Кам’янський «Міськводоканал» розказав про комерційний облік води

За останні дні на адресу КВП КМР «Міськводоканал» надходить чимало запитань від мешканців міста Кам’янське та представників ЗМІ стосовно застосування Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”. Прес-служба «Міськводоканалу» підготувала відповіді на більш поширені питання щодо розподілу води в багатоквартирних будинках.

100% облік комунальних послуг вимагає Держава
З 02 серпня 2017 року набрав чинності Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” (далі – Закон). Реалізація цього Закону є важливою передумовою для забезпечення в державі обов’язкового 100% обліку водопостачання. Завдяки забезпеченню обліку гарячого та холодного водопостачання споживачами сплачуватимуться кошти лише за фактично спожиті послуги, тобто лише за те, що ними було використано. Це дозволить не тільки об’єктивно здійснити розрахунок послуг, які були спожиті споживачем, а й розпочати ефективний процес досягнення економії в умовах постійного зростання цін на енергоресурси.
Загалом передбачено обов’язкове встановлення:
– вузлів комерційного обліку (загальнобудинкових) приладів обліку холодної води для житлових будинків;
– та вузлів розподільного обліку (квартирних лічильників) для обліку індивідуального обліку споживання води.
За Законом встановлення вузлів комерційного обліку зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж у строк протягом 2-х років з дня набрання чинності Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”.
Витрати на оснащення будівель вузлами комерційного обліку здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж, відповідно Закону відшкодовуються споживачами послуг гарячого та холодного водопостачання, а також власниками (співвласниками) приміщень шляхом сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку ( ч.6 ст.3 Закону)
Разом із тим у відповідності до пункту 8 статті 3 Закону органам місцевого самоврядування надано право у відповідності до чинного законодавства приймати рішення про затвердження місцевих програм оснащення вузлами комерційного обліку будівель, які на день набрання чинності Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж, а також про виділення з місцевого бюджету коштів на реалізацію прийнятої програми.
Враховуючи високу вартість комплексу робіт з встановлення комерційного засобу обліку холодної та гарячої води у багатоквартирному будинку та значне фінансове навантаження стосовно відшкодування виконавцю послуг вартості облаштування таких вузлів обліку, яке лягає на співвласників житлових будинків, КВП КМР «Міськводоканал» розробляє Програму, якою передбачено налагодження комерційного обліку споживання послуг з централізованого постачання холодної води у місті Кам’янське за рахунок коштів місцевого бюджету, шляхом затвердження міською радою відповідної Програми.
У разі прийняття Кам’янської міською радою такої Програми, мешканці будівель оснащених лічильниками за бюджетні кошти, будуть звільнені від сплати внеску за встановлення лічильника передбаченого Законом (ч. 8 ст.3).

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *