Свавілля кандидатів від влади-сумний тренд виборів в окрузі №40

Про це на брифінгу в прес-центрі Наше місто повідомив голова Правління “Комітету виборців України” Станіслав Жолудєв.

В окрузі №40 намагається потрапити до ВР низка кандидатів – чиновників або діючих депутатів. На жаль, констатує експерт, кандидати від влади нахабно застосовують адміністративний тиск на людей, примус  до підлеглих та бюджетників, розміщують свої рекламні матеріали в місцевих органах влади та комунальних ЗМІ без позначок про агітацію,  використовують бюджетні кошти для своєї виборчої кампанії.

Зокрема, мер  міста Марганець Олена Жадько використовує задля власної агітації протокольні заходи міської ради. Натомість під різними приводами забороняє (!) проведення заходів інших кандидатів, і навіть громадських організацій, які взвгалі не мають відношення до політики. “В цьому плані влада Марганця  навіть переплюнула Кривій Ріг”, – зазначає Станіслав Жолудєв. – Потрібно, щоб цими фактами займалася прокуратура”.

Експерт зазначає, що працівників бюджетних установ – зокрема вчителів та медиків – –  буквально зганяють у робочий час на зустрічі з кандидатами від влади. Ще один негативний тренд  виборів – підлеглі кандидатів-чиновників змушені розміщувати на своїх сторінках в соцмережах  агітаційні матеріали своїх керівників.

“За рівнем використання адмінресурсу ми повернулися на рівень 2012 року, у часи Януковича”, – зазначає Станіслав Жолудев.

Спостерігачі фіксують величезну кількість замовних матеріалів (“джинси”) кандидатів від влади уЗМІ, а також масове використання чорного PR та різних заборонених законом засобів. “В пресі та на ТБ  відбувається повна вакханалія ”, – зазначає голова Правління “Комітету виборців України”.

Зокрема, нещодавно увесь випуск газети “Любий край” було присвячено одному  кандидату в депутати – Олегу Кужману, першому заступнику голови Дніпро ОДА. Так само в Марганці газета “Шахтар Марганця” надає тотальну перевагу мера-кандидату Жадько, адже головний редактор  видання  – її довірена особа. При цьому матеріали про кандидата розміщуються без позначки “Передвиборча агітація”, зазначає голова Правління “КВУ”.

Кандидат Сергій Кисіль, що балотується в окрузі №40, безкоштовно демонструє для людей кінофільми: ці дії відбуваються з порушенням авторських прав, крім цього, такі заходи, що передбачають надання безоплатних послуг, є прихованим підкупом виборців.

Принципове порушення в агітації  – використання не державної мови, підкреслив Станіслав Жолудєв. Після 16 липня, коли вступили в дію відповідні положення Закону про мову, агітаційні матеріали мають бути виключно українською, наголошує експерт.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *