Categories: Це цікаво

ГМО на вашому столі: чи варто боятися та як розпізнати модифіковані продукти

Тема генетично-модифікованої їжі знову повертається у топ новин. Поки парламентарі сперечаються щодо законодавчого регулювання, споживачі продовжують шукати на полицях позначки “Без ГМО”.

Але чи справді ці продукти заслуговують на свою погану репутацію розповідає РБК-Україна з посиланням на допис професора та дієтолога Олега Швеця у Facebook.

Від селекції до пробірки

Люди тисячоліттями займалися “модифікацією”, схрещуючи рослини для кращого врожаю. Проте традиційна селекція – процес повільний. Генна інженерія змінила правила гри, дозволивши вводити нову ДНК у клітини рослин для надання їм конкретних властивостей. Перший такий комерційний продукт помідор з’явився ще у 1994 році.

Сьогодні ГМ-культури – це інструмент продовольчої безпеки. Вони допомагають нагодувати населення планети, особливо в регіонах зі складним кліматом.

Переваги ГМО

Виробники не просто так обирають цей шлях. Генетична модифікація дає конкретні плюси:

Стійкість та економія

Такі культури краще витримують посуху, спеку та засолені ґрунти. Вони толерантні до шкідників, що дозволяє фермерам використовувати менше пестицидів.

Привабливість

ГМ-яблука чи картопля менше темніють та псуються, що зменшує кількість харчових відходів.

Користь

Науковці можуть підвищувати поживну цінність. Яскравий приклад – “золотий рис”, збагачений вітаміном А.

Більшість побоювань щодо ГМО наразі не знайшли наукового підтвердження, хоча дослідження тривають.

Алергії

Ризик є лише якщо перенесено ген алергену (наприклад, від горіха до сої). Проте такі ризики оцінюються ще до виходу продукту на ринок.

Зміни ДНК людини

Це міф. ДНК їжі (чи то ГМО, чи звичайна) руйнується у травній системі та не вбудовується у наш геном.

Онкологія

Доказів того, що ГМО підвищують ризик раку, наразі немає.

Як розпізнати ГМО в магазині?

Українське законодавство, як і європейське, зобов’язує маркувати продукцію, якщо вміст ГМО перевищує 0,9%.

Найпоширеніші ГМ-культури у світі: картопля, соя, кукурудза, ріпак (канола), цукровий буряк, томати та рис.

Варто бути уважними до складних продуктів: кукурудзяний сироп у солодощах, крохмаль у соусах чи соєва олія в майонезі часто можуть бути похідними генетично модифікованих рослин.

Margaret

Recent Posts

Мер Кам’янського отримав відзнаку до Дня волонтера (відео)

Подробиці Андрій Білоусов розповів у своєму телеграм-каналі. "У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. Мечникова відбувся…

18 хв. ago

Президент звільнив голову Кам’янської РДА Олега Гапіча

Розпорядження про звільнення голови Кам’янської районної державної адміністрації Олега Гапіча підписав Президент України Володимир Зеленський.…

23 хв. ago

Тарас Тополя з оголеним торсом заспівав про почуття в емоційному кліпі (відео)

Український гурт «АНТИТІЛА» презентував нову пісню «Відколи» та чуттєву відеороботу, створену на основі уповільнених метафоричних сцен. Композиція…

25 хв. ago

Театр Кам’янського готує новорічну дитячу прем’єру

Казкова зимова історія вже чекає на маленьких глядачів у Театрі ім. Лесі Українки. У пригоді…

1 годину ago

Які знаки Зодіаку володіють найпотужнішою енергетикою

У них відмінні навички прийняття рішень, і вони сповнені рішучості досягти своїх цілей. Їхня енергія…

2 години ago

Графіки відключення світла у Кам’янському на сьогодні

Оновлені рафіки відключення світла у Кам'янському на 5 грудня. ❌ 1.1 — 06:00-09:30,16:30-20:00 ❌ 1.2 —…

2 години ago