Рецепт дня: Ніжний картопляний гратен

Напевно, будь-яка жінка у Франції вміє готувати гратен – рецепт побудований навколо картоплі, нарізаної слайсами. Це свого роду запіканка з певного коренеплоду, але часто в неї додають інші овочі, м’ясо або рибу. Дізнайтеся, як можна приготувати гратен, щоб близькі просили добавки.

Найпростіший рецепт, за яким можна приготувати гратен із картоплі та зробити вечерю нашвидкуруч, не містить жодних “складних” продуктів. Його легко може освоїти будь-яка господиня.

Інгредієнти:

  • кілограм картоплі;
  • двісті мілілітрів 10% вершків;
  • двісті грамів твердого сиру;
  • тридцять грамів вершкового масла;
  • два зубчики часнику;
  • мелений мускатний горіх, сіль, перець.

Приготування:

1. Такий французький гратен у духовці готується дуже просто – очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її, потім нарізаємо тонкими слайсами, що тонше – то краще.

2. У сотейник виливаємо вершки, додаємо мелений мускатний горіх на кінчику чайної ложки, сіль і перець, а також половину від зазначеної кількості твердого сиру. Ставимо масу на вогонь і розігріваємо, не доводячи до кипіння, поки сир повністю не розплавиться.

3. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, розподіляємо по дну часник, пропущений через прес. Викладаємо перший шар шматочків картоплі, змащуємо соусом, і так продовжуємо, поки не закінчиться коренеплід.

4. Верхній шар змащувати не потрібно, але можна трохи посолити. Закриваємо форму фольгою, запікаємо в духовці 50 хвилин за 180 градусів Цельсія, потім фольгу прибираємо, посипаємо картоплю сиром, що залишився, і відправляємо назад у духовку. Готуємо ще 10-15 хвилин за 200 градусів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *