Каменчанин: «Если б я был Генпрокурором…»

Экс-нардеп из Каменского Виталий Куприй, который несколько месяцев назад предлагал президенту Владимиру Зеленскому назначить себя Генпрокурором Украины, комментирует реформу ГПУ.

«Цікава думка про реформу прокуратури.
Я б на місці Генпрокурора почав з іншого.
Добився ефективного механізму оцінки діяльності кожного прокурора, на якого є скарги у порушенні законності. Є — відповідай! Відповідальність від дисциплінарної до кримінальної.
Провів аудит справ, які розглядаються із порушенням підслідності. Тому що тоді адвокати обвинувачених з легкістю розіб’ють справи в суді. Необхідно повернути розслідування у законне русло.
Добивався б на законодавчому рівні зміни неефективних норм кримінального процесуального законодавства.
Не виступав за скорочення прокуратури, а рекомендував Президенту і ВР повернути їй функції загального нагляду за дотриманням законності чиновниками (не бізнесом).
Наполягав на посиленні впливу прокурора на неефективного слідчого шляхом порушення питання притягнення його до дисциплінарної відповідальності, при цьому забезпечити неухильне дотримання законності самими прокурорами.
Негайно просунув би вперед розслідування у корупційній сфері, щоб зупинити поточну корупцію і дати нерадивим чиновникам сигнал — красти не можна!
Арештував все майно топ-злочинців минулої влади — Порошенка, Луценка, Гройсмана, Парубія, Матіоса тощо і передав би його негайно в державне управління АРМА. Кожна цукерка Рошен вже має давати зиск не Порошенку, а державі Україна. Одночасно закінчувати розслідування їх резонансних злочинів, про які знає вся країна і передавати справи до суду з повною конфіскацією арештованого за держзраду, узурпацію влади, геноцид!
Окремо приділити увагу розслідуванню злочинів, які здійснюються у сфері державних закупівель. Там безбожно крадуть і щоб це зупинити необхідно лише отримати доступ до тендерної документації. Тут можна довести швидко справи до суду навіть без прослуховування, проведення тривалих негласних слідчих розшукових дій тощо. Як кажуть “Бери і сади”.
Необхідно повернути назад криміналізацію контрабанди у промислових масштабах, статті про перевищення влади чиновниками (за що сиділа Тимошенко), змінити статтю зловживання владою щоб там йшлося не тільки про нанесення матеріальної шкоди, ввести відповідальність за саботаж виконання своїх обов’язків представником влади, вважати крадіжки у оборонному комплексі державною зрадою тощо. У мене відповідні законопроекти готові.
Також важливо запустити засудження чиновників за невиконання законних вимог депутата (ст.351 КК). Це коли депутат вимагає у чиновника виконати свої обов’язки і забезпечити право людини, а той не реагує.
Заявник про корупційні злочини має отримати статус потерпілого у справі, оскільки фактично захищає ошукану державу або громаду. Він має отримати реальний захист від злочинців, включно із наданням охорони.
Треба надати можливість введення приватного обвинувачення по фактам вимагання дрібних хабарів чиновником. Тобто, щоб людина при наявності фіксації цього факту на аудіо-відео могла за бажанням одразу йти до суду і вимагати притягнення до кримінальної відповідальності хабарника без участі прокурора (цей законопроект, де я був співавтором був проголосований ВР, але заветований Порошенком).
По суддям просто. Побільше 375 статей (відповідальність за винесення завідомо неправосудних рішень) і тоді все буде по закону», – написал Куприй в своем фейсбуке.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *