Экс-депутат из Каменского о бюджете от команды Зеленского: геноцид продолжается

Бывший народный депутат, каменчанин Виталий Куприй резко раскритиковал проект Госбюджета Украины, поданный правительством Зеленского-Гончарука.

«Перший аналіз проекту бюджету на 2020 рік. Нічого не змінилось, а іноді й погіршилось. Досягти обіцяного росту економіки у 40% за 5 років не вдасться. Пояснюю деякі моменти:
1. При очікуваному рості ВВП (валовий внутрішній продукт) на 3,3% мінімальна заробітна плата піднімається всього на п’ятсот гривень до 4723 грн. При цьому пенсії піднімуться лише на 5,6%, що при очікуємої інфляції у 7,2% буде означати реальне збіднішання пенсіонерів. Навіть уряд Гройсмана робив підвищення зарплат і пенсій більшими темпами.
2. Надходження від внутрішнього ПДВ (податок на додану вартість, який стягується при виробництві і споживанні всередині країни) зменшується на 1,1 мільярд гривень до рівня 93,5 мільярдів. Тобто виробляти і споживати будемо менше, або більше підемо у тінь. При цьому ПДВ з імпорту у 3,5 разів перевищує внутрішній, що вказує на існування потужних схем ухилення від сплати податку в Україні. Взагалі то ПДВ обіцяли замінити податком з обігу, який не можна буде не платити.
3. Ніякого стимулювання внутрішнього виробництва не буде. Податок на прибуток у розмірі 114 мільярдів залишається, хоча його обіцяли замінити податком на виведений капітал. Це щоб інвестори не мали стимулу ховати прибутки по офшорам, а інвестували всередині країни.
4. Сукупні митні платежі (ПДВ, мито і акциз) по зрівнянню з бюджетом поточного року зростуть лише на 6,4% при збільшені імпорту на 7,2%. Тобто платити імпортери будуть менше, контрабанда лише збільшиться.
5. Рентні платежі (або як їх називають в народі “податок з олігархів”) майже не змінюються і навіть трохи зменшуються до рівня 58,15 млрд. гривень. Це плата за використання надр і природних ресурсів. Таким чином легалізація видобутку бурштину взагалі не передбачена. Все залишається як є.
6. Рівень зайнятості зменшиться по прогнозам на долю відсотка при чистих іноземних інвестиціях у 4 мільярда доларів. Якщо мова йшла про відкриття фінансового сектору іноземним банкам та страховим компаніям, то на це ми і очікуємо. А де ж інші молочні річки?
7. Доходи від приватизації передбачені на рівні 5 млрд. гривень. Нагадаю, що лише одне підприємство Криворіжсталь після Помаранчевої революції було приватизоване у 25 разів дорожче. Що, скуплять все по гривні?
8. Прожитковий мінімум (це сума, менше якої життя перетворюється у існування) встановлений у 2027 гривень на місяць. Тобто велика кількість пенсіонерів знову матиме пенсію, яка за розміром прирече їх на швидке старіння і смерть. Геноцид продовжується!», – написал Куприй в своем фейсбуке.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *