди, розроблялися норми та технології, для змін яких потрібно залучати не тільки науково-дослідні установи, а й державне фінансування, узгодження та таке інше.
У 2010 році було прийнято державну програму «Питна вода України», яка передбачала низку заходів, серед яких і оснащення системами доочищення. Завдяки цьому такими установками оснащено дитячі дошкільні заклади міста.
Коли до мене звернулись батьківські комітети кількох шкіл, то, розуміючи важливість доочищення води від залишків хлору, засновниками благодійного фонду було прийнято рішення про фінансування установок трьохступеневого очищення.

– Зрозуміло, що все вирішується на державному рівні й залежить від фінансування. Тобто, ні про яку «самодіяльність низів» не може бути й мови? Нічого не можа змінити, доки не буде чергової державної програми? Або є інші варіанти?
– Керівництво «Міськводоканалу» зацікавлене в зміні застарілих норм й технологій. Наприклад, пригадаємо «хлорну кризу», яка сколихнула майже всю Україну. Підприємство-монополіст висунуло вимогу, за якої мало відновити свою роботу, а саме – ціна зростала майже в 4 рази. У зв’язку з цим Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тариф на водопостачання та водовідведення, в якому закладено ціну рідкого хлору.
Тому, саме як зацікавлена сторона, ми ініціюємо два напрями у своїй роботі щодо зміни ситуації, яка склалася з очищенням та знезараженням води.
Перший (традиційний), яким пішли водогінно-каналізаційні господарства України, – застосування замість рідкого хлору гіпохлориту натрію. Цей досліджений й випробуваний практикою метод очищення дозволяє заощадити кошти, значно зменшити вміст хлорних сполук, поліпшити смакові якості води.
Другий напрям – нетрадиційний, який широко застосовується у розвинених країнах, де давно відмовилися від застосування хлору для знезараження води. Для цього використовують інші модернові технології із застосуванням інших реагентів.

– Ви сказали, що очищення та знезараження води проводиться на очисних спорудах Аульського водогону. Тобто, впливати на рішення адміністрації цього підприємства ні міська влада, ні керівництво «Міськводоканалу» не можуть? То який же вихід?
– Ми представляємо інтереси своїх споживачів, ініціюючи переговори з постачальником. Маємо за мету прибрати хлор взагалі. Тому ми почали вивчати шляхи розв’язання проблеми та відрядили своїх спеціалістів до Житомирського водоканалу, який розпочав таку роботу ще десять років тому, запустивши першу установку з виготовлення гіпохлориту. Там використовується обладнання данської фірми “Grundfos”. Ми ознайомилися з результатами роботи колег, з їхніми здобутками та планами.
У Запоріжжі планують перейти на таку саму технологію, але з використанням обладнання німецько-американської фірми ” Wallace and Tiernan”. Керівництво «Міськводоканалу» зустрічалося з її представниками, розглядаючи цей варіант.
Коли є можливість впровадити те, що вже можна впровадити – це і є мотивація до поліпшення стандартів рівня життя. Все одразу не зміниться, але, діючи поетапно, впроваджуючи нові технології постійно, можна досягти мети.

– Ви говорили про те, що розглядаєте й нетрадиційні напрямки очищення. Чим вони відрізняються?
– Мова йде про використання на наявних очисних замість хлору та його сполук інших реагентів. Наприклад, існує такий реагент SeaQuest, що використовується у більш як 50 країнах світу. Секвестування води – основний рекомендований метод для «зв’язування» у воді заліза та солей жорсткості, розв’язання проблеми відкладень та корозії мереж у США та Європі. Він порівняно недорогий і доступний, знаходить широке застосування в тепло- та водомережах. Так, перш за все, значно поліпшується якість води, яка вже не оброблюється хлором та його сполуками. Саме це цікавить містян, коли вони запитують про наші дії з очищенню води.
Логічним було б застосування реагенту SeaQues відразу в очисних спорудах Аульського водогону. Саме про це йшлося на спільних нарадах провідних спеціалістів підприємства та нашого “Міськводоканалу” за участі представників американської компанії-виробника «East Coast Distribution». Як один з варіантів, представники цієї фірми бачать також можливість доочищення води цим реагентом на спорудах, що маємо у своєму підпорядкування. Зараз ми активно займаємося вивченням саме такого варіанту для поліпшення якості питної води, щоб позбавитися хлору.
Впевненість, що нам це вдасться, посилює досвід наших колег з ПрАТ “Київводоканал”. Вони планують вже на початку наступного року організувати цей процес в одному з районів столиці. Ми також вивчаємо та знайомимося з їхніми напрацюваннями, щоб використати у себе.

– Ви прийняли комунальне підприємство у кризовому стані – як кажуть, в період напіврозпаду. Успішно подолали “хлорну кризу” – Кам’янське її не відчуло. Але ми бачимо масштаби проблем підприємства. А тут ще такі плани, які вимагають, очевидно, значних коштів.
– Ми не приховуємо своїх проблем, але поетапно долаємо їх. І тут без змін не обійтися. Придбали обладнання для зварювання поліетиленових труб і навчили персонал з ним працювати. Замінили ділянку водогону в Карнаухівці, що, погодьтеся, важливо, враховуючи віддаленість і зношеність. Це значно вигідніше, ніж нескінченно виїжджати на пориви.
Ми постійно працюємо, щоб плани стали реальністю. Наприклад, багато сил докладено до того, щоб отримати кредит Європейського Інвестиційного Банку. І нещодавно дізналися, що наша робота була гідно оцінена – з резервного списку претендентів кам’янський “Міськводоканал” переведено до основного. Вже відбулася нарада міського голови Андрія Білоусова та представників “Міськводоканалу” з представниками ЄІБ – його провідними спеціалістами Яном Віллемом Лором, Філіпом Вандерпуттом, Матьє Хелло, де було розглянуто пропозиції комунального підприємства для детальної розробки техніко-економічних завдань запропонованих проектів для інвестування.
Мрії втілюються у плани, які реалізуються поетапно в конкретних заходах. А мета в нас єдина – нові більш високі стандарти.
Тому вже зараз фундатори “Благодійного фонду “Рідне місто” започаткували програму “Добра вода” з встановлення триступеневих систем очищення у школах міста.

– Бажаємо успіхів у новому 2019 році!
– Щиро вітаю всіх кам’янчан з прийдешніми святами! Впевнений, що колектив “Міськводоканалу” докладе всіх зусиль, щоб кожен з містян відчув зміни на краще, до яких ми всі прагнемо. Вони обов’язково будуть!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *