Каменской депутат о газовых счетчиках

Народный депутат от Каменского Александр Дубинин требует от премьера Владимира Гройсмана разобраться с отказами газовых контор устанавливать индивидуальные счетчики потребителям за свой счет, как того требует закон.
«До мене тривалий час звертаються громадяни з наріканнями на відмову облгазів у встановлені індивідуальних лічильників природного газу та неможливість повернення коштів за встановлення індивідуальних лічильників природного газу, як то для них передбачено законодавством.
Тому я вирішив розібратись у цьому питанні. І насправді проблема все ж таки існує, і не маленька.
Виявляється, уже більше року минуло з часу, як Верховна Рада прийняла Закон в якому зобов’язала Кабінет Міністрів у трьохмісячний строк розробити порядок і розміри компенсації витрат на придбання та встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу для споживачів природного газу, без яких неможливо відшкодувти кошти тим громадянам, які вже встановили лічильники за свій рахунок.
Законодавством було затверджено, що індивідуальні лічильники мають встановлювати безкоштовно в порядку черги коштом операторів ГРМ (облгазів), проте поки що ця черга майже не рухається. Однак якщо споживач встановив лічильник протягом 2018 року за власний рахунок, газорозподільча компанія зобов’язана компенсувати його вартість.
Цього місяця, щоб створити хоч якусь видимість діяльності 31.01.2019 Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 63, якою рекомендував публічному акціонерному товариству “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” разом з операторами газорозподільних систем забезпечити встановлення індивідуальних лічильників природного газу за заявами побутових споживачів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з публічним акціонерним товариством “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” забезпечити врахування у фінансовому плані товариства витрат на встановлення індивідуальних лічильників газу для побутових споживачів.
Мало того, що постанову прийнято аж через рік після внесення змін у законодавство, мало того, що лише «рекомендує», так ще і про встановлення порядку і розмірів компенсації витрат на придбання та встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу для споживачів природного газу знову «забули».
Для того, аби з’ясувати:
– хто конкретно винен у цій ситуації?
– чи понесли ці посадовці покарання?
– чи буде враховано видатки на компенсацію витрат на придбання та встановлення індивідуальних лічильників у 2019 році?
та ін. направляю депутатський запит на ім’я Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з переліком конкретних питань. Сподіваюся, Кабінет Міністрів відреагує, порядок буде розроблено найближчим часом, а винні посадові особи понесуть відповідальність за свої дії», – написал Дубинин в своем фейсбуке.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *